Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 21:42

Με 2,7 δισ. ευρώ στη μάχη κατά της ανεργίας. Η κυβέρνηση επανασχεδιάζει τα προγράμματα απασχόλησης


ypourgiko_simvoulio2Με μέτρα συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία σταδιακά θα φθάσουν τα 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή την ανεργία.

Σε μια εποχή που η ανεργία αγγίζει το 16% και το φθινόπωρο αναμένεται περαιτέρω...

επιδείνωση του προβλήματος, η υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου , ενέκρινε την αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, που εφαρμόζει κυρίως ο ΟΑΕΔ. Τα μέτρα παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης.

Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% την απασχόληση ανέργων.

Σε πρώτη φάση οι ωφελούμενοι από το σύνολο των προγραμμάτων θα φθάσουν τα 600.000 άτομα και με τον επανασχεδιασμό θα αγγίξουν τα 900.000 άτομα.

Οι πόροι χρηματοδότησης των προγραμμάτων προέρχονται κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.
Κατά τη σύσκεψη αποφασίσθηκε το χρονοδιάγραμμα αναδιάρθρωσης και αναμόρφωσης των προγραμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

1. Έως τις 15 Σεπτεμβρίου συστήνεται κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για συντονισμό, διαχείριση και έλεγχο όλων των προγραμμάτων. Καταγράφονται όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και όσα ακόμα σχεδιαστούν και αναρτώνται σε κοινή ιστοσελίδα, για όλα τα Υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου. Αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους, με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής.

2. Από 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους με το σύστημα voucher. Ο κάθε άνεργος αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το αντικείμενο και τον φορέα κατάρτισης. Οι φορείς κατάρτισης μπορεί να είναι πιστοποιημένα ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ, κλπ.

Επιπλέον ψηφίζεται από την Βουλή το νέο πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και επιχειρηματικότητα και ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση του, με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκ. ευρώ στη συνέχεια.

Τέλος, επιταχύνονται όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (30) και εμπλουτίζονται από αρχές Σεπτεμβρίου με οκτώ νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων είναι, το πρόγραμμα «Επιταγή επανένταξης» απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών, κατάρτιση εργαζομένων για την διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, κλπ

πηγη:το βημα

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011 18:51