Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 13:28

Την αναθεώρηση του χρονικού ορίζοντα απολιγνιτοποίησης ζητά το "Παρατηρητήριο Greece 2028"

«Την επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση  του χρονοδιαγράμματος Απολιγνιτοποίησης»  σημειώνει το «Παρατηρητήριο Greece 2028 ».  Ο  πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Κλεάνθης Ακτενίζογλου σημειώνει ότι «η τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης να χορηγήσει από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μόνο  294 εκατομμύρια για την χρηματοδοτική περίοδο 2021 – 2027 μας προκαλεί ανησυχία».  Τα παραπάνω χρήματα είναι ελάχιστα εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων που ασχολούνται υποστηρικτικά στο έργο της εξόρυξης λιγνίτη και της συντήρησης των μονάδων της ΔΕΗ την τελευταία ετήσια περίοδο ήταν κάτι παραπάνω από 180 εκ €.

Το "παρατηρητήριο απολιγνιτοποίησης" συγκροτούν επιχειρήσεις που απασχολούν περί τους 3000 εργαζόμενους στην λιγνιτική λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας και οι οποίοι είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις  ως προς τον χρονικό ορίζοντα της απεξάρτησης απο τον λιγνίτη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από 7 μήνες.

Σήμερα με αφορμή την ανακατανομή Ευρωπαϊκών και Εθνικών πόρων εξαιτίας του κορονοϊού, εκτιμούν ότι τα 700 εκ €  που σκόπευε η κυβέρνηση να προωθήσει από προγράμματα του ΕΣΠΑ για τις δράσεις απολιγνιτοποίησης τίθενται εν αμφιβόλω.

Ο κ. Ακτενίζογλου καταλήγει λέγοντας  ότι  εφόσον η συγκυρία της πανδημίας επιβάλλει μια γενικότερη αναθεώρηση των οικονομικών σχεδίων η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά της για την απολιγνιτοποίηση και σημειώνει ότι προτίθενται να εργαστούν από κοινού με την κυβέρνηση «στο σχεδιασμό των δράσεων απολιγνιτοποίησης ώστε η Δυτική Μακεδονία να μην βυθιστεί στην απόλυτη φτώχεια».

Σπυρίδων  Κουταβάς

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 13:34