Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΠτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.
Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις West channel και Flash tv.
Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την Αλβανική εξέγερση του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).
Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial.
Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.
του Σπύρου Κουταβά
To «Διεθνές» είναι το καφενείο στην Φλώρινα που ο Σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος έχει χρησιμοποιήσει σε περισσότερες από 5 ταινίες του και σήμερα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα τοπόσημα της πόλης.
του Σπύρου Κουταβα
Στην υπογραφή Μνημονίου που θέτει τις βάσεις για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ), με βάση τους κανονισμούς του Συμβουλίου της ΕΕ,
του Σπύρου Κουταβά
Τέλος στην εκκρεμότητα χρηματοδότησης της κατασκευής των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, έδωσε
του Σπύρου Κουταβά
«Ο χώρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα διαμάντι στην ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης από τις εγκαταστάσεις της
του Σπύρου Κουταβά
Αντιμέτωποι με το φαινόμενο των αλλαγών του Κλίματος και τις επιπτώσεις τους στην καλλιέργεια του Κρόκου βρίσκονται οι καλλιεργητές της Κοζάνης όπου για 3η συνεχή χρονιά βλέπουν την παραγωγή τους να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Όπως αναφέρει ο μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγων Κοζάνης Βασίλης Μητσόπουλος η συγκομιδή ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου κι όπως όλα δείχνουν «θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2022 και 2023, παρότι υπάρχει μια μικρή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων λίγο πάνω από τα 5.000 στρέμματα». Το μέγεθος της παραγωγής του κρόκου δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον ένα τόνο κι ο κ. Μητσόπουλος εκφράζει την αγωνία του «οι παραγωγοί να προλάβουν να συλλέξουν μέχρι και το τελευταίο λουλούδι του χωραφιού τους». Ως μικρο δείγμα της αρνητικής συμβολής των διακυμάνσεων του κλίματος στην καλλιέργεια του Κρόκου ο κ. Μητσόπουλος μας ανάφερε ότι «πριν από 20 χρόνια τα ίδια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έδιναν σε ετήσια βάση 2,1- 2,5 τόνους Κρόκου.
Όταν ανθίσει ο κρόκος οι παραγωγοί έχουν περιθώριο τρείς η τέσσερις ημέρες για να συλλέξουν τα λουλούδια του. Εάν δεν προλάβουν, οι στήμονες του λουλουδιού θα μαραθούν. Για να παραχθεί 1 μόλις γραμμάριο Κρόκου απαιτούνται περισσότερα από 150 λουλούδια ενώ για να πράξει ο παραγωγός 1 kg κρόκου χρειάζεται συλλέξει 500.000 λουλούδια.
Η συλλογή των λουλουδιών είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία καθότι οι εργάτες πρέπει να βρίσκονται συνεχώς επί ωρες σκυμμένοι στο έδαφος. Το ημερομίσθιο μαζί με το εργόσημο είναι περίπου 60 ευρώ. Ο κ. Μητσόπουλος αναφέρει ότι «το εργατικό δυναμικό λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης αλλά και της απολιγνιτοποίησης που ανάγκασε ορισμένους να φύγουν από την περιοχή, είναι λιγοστό». Συμπλήρωσε ακόμη ότι εκτός των παραπάνω γεγονότων, «πολλοί άνθρωποι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του Κρόκου παρόλο που ο συνεταιρισμός εξασφαλίζει την αγορά της παραγωγής και την άμεση πληρωμή του παραγωγού».
Διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι «θεωρούν το αγροτικό επάγγελμα πολύ επισφαλές παρότι η καλλιέργεια του φυτού ήταν πάντα ένα αξιοπρεπές συμπληρωματικό εισόδημα για τα μέλη μας. Αυτό μας ανησυχεί και θέλουμε να το αλλάξουμε» κατέληξε.
Ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών έχει σήμερα περί τα 1000 μέλη και η τιμή που πληρώνει στα μέλη του με την παράδοση του προϊόντος, είναι περίπου 2.000 έως 2.200 €/kg Κρόκου.
Από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία που βελτιώνουν το εισόδημα των καλλιεργητών Κρόκου είναι το γεγονός ότι το σύνολο της παραγωγής πωλείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε μορφή συσκευασίας κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.
Ο Κρόκος Κοζάνης είναι από τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου κι είναι περιζήτητο αιώνες τώρα, για το υπέροχο χρώμα του, το άρωμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.