Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011 02:17

"Ράγισε το γυαλί της Ελλάδας" - Η ευρωζώνη στο στόχαστρο των αγορών

altΠρώτο θέμα στον διεθνή οικονομικό (και όχι μόνο) τύπο είναι η προχθεσινοβραδινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor's στο επίπεδο CCC. Στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ διάχυτη είναι η ανησυχία ότι η Ελλάδα «οδεύει προς πτώχευση» καθώς όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι της S&P η βαθμολόγηση της Ελλάδας

είναι η χαμηλότερη μεταξύ των 126 οικονομιών που αξιολογεί ο αμερικανικός οίκος.

 

Τόσο το πρακτορείο Bloomberg όσο και οι Times της Νέας Υόρκης επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται περίπου 100 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες μέχρι το 2014, χρήματα τα οποία θα προέλθουν από τη νέα δανειακή σύμβαση που αναμένεται να υπογράψει η χώρα με τους πιστωτές της.

Όμως τα αγκάθια σε αυτή τη διαδικασία είναι η διχογνωμία μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών αλλά και η αξιολόγηση πιθανής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων από τους τρεις οίκους.

Τόσο η S&P όσο και η Moody's και η Fitch αναμένεται να θεωρήσουν το αποκαλούμενο «rollover» των ελληνικών ομολόγων ως μια οιονεί πτώχευση η οποία θα επιφέρει αυτομάτως την περαιτέρω υποβάθμιση της Ελλάδας στο χαμηλότερο επίπεδο της κλίμακας (D) και ακόμα χειρότερα θα δώσει το έναυσμα για την επέκταση της κρίσης πέραν των ελληνικών συνόρων.

Η γαλλική Le Monde σημειώνει ότι η τελευταία υποβάθμιση «έκανε το γυαλί της Ελλάδας να ραγίσει» και ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης σηματοδοτεί την απαρχή μιας αλληλουχίας αρνητικών γεγονότων για την ίδια τη χώρα και την ευρωζώνη. «Ο αναπότρεπτος κίνδυνος της αναδιάρθρωσης» θα σημάνει και την οιονεί πτώχευση των ελληνικών τραπεζών που θα συμπαρασύρει με τη σειρά της τις ευρωπαϊκές καθώς το 3% των κεφαλαίων τους είναι τοποθετημένο στο ελληνικό χρέος, αναφέρει η εφημερίδα.

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos επικαλείται εκτιμήσεις αναλυτών της τράπεζας Royal Bank of Scotland σύμφωνα με τις οποίες τυχόν απόφαση για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων δεν θα έλυνε αυτομάτως το πρόβλημα της ευρωζώνης καθώς θα ακολουθούσε ένα εξάμηνο αμφιβολιών για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης.

 

από ΤΟ ΒΗΜΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011 16:27