Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 16:50

ΔΝΤ: Κλείστε οργανισμούς, απολύστε υπαλλήλους, σταματήστε τους φόρους

Traa_Bab_IMFΞεκάθαρη σύσταση για άμεση περιστολή δαπανών με καταργήσεις δημοσίων οργανισμών και μείωση του προσωπικού απηύθυνε από το συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τραα.
"Διαφωνώ με όσους λένε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν πάει καλά. Τα αποτελέσματα όπως για παράδειγμα η μείωση του ελλείμματος είναι εντυπωσιακά και η Ελλάδα αξίζει εύσημα για τα επιτεύγματά της", υπογράμμισε ο κ. Τραα που ορίστηκε ως ομιλητής του Ταμείου στο συνέδριο αντικαθιστώντας τον Πολ Τόμσεν ύστερα από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Κατηγορηματικός ήταν επίσης αναφερόμενος στο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα: "Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Το Μνημόνιο δεν είναι χαραγμένο σε πλάκες. Θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς προχωράμε".

Ο κ. Τραα επικέντρωσε την κριτική του στον μεγάλο δημόσιο τομέα και τους ελλιπείς φοροεπσιπρακτικούς μηχανισμούς. Νέοι φόροι, είπε, έχουν νόημα μόνο αν υπάρχουν και οι μηχανισμοί να τους εισπράττουν. "Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα συλλογής φόρων αντί να επιβαρύνει συνεχώς το σύστημα με νέους. Μόνο τότε θα μπορέσει να μειωθεί και η φορολόγηση", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την δημοσιονομική σύγκλιση, εάν δεν επιδείξει μεγαλύτερη προσήλωση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει άμεσα την παρουσία του Δημοσίου Τομέα στους παραγωγικούς της πόρους: "Πρέπει να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί" και να μειωθεί το προσωπικό, σημείωσε ενώ αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έκανε λόγο για προστατευμένα συμφέροντα που τις εμποδίζουν τονίζοντας ξανά την ανάγκη για ευρύτερη πολιτική στήριξη των προωθούμενων αλλαγών.
"Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο, το κλειδί είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων", κατέληξε ο κ. Τράα.

Από τα πολλά και ενδιαφέροντα που είπε ακόμη ο Μπομπ Τραα στη συζήτηση που ακολούθησε την τοποθέτησή του με αναφέρουμε τα εξής:

  • Υπάρχουν δύο τρόποι να έχεις βιώσιμη οικονομία. Η μία να έχειςμικρότερο εργατικό κόστος και η άλλη να κάνεις τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να δώσετε έμφαση στο δεύτερο. Ολο αυτό θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν μπορούσατε να υποτιμήσετε το νόμισμά σας αλλα έχετε επιλέξει να είστε μέλος της ευρωζώνης κάτι που έχει και τα οφέλη του.
  • Κοιτάζω τους πίνακες με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω ότι αντικρύζω καρδιογράφημα νεκρού. Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
  • Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων προς πώληση εταιριών δεν επιτρέπει την αξιοποίησή τους, ο κ. Τραα είπε: "Ηρθα πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2009. Τότε είδα ότι υπήρχε οption πώλησης του 10% του ΟΤΕ, αξίας 780 εκατ. Είπα στον υπουργό "πούλα το αύριο". Μου απάντησε ότι αργότερα μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη τιμή.
  • Ο δημόσιος τομέας είναι αντιπαραγωγικός και αναποτελεσματικός. Πρέπει να συρρικνώσετε το προσωπικό στον δημόσιο τομέα. Να πάρετε πόρους από τον ιδιωτικό τομέα και να τα διαθέσετε στο δημόσιο. Δεν αντέχει άλλουςφόρους η οικονομία

Ράπανος: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείξει αντοχή και αξιοπιστία

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας δεν υποφέρει από τις δικές του αδυναμίες, αλλά από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, είπε στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασ. Ράπανος, προσθέτοντας ότι παρόλο που μειώνονται οι καταθέσεις και αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες έχουν δείξει αντοχή και αξιοπιστία.

Ο κ. Ράπανος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θέλουν να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και είπε ότι αυτό θα γίνει όταν αποκατασταθεί η αβεβαιότητα. Ζήτησε επίσης από την ΕΚΤ μεγαλύτερη ευελιξία για να μπορούν να αντλούν ρευστότητα οι τράπεζες σε έκτακτες περιόδους κρίσης.

Σχετικά με τις διαρθωτικές αλλαγές που γίνονται στη χώρα, επεσήμανε ότι χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν φέροντας ως παράδειγμα τις αλλαγές στον φορολογικό μηχανισμό.

από το "ΕΘΝΟΣ"

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 16:55