Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 09:42

"Καμπανάκι" 40 βιομηχάνων για λουκέτα στην μεταλλουργία της ΕΕ.: "Η ΕΕ απειλείται με αποβιομηχάνιση και ζητούν άμεσα μέτρα. Υπογράφουν οι Μυτιληναίος, Λώλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) και Κοντολέων

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απευθύνουν με επιστολή τους 40 εκπρόσωποι βιομηχανιών και οργανισμών μετάλλων. Στην επιστολή την οποία από ελληνικής πλευράς υπογράφουν οι κ.κ. Ευαγγ. Μυτιληναίος,
Παν. Λώλος (Βιοχάλκο) και Αντ. Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ), επισημαίνεται πως ήδη το 50% της παραγωγής αλουμινίου της Ε.Ε. έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω του ενεργειακού κόστους, ενώ οι τομείς του χαλκού και του νικελίου αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα. Μόνο τον τελευταίο μήνα, τονίζεται στην επιστολή, πολλές εταιρείες ανακοίνωσαν πως κλείνουν μονάδες και αρκετές βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας «σε έναν χειμώνα ζωής και θανάτου για πολλές δραστηριότητες».

Όπως τονίζουν οι επιχειρήσεις, η επίτευξη των στόχων πράσινης ενέργειας της Ε.Ε. απαιτούν ανταγωνιστικό και αναπτυσσόμενο τομέα μετάλλων ώστε να είναι εξασφαλισμένα τα πρόσθετα υλικά που απαιτούνται για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. «Βασικά μέταλλα, μέταλλα για μπαταρίες και άλλα είναι απαραίτητα σε μεγαλύτερες ποσότητες για την ανάπτυξη των υποδομών δικτύων της Ε.Ε., για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα φωτοβολταϊκα πάνελ, τις ανεμογεννήτριες και τους ηλεκτρολύτες υδρογόνου…» αναφέρουν.

Χωρίς άμεσα μέτρα, το 2023 θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα λουκέτα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών μετάλλων. Επιπλέον, η υποκατάσταση ευρωπαϊκών βιομηχανιών από μονάδες σε άλλες περιοχές του κόσμου, που μολύνουν περισσότερο, απειλεί και τους παγκόσμιους στόχους εκπομπών σύμφωνα με τις επιχειρήσεις.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνουν είναι να υπάρξουν άμεσα, προσωρινά, μέτρα για μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, να αλλάξει το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορούν να επιδοτηθούν με πρόσθετα κεφάλαια (πέραν του πλαφόν των 50 εκατ. ευρώ), να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των διμερών συμβάσεων πράσινης ενέργειας (PPAs), να εφαρμοστούν μέτρα για συγκράτηση του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Προτείνουν επίσης τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου έκτακτης ανάγκης που θα απορροφά τους κραδασμούς από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Στην επιστολή καταγράφονται τουλάχιστον 12 παραδείγματα ευρωπαϊκών βιομηχανιών που έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε οριστικό ή προσωρινό κλείσιμο μονάδων.

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 09:51