Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 23:20

Τέλος τα ΔΗΠΕΘΕ. Οι ''Μητροπολιτικές σκηνές θεάτρου'' θα λειτουργήσουν στην περιφέρεια. Tι θα γίνει στην Κοζάνη;

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στις 4 Μαρτίου 2016  ενώπιον της βουλής των Ελλήνων ο υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς απαντώντας σε επερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Bαγενά για  τον τερματισμό της λειτουργίας του Δημοτικού-Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Β. Αιγαίου

με έδρα τη Χίο, απάντησε με νόημα ότι «το Υπουργείο ξανασχεδιάζει τον θεσμό συνολικά». 

Φαίνεται λοιπόν, ότι ο κύκλος των ΔΗΠΕΘΕ που ίδρυσε η Μελίνα Μερκούρη κλείνει οριστικά. Στο υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζουν την  νέα μορφή των θεάτρων που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα ΔΗΠΕΘΕ. Ο σημερινός αριθμός των περιφερειακών θεάτρων θα μειωθεί δραματικά, εξάλλου αρκετά από αυτά σήμερα υπολειτουργούν ενώ άλλα δύσκολα τα καταφέρνουν να στέκονται με αξιοπρέπεια. Τα ΔΗΠΕΘΕ όπως τα γνωρίζαμε θα κλείσουν και κάποια θα μεταμορφωθούν σε μεγαλύτερους οργανισμούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του vetonews  το σχέδιο του υπουργείου πολιτισμού προβλέπει την δημιουργία 4-6 Mητροπολιτικών σκηνών η θεάτρων που θα λειτουργήσουν  στην ελληνική περιφέρεια. Θα πρόκειται για σκηνές με μεγαλύτερη οικονομική ευρωστία, πιο στιβαρές στην συγκρότηση τους  με περισσότερα δυναμικά  χαρακτηριστικά στην θεατρική δημιουργία. Μάλιστα η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνεται στον αρχικό σχεδιασμό και η Κοζάνη ως πρωτεύουσα θα μπορεί να φιλοξενήσει  τη Μητροπολιτική σκηνή θεάτρου που θα λειτουργεί με περισσότερα ποιοτικά  χαρακτηριστικά και με διαφορετικό περίγραμμα του νομικού προσώπου.

Φιλοδοξία του υπουργείου  είναι να εντάξουν στο νέο κύκλο της Mητροπολιτικής σκηνής τις Περιφέρειες αλλά και τους μεγάλους Δήμους που τις συναποτελούν.  Όπως όλα δείχνουν από νωρίς το φθινόπωρο θα τεθούν σε διαβούλευση τα νέα σχέδια του υπουργείου που εδώ και καιρό μελετώνται ενδελεχώς σε ειδικές επιτροπές του  υπουργείου πολιτισμού και από στην καλοκαιρινή σεζόν του 2017 ελπίζουν ότι οι παραστάσεις θα λειτουργούν υπό την ευθύνη των νέων μητροπολιτικών  σκηνών η θεάτρων.

Όσα από τα Δηπεθε δεν επιλεγούν να γίνουν μητροπολιτικές σκηνές η δεν θελήσουν  οι δήμοι να συμμετάσχουν στα νέα σχήματα  που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού δεν θα είναι ενταγμένα στο κύκλο χρηματοδότησης τους. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δήμοι θα πρέπει να φροντίσουν για την συντήρηση τους από  ιδίους πόρους. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 23:35