Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014 10:04

Αγνωστες λεπτομέρειες απο την παρουσία του Φυντανίδη στην Κοζάνη και το αφιέρωμα της εφημερίδας στην πόλη και τα γράμματα (φωτο)

του Σπύρου Κουταβα

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Σεραφείμ Φυντανίδη που έφυγε αιφνιδιαστικά από την ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων σε ηλικία 77 ετών.

Εκτός από δεινός εφημεριδάς ήταν λάτρης της ιστορίας, και θαύμαζε την προσφορά της περιοχής της Κοζάνης και της Καστοριάς κατά την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Τότε η εφημερίδα αποφασίζει να κάνει το μεγάλο αφιέρωμα με το περιοδικό ένθετο Ε- Ιστορικά στην Κοζάνη και την ιστορία της. Για ορισμένα ζητήματα βοήθησε αρκετά ο Πάσχος Μητλιάγκας που είχε διατελέσει νομάρχης της περιοχής.

Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο ένας κλασικός διανοούμενος της «Ε» και γνώστης της νεώτερης ιστορίας ο Νίκος Βαρδιάμπασης.

 

 

 

 

 

Η Κοζάνη στην πρώτη σελίδα της ΕλευθεροτυπίαςΤο τεύχος Ε - Ιστορικά μπορεί να το βρει κανείς στην βιβλιοθήκη της Κοζάνης και στις 50 σελίδες του θα βρει συμπυκνωμένη την ιστορία της Κοζάνης, την άνθιση της στα γράμματα, πληροφορίες για τον πλούτο της βιβλιοθήκης, για τις ανέσεις που απολάμβανε κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, για τους εμπόρους της εποχής και την άνθιση της παιδείας, τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στην δημιουργία και την άνθιση της πόλης.

Στο περιοδικό γράφουν και αποκαλύπτουν θησαυρούς, ντοκουμέντα που είναι κρυμμένα στην βιβλιοθήκη οι: Χαρίτων Καρανάσιος, η Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, ο Βασίλης Π. Καραγιάννης, ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου και ο Νίκος Καλογερόπουλος.

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα τέχνης όπου ήταν κατάμεστη από κόσμο. Το ότι περιλαμβανόταν ο πρώην τότε νομάρχης Πάσχος Μητλιάγκας στους βασικούς ομιλητές της βραδιάς ήταν η αιτία στο α υπάρξει έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά του τότε δημάρχου Π. Κουκουλόπουλου όπου υπήρξε μόνο εκπρόσωπος του στην εκδήλωση. Το γεγονός θυμάμαι ανησύχησε τον Φυντανίδη όπου σχολίασε για το πως βρίσκουν χώρο να αναπτυχθούν τέτοιες συμπεριφορές σε μια τόσο μικρή πόλη.

Η εκδήλωση διήρκησε περίπου τρείς ώρες με τον κόσμο να καταχειροκροτεί όχι μόνο τον Φυντανίδη όπου πρωταγωνιστούσε αλλά και τον καθηγητή Σλαβολόγο Φαίδωνα Μαλιγκούδη, τον Νίκο Βαρδιάμπαση και τον Βασίλη Καραγιάννη.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης μίλησε για τα ένθετα στον Ελληνικό τύπο και για το πώς το πείραμα που ξεκίνησε πώτη η "Ε" άλλαξε την φυσιογνωμία των εφημερίδων στην Ελλάδα.  Στο ακροατήριο και ο τότε Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Αμβρόσιος, που ενθουσίασε τον Φυντανίδη για τις πρωτοβουλίες που είχε πάρει με το βιβλιοπωλείο και την ίδρυση του καφενείου που ετοίμαζε να λειτουργήσει. Επισκέφθηκε το βιβλιοπωλείο της Μητρόπολης με ξεναγό των Αμβρόσιο και έμεινε έκπληκτος από την ποικιλία των βιβλίων.

Απο την συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της περιοχής. Διακρίνονται οι Ν. Βαρδιάμπασης Σ. Φυντανίδης, Φ. Μαλιγκούδης Σ. Κουταβας

Την επομένη η Κοζάνη βρισκόταν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας με τον τίτλο «Κοζάνη από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Στο Φυντανίδη όπου πήγαινε του άρεσε να επικοινωνεί με τους ανθρώπους να ψαχουλεύει κάτω από το πάπλωμα της πόλης. Ήθελε να συναντήσει ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης να ακούσει τις αγωνίες τους να δει τις τοπικές εφημερίδες. Διοργανώσαμε τότε συνέντευξη τύπου με όλο το βαρύ πυροβολικό της εφημερίδας δίπλα του, μίλησε για όλα, την τρέχουσα επικαιρότητα, την εκδήλωση την Κοζάνη με τους τοπικούς δημοσιογράφους. Χωρίς ίχνος μεγαλομανίας ακομπλεξάριστος και προσηνής ρωτούσε και άκουγε με προσοχή τους συναδέλφους.

Με το που έφτασε στην πόλη μου ζήτησε να δει τις τοπικές εφημερίδες, ρώτησε για τους εκδότες εάν τα φύλλα είναι βιώσιμα πόσοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί απασχολούνται και ποια είναι η σχέση τους με την εξουσία.

Τον ενδιέφερε η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και των εφημερίδων. Στα 12 χρόνια που της ζωής μου στην «Ε» ένοιωσα ότι η βασική δέσμευση που είχα ως επαγγελματίας ήταν ότι μπορώ να γράφω για τα πάντα αρκεί να είναι αληθή και να τα στηρίζω με την υπογραφή μου.

Για όσους εργαζόμαστε στο χώρο του τύπου η παραπάνω συνθήκη είναι δυσεύρετη αλλά ήταν η πραγματική όαση Ελευθερίας που αυτός είχε κατοχυρώσει ως αναγκαία συνθήκη στην εφημερίδα του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014 11:01