Την ώρα που κάθε πολίτης για να χτίσει το αφορολόγητό του υποχρεούται να χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα, οι τράπεζες -με πρακτικές καρτέλ - αυξάνουν τα τιμολόγια των προμηθειών τους, επιβάλλοντας χρεώσεις ακόμα και σε συναλλαγές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν. Το κέρδος που αποκομίζουν είναι τεράστιο. Συγκεκριμένα οι τράπεζες μόνο από τις προμήθειες που μας φορτώνουν σε κάθε μας συναλλαγή κερδίζουν 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα!

Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά χρέωσαν τους πελάτες τους με προμήθειες περίπου 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία αυτά οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις στις χρεώσεις αυτές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και το 10%.

 

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλαστικό χρήμα: Από τη μία χτίζουμε το αφορολόγητο κι από την άλλη τις τράπεζες

Οι «πρωταθλήτριες»

«Πρωταθλήτρια» στις προμήθειες αναδεικνύεται η Alpha Bank, καθώς σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η συγκεκριμένη τράπεζα εισπράττει, παρά το μέγεθος της, τα περισσότερα έσοδα από προμήθειες για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της. Η τράπεζα όμως, η οποία αύξησε περισσότερο τα ακαθάριστα έσοδα από τις προμήθειες που χρεώνει στους καταναλωτές ήταν η Eurobank, σε ποσοστό 13%.

 

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που καλούμαστε να κάνουμε το 30% των συναλλαγών μας με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω e-banking για να κατοχυρώσουμε το αφορολόγητό μας, οι τράπεζες θεώρησαν ότι ήταν… η κατάλληλη στιγμή για να αυξήσουν τις έξτρα χρεώσεις που μας φορτώνουν για τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν. Και από ότιφαίνεται ήταν μια κίνηση που τους απέδωσε…

Πιο συγκεκριμένα, η Alpha Bank ενώ εμφανίζει μειωμένα συνολικά έσοδα από προμήθειες στο πρώτο εξάμηνο φέτος, τα έσοδα από προμήθειες που επέβαλε στις πιστωτικές κάρτες ήταν αυξημένα στα 40,5 εκατ. ευρώ από 37,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Εθνική Τράπεζα η οποία ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων που σχετίζονται με κάρτες, ψηφιακά δίκτυα κλπ κατά 9%, στα 51 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Τράπεζα Πειραώς αύξησε τα έσοδα της από τις προμήθειες στη λιανική τραπεζική στα 106 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Κάθε συναλλαγή μας κοστίζει χρυσάφι

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι τράπεζες επέβαλαν φέτος πιο τσουχτερές χρεώσεις στις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, αλλά και γενικότερα στις υπηρεσίες που προσφέρουν στη λεγόμενη λιανική τραπεζική.

Οι πρώτες αναπροσαρμογές έγιναν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, όπου οι τράπεζες εξίσωσαν τις χρεώσεις, με τις οποίες επιβαρύνονται οι κάτοχοι ελληνικών καρτών για διατραπεζικές συναλλαγές, με αυτές που καταβάλλουν από πέρυσι το καλοκαίρι οι κάτοχοι διεθνών καρτών και ως επί το πλείστον οι τουρίστες. Το σκεπτικό ήταν να μην γίνονται διακρίσεις και φυσικά δεν μείωσαν τις χρεώσεις για τις ξένες κάρτες, αλλά ανέβασαν αυτές για τις ελληνικές κάρτες.

Τώρα οι τράπεζες ξαναχτυπούν και μας κάνουν να το σκεφτούμε πολύ καλά πριν χτυπήσουμε την κάρτα μας στο ATM. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα τιμολόγια που ανάρτησαν τα τραπεζικά ιδρύματα στις επίσημες ιστοσελίδες τους, στις αρχές Οκτώβρη, ακόμα και υπηρεσίες που ήταν μέχρι σήμερα δωρεάν, στο εξής θα χρεώνονται.

Τι εννοούμε; Αν είστε «περίεργοι» κι επιλέξετε να εκτυπώσετε μια αναφορά τελευταίων κινήσεων του λογαριασμού σας στο ΑΤΜ θα χρεωθείτε με 0,15 λεπτά του ευρώ. Άμα είστε «ξεχασιάρηδες» και δεν θυμάστε το pin σας θα πρέπει να πληρώσετε 3 - 3,50 ευρώ για να σας επανεκδώσουν νέο συνθηματικό. Άμα λήξει η κάρτα σας ή την χάσετε ή ακόμα χειρότερα αν σας την κλέψουν και ζητήσετε νέα θα πρέπει να πληρώσετε 6 ευρώ.

Επίσης, η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο.