Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 14:13

Κοζάνη: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα Leader σε Κοζάνη και Γρεβενά

Ογδόντα μια αιτήσεις - επενδυτικά σχέδια συνολικής αιτούμενης δημόσιας δαπάνης 8,4 εκ ευρώ υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της δράσης του προγράμματος LEADER για ιδιωτικά έργα στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Γρεβενών

με εξαίρεση τις πόλεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Η προκήρυξη του προγράμματος είναι 3,9 εκ ευρώ και οι προτάσεις υπερκαλύπτουν κατά 2,2 φορές την δημόσια δαπάνη.

Όπως ανάφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η επικεφαλής του προγράμματος Leader της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δυτικής Μακεδονίας Ζωή Γκερεχτέ τόνισε ότι αν και δεν έχει προχωρήσει ακόμη η αξιολόγηση, «από μια πρώτη ανάγνωση διαπιστώνουμε ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι πολύ καλές,  αφορούν μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και συνέργειες αγροτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων με πανεπιστημιακά ιδρύματα στην εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και ιδεών». Ανέφερε ως παράδειγμα την δημιουργία φυσικού λιπάσματος από υπολείμματα κοπριάς χοίρων και οργανικής ύλης ελαιοτριβείου.

Πιο συγκεκριμένα από τις 81 προτάσεις οι 22 αφορούν την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, όπως τυροκομικές μονάδες, ξηραντήρια δημητριακών και ντομάτας, ενώ ορισμένοι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους είτε στην ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων είτε στον εκσυγχρονισμό τους όπως φαίνεται από το ενδιαφέρον στην περιοχή των Γρεβενών.

Όπως επεσήμανε η κα Γκερεχτέ αυτό που μας δημιούργησε ευχάριστη έκπληξη είναι ότι για πρώτη φορά φέτος «έχουμε 4  προτάσεις συνέργειας αγροτικών επιχειρήσεων με πανεπιστημιακά ιδρύματα» και ποιο συγκεκριμένα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) «στην εφαρμογή καινοτόμων ιδεών στην παραγωγή προϊόντων».

Η κ. Γκερεχτέ  λαμβάνοντας υπόψιν της τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αρκετών επενδυτικών σχεδίων, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι στο τέλος θα καταφέρουν μέσω της υπερδέσμευσης να εντάξουν  περισσότερα  σχέδια από το αρχικό ύψος του προγράμματος. Χαρακτήρισε ως θετικό στοιχείο που δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον ότι «εκτός από ορισμένες μικρές νεοσύστατες επιχειρήσεις υπέβαλλαν επενδυτικά σχέδια επέκτασης και εκσυγχρονισμού επιχειρήσεις της περιοχής των οποίων τα προϊόντα τους βρίσκουν διέξοδο σε αγορές του εξωτερικού».

Προς επίρρωση των όσων ανέφερε, παρουσίασε ως παράδειγμα τον διπλασιασμό του προγράμματος  Leader που αφορούσε προτάσεις δημοσίων φορέων από το 1,5 στα 3 εκ ευρώ που η ενταξή τους ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες. 

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ |Σ ΚΟΥΤΑΒΑς

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 14:16