Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 16:20

Ποσα ακίνητα απο την Δυτ. μακεδονία "έφυγαν" για το Υπερταμείο Στην 9η θεση η Δυτ. μακεδονία, στην πρωτη θέση η Π.Ε. Καστοριάς με 170 ακίνητα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Στις 19 Ιουνίου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μεταβιβαστήκαν 10.119 ακίνητα του Δημοσίου, το 0,39% της επιφάνειας της Ελλάδας, στο Υπερταμείο των δανειστών. Η αξία των ακινήτων αυτών υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στα 25 δις ευρώ. 

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να εκδώσει τις σχετικές πράξεις και να προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη προς μεταβίβαση στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) 10.119 ακινήτων, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., όπως αυτά εξειδικεύονται με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

• Πέραν των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης οι πέντε πρώτοι νομοί με τους μεγαλύτερους αριθμούς μεταβίβασης ακινήτων είναι οι: Μαγνησίας (450 ακίνητα), Αιτωλίας και Ακαρνανίας (347), Καβάλας (347), Αχαΐας (225) και Ευρυτανίας (211). Αντίθετα οι νομοί με τον μικρότερο αριθμό μεταβίβασης ακινήτων είναι οι Κοζάνης (8), Καρδίτσας (9), Δωδεκανήσου (12), Αρκαδίας (12) και Λακωνίας(14). (πίνακας 1)

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στην περιφέρεια δυτικης Μακεδονίας μεταβιβάζονται  234 ακίνητα. Στην ΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 170 ακινητα , στην ΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 38 ακινητα, στην ΠΕ φΛΩΡΙΘΝΑΣ 18 και στην ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ 8 ακινητα. 

Επίσης ακίνητα που ανήκουν στα γεωγραφικά ορια των Δών της δυτ μακεδονιας άχουμε. Στον Δημο Κοζάνης 8 ακινητα, στον δημο Φλώρινας 18, στον δημο Γρεβενων 25 και στον δήμο Καστοριάς 86 ακινητα. Τα περισσοτερα ακίνητα που μεταβιβαζονται στο υπερταμείο προέρχονται απο την ΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ και τα λιγότερα στην Κοζανη. 

Στατιστικά στοιχεία ακινήτων που εντάχθηκαν στο Υπερταμείο

Από την ανάλυση των στοιχείων του ΦΕΚ, με τα 10119 ακίνητα και λαμβάνοντας υπ΄όψιν πως ο αριθμός ΚΑΕΚ είναι δομημένος με το παλαιότερο σύστημα οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
• Από το σύνολο των 10.119 ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο τα 4.003 (ποσοστό 39,56%) βρίσκονται στον νομό Αττικής, 1.995 (ποσοστό 19,32%) βρίσκονται στον νομό Θεσσαλονίκης, 2.845 (ποσοστό 28,12%) βρίσκονται στις πρωτεύουσες των υπολοίπων νομών της Ελλάδας και 1.316 (ποσοστό 13,01%) βρίσκονται διασπαρμένα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο στην πλειοψηφία τους είναι ακίνητα αστικών περιοχών με αυξημένη αντικειμενική αξία. (γράφημα 1- πίνακας 0).
• Από τους 51 νομούς της Ελλάδας σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστρια, έχουν μεταβιβαστεί ακίνητα από τους 48 με εξαίρεση τους νομούς Βοιωτίας, Σάμου και Φθιώτιδας.
Τι είναι ο ΚΑΕΚ;

Ο Κ.Α.Ε.Κ. είναι ένας δωδεκαψήφιος αριθμός που προσδιορίζει μοναδικά οποιοδήποτε γεωτεμάχιο στον Ελληνικό χώρο.
• Τα δύο πρώτα ψηφία του κωδικού προσδιορίζουν τον Νομό στον οποίο βρίσκεται το γεωτεμάχιο π.χ. ο κωδικός 05 είναι ο Νομός Αττικής , ο Κωδικός 19 είναι ο Νομός Θεσσαλονίκης . Η διοικητική ονομασία αφορά τους ΟΤΑ όπως ήταν με το σύστημα διοικητικής διαίρεσης ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, όχι όπως είναι σήμερα με το σύστημα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
• Τα τρία επόμενα ψηφία προσδιορίζουν τον Δήμο ή την Κοινότητα εντός του νομού αναφοράς. Η διοικητική ονομασία αφορά τους ΟΤΑ όπως ήταν με το σύστημα διοικητικής διαίρεσης ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
• τα δύο επόμενα προσδιορίζουν τον «κτηματολογικό τομέα» (Οι κτηματολογικοί τομείς ορίζονται στις αστικές περιοχές σαν ένα σύνολο από 10-15 περίπου οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλονται από κύριους οδικούς άξονες ή άλλου είδους χαρακτηριστικά του αστικού χώρου (π.χ. πάρκα). Στις αγροτικές περιοχές ορίζονται σαν ένα σύνολο γεωτεμαχίων με συνολική έκταση από 200 έως 2000 στρέμματα τα οποία περιβάλλονται από φυσικά ή τεχνικά χαρακτηριστικά (π.χ. δρόμους, ποτάμια).
• τα δύο επόμενα προσδιορίζουν την «κτηματολογική ενότητα» Οι κτηματολογικές ενότητες είναι σύνολα συνεχόμενων γεωτεμαχίων που περιβάλλονται από κάποιο φυσικό ή τεχνητό χαρακτηριστικό (δηλ. δρόμο, ποτάμι, κανάλι, κτλ). Σε αστικές περιοχές, η κάθε κτηματολογική ενότητα καλύπτει την έκταση ενός οικοδομικού τετραγώνου, (χωρίς να περιλαμβάνονται οι περιβάλλοντες το οικοδομικό τετράγωνο δρόμοι). Σε αγροτικές περιοχές, περιλαμβάνει την έκταση ενός συνόλου γεωτεμαχίων τα οποία περιβάλλονται από δρόμους, κανάλια άρδευσης ή άλλα φυσικά ή τεχνητά χαρακτηριστικά.
• Τα τελευταία τρία ψηφία αποτελούν τον αύξοντα αριθμό του γεωτεμαχίου εντός της ενότητας.

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

με πληροφορίες απο το http://www.parakritika.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 18:35