Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 02:01

Focus: Διχασμένοι οι Γερμανοί για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή

Focus: Διχασμένοι οι Γερμανοί για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμήΤο 46% των Γερμανών πολιτών θα επιθυμούσε την έξοδο της Ελλάδας από Ευρωζώνη και την επιστροφή της στη δραχμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών κοινής γνώμης Enmid για λογαριασμό του περιοδικού Focus, που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα.

 

Το 47% των ερωτηθέντων απάντησε αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ και την επιστροφή της στη δραχμή αρνητικά, ενώ το 7% δήλωσε «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.006 ατόμων.

Ο Martin Knapp, διευθυντής στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, θεωρεί τη μέχρι στιγμής στρατηγική της βοήθειας προς την Ελλάδας λανθασμένη. «Το φάρμακο, που συστήθηκε για την Ελλάδα, δε λειτουργεί», υποστηρίζει. «Ούτε η αύξηση της δοσολογίας βοηθάει», συμπληρώνει. Η Ελλάδα χρειάζεται προπάντων βοήθεια στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, εκτιμά ο Knapp.
«Δεν περιμέναμε τίποτα άλλο πέρα από την κατάρρευση της οικονομίας. Οι θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αέρας», καταλήγει.

Ο Dirk Meyer, Καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Helmut Schmidt του Αμβούργου, υποστηρίζει, από την πλευρά του, την επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο. «Το πείραμα ενός κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος απέτυχε λόγω εσωτερικών αντιφάσεων», εξηγεί ο Meyer και συμπληρώνει: «Εάν η παρεχόμενη βοήθεια στην Ελλάδα αποδειχθεί ότι δεν χάθηκε ανεπιστρεπτί, μπορεί να αιτιολογηθεί ορθολογικά μόνο με μία αναδιάταξη της Ευρωζώνης».

Ο Meyer προτείνει την επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν Ολλανδία και Αυστρία. Τα οφέλη από μία τέτοια κίνηση θα συνοδευτούν, ωστόσο, και από σημαντικές απώλειες, διευκρινίζει ο Meyer. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα υφίσταντο ζημίες της τάξης των 25 δισ. Ευρώ.

Δείτε επίσης:
Τον επικήδειο του ευρώ γράφει το σημερινό Spiegel
«Διώξτε την Ελλάδα από το Ευρώ» λέει ο Λάρι Έλλιοτ της Βρετανικής Guardian

πηγή: tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 08:56