Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011 23:53

Βαριά υποβάθμιση από S&P

 Βαριά υποβάθμιση από S&P

Σε υποβάθμιση του ελληνικού χρέους κατά τρεις βαθμίδες προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor's. Η νέα αξιολόγηση είναι CCC - 4 μονάδες από την αξιολόγηση "χρεοκοπίας" - από Β και τοποθετεί τη χώρας μας κάτω από το Εκουαδόρ και το Πακιστάν.
Η προοπτική για το χρέος είναι "αρνητική" σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του οίκου, ο οποίος προειδοποιεί ότι μπορεί να εκλάβει την όποια αναδιάρθρωση χρέους ως χρεοκοπία.

Ο οίκος αιτιολογεί την νέα υποβάθμιση, λέγοντας ότι "υπάρχει ισχυρά μεγαλύτερη πιθανότητα για χρεοκοπία, η οποία συνδέεται με τις προσπάθειες των δανειστών της χώρας να κλείσουν το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας" - κενό το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι, αντίθετα με όσα προβλέπονται από το πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ, "δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012 - πιθανώς και αργότερα".

Σύμφωνα με τον  οίκο, υπάρχει κενό μεταξύ της βοήθειας που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και των οικονομικών αναγκών της χώρας. "Η Ελλάδα έχει σημαντικές βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, με περίπου 95 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους να ωριμάζει από τώρα ως τα τέλη του 2013 και περίπου 58 δισ. ευρώ να ωριμάζει μέσα στο 2014", σημειώνεται.

"Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης την άποψή μας ότι η εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ και της ΕΕ βρίσκεται σε μεγαλύτερο ρίσκο, δεδομένου του περιπεπλεγμένου πολιτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, το οποίο συνοδεύει το δύσκολο οικονομικό κλίμα", λέει ο S&P.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον οίκο, από την ΕΕ, υπάρχει έντονη διάθεση για κάποιου είδους αναδιάρθρωση - είτε μέσω ανταλλαγής ομολόγων ή μέσω επιμήκυνσης των ωριμοτήτων των ομολόγων - ώστε να επωμιστεί και ο ιδιωτικός τομέας ένα μέρος του βάρους.

"Θεωρούμε ότι όποια τέτοια συναλλαγή θα γίνει πιθανώς με όρους λιγότερο ευνοϊκούς από την επαναχρηματοδότηση και σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου θα θεωρηθεί ντε φάκτο χρεοκοπία". Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση της Ελλάδας θα βρεθεί στην "επιλεκτική χρεοκοπία" (selective default) και των ομολόγων στο D, αναφέρει ο S&P.

Απάντηση του υπ. Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην κίνηση του αμερικανικού οίκου, αναφέρει: "Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας".

πηγή: nooz.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011 08:58