Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 14:05

Για μέγιστο χρηματηστηριακό σκάνδαλο μιλά η ΓΕΝΟΠ με αφορμή την μετοχή της ΔΕΗ και καλεί τις εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν

genop_deiΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ; ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ;
Με ιδιαίτερα έντονη ανησυχία διαπιστώνουμε μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία ηλίου φαεινότερο αποτελεί αντικείμενο συστηματικής υποτιμητικής κερδοσκοπίας σε βάρος εκατομμυρίων καταναλωτών και των εργαζομένων της επιχείρησης αλλά και της οικονομίας της χώρας.
Ειδικότερα μεταξύ των συνεδριάσεων της 26ης Ιουλίου και της 10ης Αυγούστου 2011 η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε μία πρωτοφανή

μείωση κατά 38,9% υποχωρώντας από τα 9,45 ευρώ στα 5,77 ευρώ. Στο ανωτέρω διάστημα και σε 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις σημειώθηκε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του όγκου των συναλλαγών, με το μέσο ημερήσιο αριθμό αγοραπωλησιών να ανέρχεται σε 618 χιλιάδες.

Η πτώση αυτή είναι παντελώς αδικαιολόγητη, καθώς ουδεμία απολύτως μεταβολή προέκυψε ή εκδόθηκε ανακοίνωση της εταιρείας σχετικά με αλλαγές στην οικονομική κατάστασή της.

Επιπλέον, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι κατά το ανωτέρω διάστημα των 12 συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε κατά 20,4%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 15,4%. Δηλαδή, διαπιστώνεται μια πολύ εντονότερη χειροτέρευση της πορείας της μετοχής της ΔΕΗ σε σχέση με αυτήν ολόκληρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις για την αρνητική πορεία της μετοχής της ΔΕΗ είναι παντελώς αδικαιολόγητες, αφού:

Ø Το ενεργητικό της εταιρείας αποτελείται κυρίως από πάγια στοιχεία (Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κλπ) συνολικού ύψους 13,3 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο ενεργητικού 16,2 δισ. ευρώ στις 31.12.2010, πολλαπλάσιο της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της που σήμερα είναι μόλις στο 1,3 δισ. ευρώ.

Ø Η εταιρεία διαθέτει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς με τον ετήσιο κύκλο εργασιών να ξεπερνάει τα 5,8 δισ. ευρώ και σύνολο ιδίων κεφαλαίων 6,7 δισ., πολλαπλάσιων της χρηματιστηριακής αξίας ...

Η χρηματιστηριακή «καθίζηση» της ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται τόσο όσο προς τα οικονομικά μεγέθη της όσο και προς τις βασικές ανάγκες που ικανοποιεί σε όφελος εκατομμυρίων νοικοκυριών και εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας για παροχή ρεύματος σε πολύ χαμηλές τιμές και σε μια περίοδο παρατεταμένης και βαθειάς οικονομικής κρίσης.

Ήδη με την ανακοίνωσή μας στις 25 Αυγούστου είχαμε επισημάνει τα χρηματιστηριακά παιχνίδια και τις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται για την απαξίωση και το ξεπούλημα της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι, όλοι οι όσοι έχουν την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία του Χρηματιστηρίου και πολύ περισσότερο εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την προστασία της Δημόσιας Περιουσίας και ειδικότερα της ΔΕΗ παρακολουθούν ως απλοί θεατές όλο αυτό το διάστημα την πλήρη απαξίωση της εταιρείας μέσα από μεγάλα χρηματιστηριακά παιχνίδια.

Επειδή οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ έχουν έννομα συμφέροντα πάνω στην περιουσία της εταιρείας καλούμε όλους τους υπεύθυνους φορείς της Πολιτείας και του Χρηματιστηρίου να διερευνήσουν την υπόθεση. Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει ως αρμόδιο όργανο να διενεργήσει έρευνα για τις δυνατότητες «χειραγώγησης» της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ με σκοπό τη χρηματιστηριακή απαξίωση της εταιρείας προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή της.

Είναι ευθύνη των συναρμόδιων υπουργών άμεσα να δώσουν εντολές για να διαπιστωθούν ποιοι είναι εκείνοι που εσκεμμένα έχουν προκαλέσει τη χρηματιστηριακή απαξίωση της μεγαλύτερης και στρατηγικής σημασίας επιχείρησης της χώρας.

Διαφορετικά, οφείλουν οι εισαγγελείς να παρέμβουν και να ρίξουν άπλετο φως σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά σκάνδαλα...

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 14:09