Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 08:10

Η SIICON VALLEY ΚΑΙ Η ''ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ'' ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 
altΕνθουσιάστηκα όταν έμαθα τα νέα. Η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου θα επισκεφτεί την κυψέλη της τεχνολογίας την «Silicon Valley» προκειμένου να πάρει ιδέες, από μια ακμάζουσα επιχειρηματική και επιστημονική κοινότητα. Το χαρούμενο συναίσθημα διαδέχτηκε η απογοήτευση.
Δυο τυχαία γεγονότα που εξελίχτηκαν σε διαφορετικούς χρόνους αλλά και χώρους, δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την μιζέρια που διακατέχει το σύστημα της εκπαίδευσης.
Ένας γονέας με παιδί σε αναπηρικό αμαξίδιο απευθύνεται στο 1ο Λύκειο Κοζάνης προκειμένου να το γράψει στην πρώτη Λυκείου. Η αρμόδιος λυκειάρχης με διάφορες δικαιολογίες ...
αρνείται την εγγραφή. Επιχειρήματα όπως,  «ποιος θα το προσέχει, ποιος θα το πήγαινε από τάξη σε τάξη η ποιος θα το εξυπηρετεί στις άμεσες και καθημερινές του ανάγκες», κυριαρχούν στην κουβέντα. Παρότι ο νόμος παρέχει την δυνατότητα στην αρμόδιο λυκειάρχη να ζητήσει εκπαιδευτικό προσωπικό για την πρόσθετη διδακτική στήριξη, αλλά και βοηθητικό προσωπικό για τις ανάγκες του μαθητή, η ίδια αρνείται. Ο γονέας μαθημένος χρόνια από την «στενοκεφαλιά» των δημόσιων λειτουργών δεν το βάζει κάτω. Κινεί «γη και ουρανό» για τα δικαιώματα του παιδιού του. Χρειάστηκαν και οι υπηρεσιακές «νουθετήσεις» προκειμένου να καμφθούν οι γραφικές δημοσιοϋπαλληλικές ενστάσεις της συγκεκριμένης κυρίας, που θεωρείται από τα στελέχη της εκπαίδευσης. Μέχρι να έρθει το κατάλληλο προσωπικό για τον ανάπηρο μαθητή, οι συμμαθητές του -ξεπερνώντας την δημοσιουπαλληλο Λυκειάρχη- ανέλαβαν την εξυπηρέτηση του, μάλιστα, τα πήγαν περίφημα.
Ερώτημα, πως συμβαδίζει αυτή η προσβλητική συμπεριφορά και μάλιστα σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τον ρόλο του δασκάλου η εκπαιδευτικού; Γνωρίζουν το υπηρεσιακό ατόπημα της κυρίας οι αρμόδιοι της Περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης;
 
Μήπως ο κ. Ντινας θα πρέπει να καλέσει άμεσα την συγκεκριμένη διευθύντρια για μια ταχύρυθμη εκπαίδευση-σεμινάριο, στο ΠΕΚ που διευθύνει;
Άλλη περίπτωση. Την πρώτη μέρα στο 19ο νηπιαγωγείο της Κοζάνης. Ο παπάς που θα  τελέσει τον αγιασμό, εισέρχεται στο χώρο. Ένα νήπιο, με τον που τον βλέπει βάζει τα κλάματα. Ο αγιασμός τελειώνει και ο ιερωμένος αρχίζει το πρωινό κήρυγμα. Ενοχλημένος από τα κλάματα του νηπίου τα βάζει με το γονέας λέγοντας ότι «εάν τα παιδιά ήταν πιο συχνά στην εκκλησία για να ακούσουν το λόγω του θεού δεν θα υπήρχαν τέτοια προβλήματα»!!. Και άλλα περίεργα όπως «οι γονείς έχουν ευθύνη γιατί πηγαίνουν τα παιδιά τους σε διάφορες δραστηριότητες αλλά όχι στην εκκλησία»! Τον ιερωμένο άκουγαν αιφνιδιασμένοι αλλά και αμήχανοι τόσο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου όσο και οι παρευρισκόμενοι γονείς. Είναι πολύ πιθανό ο ίδιος, αντί να βρει τις πόρτες του σχολείου ερμητικά κλειστές να τελέσει εκ νέου και θρησκευτικό μυστήριο  στο συγκεκριμένο σχολείο.  
Βέβαια κανένας παπάς με την όποια «επίκληση του θείου» δεν έχει δικαίωμα να προσβάλλει στο δημόσιο χώρο του σχολείου τους γονεις και πολύ περισσότερο τα παιδιά.
Ακούγοντας τις δυο διαφορετικές ιστορίες μιας απλής καθημερινής ημέρας αναλογίζομαι πόσα χρόνια δουλειάς χρειάζονται για να ετοιμάσουμε  την αντίληψη και την παιδεία για μια δική μας ελληνική «Silicon Valley».
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 23:06