Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 19:20

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

papandreou_diadromos_Η διάρκεια των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης, το EFSF, θα επιμηκυνθεί από τα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη, ενώ τα νέα δάνεια θα φέρουν μικρότερο επιτόκιο 3,5%, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

Το EFSF θα μπορεί επίσης να παρεμβαίνει προληπτικά στην δευτερογενή αγορά, δηλαδή να επανοράζει ομόλογα, σύμφωνα με το προσχέδιο, στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη για την υλοποίηση ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση την οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

Σήμερα, ο EFSF μπορεί να αγοράζει δημόσιο χρέος μόνον από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή απευθείας από τα κράτη κατά την έκδοση των ομολόγων τους.

«Ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει εκδηλώσει την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση μέσω σειράς επιλογών (ανταλλαγή χρέους, μετακύλιση και επαναγορά) με όρους δανεισμού αντίστοιχους με αυτούς της στήριξης από τους δημόσιους φορείς και με εξασφαλίσεις», αναφέρεται επίσης στο προσχέδιο.

Το νέο πακέτο βοήθειας θα περιλαμβάνει και τον όρο των εγγυήσεων, θα προβλέπει τρεις επιλογές για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα (επαναγορά χρέους, μετακύλιση και ανταλλαγή), ενώ ο EFSF θα μπορεί να χορηγεί κεφάλαια στις τράπεζες μέσω δανείων σε κυβερνήσεις, ακόμη και χωρών που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Επίσης, θα δίνει «προληπτικά» δάνεια σε κράτη, χωρίς να περιμένει πρώτα να κλείσουν οι αγορές για τα συγκεκριμένα κράτη.

Το κόστος της στήριξης των ελληνικών τραπεζών υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο με χρήματα από τον EFSF και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν έως εγγύηση για όσο καιρό η Ελλάδα είναι στο -προσωρινό- καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

ΠΗΓΗ: IN.GR,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 22:58