Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 12:00

Η εκδήλωση για την Συμφωνία των Πρεσπών" οι απειλές και όσα έγιναν στο παρασκήνιο

Του Σπύρου Κουταβα

Για το περιεχόμενο της εκδήλωσης με θέμα την Συμφωνία των Πρεσπών που έγινε στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης Κοζάνης, να πω ότι η επιχειρηματολογία των ομιλητών, ανεξάρτητα εάν κάποιος διαφωνεί  η συμφωνεί μαζί τους, ήταν στα πλαίσια του

επιστημονικού πεδίου των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής επιστήμης και όχι του συναισθηματισμού, ήταν στην πλευρά της ψύχραιμης προσέγγισης των δεδομένων της χώρας στον βαλκανικό της περίγυρο που αλλάζει και όχι της εν βρασμώ αντιμετώπισης, ήταν  στην πλευρά της Ρεάλ πολιτικίκ και όχι στο χώρο του φαντασιακού ήταν  μια συζήτηση που δεν ακούστηκε από τους ομιλητές ούτε μια φορά η λέξη προδότης η αντιπατριώτης για υποκείμενα της ελληνικής πολιτικής σκηνής ανεξάρτητα της θέσεως του για το θέμα της συμφωνίας. 

Ο καθηγητής Ιωάννης Αρμακόλας χωρίς περιστροφές εξήγησε ότι η Ελλάδα εκμεταλλευόμενη την θέση της στους διεθνής οργανισμούς επέβαλλε σε πολύ μεγάλο βαθμό την ατζέντα της στις Σκοπιανό εκμεταλλευόμενη τον διακαεί πόθο των Σκοπίων να εισέλθουν στον ΝΑΤΟ και ην ΕΕ από την μια και από την άλλη την θέληση του διεθνούς παράγοντα (ΗΠΑ-Ευρώπη) που θέλουν να κλείσει η εκκρεμότητα. Εξήγησε επίσης ότι το κίνητρο της εισόδου της γειτονικής χώρας  στην ΕΕ που την βάζει στην διαδικασία να αλλάζει σύνταγμα όνομα κλπ. δεν θα είναι δεδομένο  σε μια Ευρώπη που αλλάζει γρήγορα αφού σε πολλά μεγάλα κράτη εκλέγονται ηγέτες από τον χώρο της πολύ συντηρητικής δεξιάς που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση τους βαλκανικούς λαούς στην ΕΕ.

Ο Σταύρος Τζίμας ανέλυσε τον γεωπολιτικό χάρτη της σύγκρουσης των συμφερόντων του Ρωσικού παράγοντα και της Δύσης στα βαλκάνια και εστίασε στις μνημειώδης μάχες που γίνονται μακριά από τα φώτα δημοσιότητας για το ποιος θα αποκτήσει σφαίρες επιρροής στην γειτονική χώρα, ενώ μίλησε για στάση της Ελλάδας σε αυτό το σκληρό παιχνίδι συμφερόντων.

Ο Νίκος Μαραντζιδης με τα εργαλεία της πολιτικής επιστήμης  μίλησε για την συμφωνία αλλά  και το διπλό παιχνίδι που προσπάθησε να παίξει ό η κυβέρνηση που με  αφορμή την συμφωνία επιχείρησε να διεμβολίσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Άσκησε δριμεία κριτική στο πολιτικό προσωπικό που δεν λέει ποτέ στους πολίτες τι κάνει λάθος όταν για διάφορους λόγους αναπροσαρμόζει την στάση του σε διαφορά προβλήματα με αποτέλεσμα οι πολίτες εκτός από δυσπιστία να αισθάνονται και μετέωροι. Τέλος υπερασπίστηκε την συμφωνία και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αναρωτηθούν ερχόμενοι στην θέση των γειτόνων μας εάν η συμφωνία με τους όρους που προβλέπουν την αλλαγής του συντάγματος του ονόματος κλπ είναι για τους ιδίους ταπεινωτική.

 Οι απειλές εναντίον της εκδήλωσης

Για λόγους ευνόητους πριν από την ημερομηνία της εκδήλωσης δεν ανάφερα δημόσια το παραμικρό σε ότι αφορά τις απειλές κα τις ύβρεις που υποστήκαμε με αφορμή την διοργάνωση της. Όταν το vetonews.gr ανακοίνωσε την εκδήλωση στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια ομάδα από την Πτολεμαΐδα με την επωνυμία «Πτολεμαίοι Μακεδόνες» με δημοσίευσή της στο φβ μιλούσε για προδοτική εκδήλωση που γίνεται στα χώματα της Κοζάνης όπου έδρασαν οι μακεδονομάχοι, την χαρακτήρισαν «ως πρόκληση» και δήλωσαν ότι θα είναι παρόντες με τις σημαίες τους και τα πανό τους  στην αίθουσα της εκδήλωσης για να τραγουδήσουν  τον εθνικό ύμνο, την Μακεδονία ξακουστή και να διαμαρτυρηθούν στο πλαίσιο του συντάγματος στα όσα θα ακούν από τους ομιλητές. Ένα κύμα ανθρώπων από την συγκεκριμένη σελίδα στο διαδίκτυο άρχισε να καλεί όλους να δώσουν το παρόν στην προδοτική εκδήλωση, έγραφαν η έλεγαν ότι «πάμε σε πόλεμο» ενώ κάποιοι  προειδοποιούσαν τον «προπαγανδιστή Κουταβα να το ξανασκεφτεί και να ματαιώσει την εκδήλωση. Οι ύβρεις οι απειλές και τα μνήματα ήταν επίσης στο ημερήσιο πρόγραμμα. H αρχική έκπληξή μου να πω την αλήθεια ήταν μεγάλη. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι υπήρχαν άνθρωποι η ομάδες ανθρώπων που μέσω τέτοιων μεθοδεύσεων επιθυμούσαν είτε να ματαιώσουν είτε να παρεμποδίσουν την διοργάνωση  της εκδήλωσης η οποία μάλιστα γινόταν σε δημόσιο χώρο όπως είναι η βιβλιοθήκη και όχι σε ιδιωτικό όπως είναι η αίθουσα ενός ξενοδοχείου.

Οι νομικοί γνωρίζουν καλά της σημασία αυτής της διαφοράς. Περνώντας οι μέρες πίστευα ότι τα πράγματα  θα καταλάγιαζαν και ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Μάλλον όμως έκανα λάθος, όλο και πιο πολλοί άνθρωποι συγκινούντο στην ιδέα «να πάμε όλοι μαζί στο όλοι αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης της Κοζάνης και να απαντήσουμε στους προδότες». Τέσσερις ημέρες πριν από την εκδήλωση με τυπωμένες όλες τις αναφορές από το διαδίκτυο απευθύνθηκα χωρίς την παρουσία δικηγόρου στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης και ζήτησα προστασία για την διεξαγωγή της εκδήλωσης. Εξήγησα ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί συζήτηση σε μια αίθουσα που κάποιοι  με πανό σημαίες και κραυγές θα προσπαθούσαν να επιβάλλουν όχι μόνο την αισθητική τους. Από την άλλη όλο αυτό θα εγκυμονούσε κινδύνους τόσο για τους προσκεκλημένους και για όσους θα ερχόταν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Ενημέρωσα ότι η ίδια ομάδα οργάνωσε ανάλογη συζήτηση στην Πτολεμαΐδα χωρίς να υπάρχουν παρατράγουδα εντάσεις η ενοχλήσεις. Τέλος πρότεινα δύο εκπρόσωποι τους να εισέλθουν στην εκδήλωση και να ρωτήσουν τούς ομιλητές η να εκφράσουν σε τρία λεπτά την γνώμη τους. Στο ερώτημα της Εισαγγελέως απάντησα  ότι δεν είναι στις προθέσεις μου να υποβάλλω μηνύσεις για ποινικές κολάσιμες πράξεις με αφορμή την εκδήλωση και αποχώρησα.

Την ημέρα της εκδήλωσης το πρωί ενημερώθηκε από την αστυνομία να προσέλθω στις γραφείο της Εισαγγελέως όπου παρουσία στελεχών της αστυνομίας ενημερώθηκα ότι αντίστοιχη συνάντηση έχει γίνει με τον επικεφαλής της ομάδας των «πτολεμαίων» και ότι  είναι πιθανό να επικρατήσει η πρόταση που έχω διατυπώσει η  αλλιώς να εισέλθουν όλοι στην αίθουσα υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Εξέφρασα τις αντιρρήσεις μου στο δεύτερο σενάριο  επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εντάσεις ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και την οργανωμένη ομάδα είτε όταν θα τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή» είτε στο εθνικό ύμνο εάν άρχιζαν οι της ομάδας να λένε αλλά Χρυσή Αυγή  στους άλλους της εκδήλωσης να σηκωθούν όρθιοι.

Η δημοτική αρχή και οι άνθρωποι της βιβλιοθήκης ανησυχούσαν σφόδρα σε περίπτωση επεισοδίων για βανδαλισμούς εξωτερικά του κτιρίου  ενώ υπήρχε ανησυχία για τα παιδιά η τους πιο μεγάλους που θα βρίσκονταν στο αναγνωστήριο. Λίγο πριν την εκδήλωση ενημερωθήκαμε από την αστυνομία  ότι έχει υιοθετηθεί η πρόταση μας έτσι στη συνέχεια δυο εκπρόσωποι της ομάδας διάβασαν τις απόψεις τους  χωρίς εντός της αίθουσας να διαμαρτυρηθεί κανείς από τους παρευρισκόμενους (δεν είναι πάντα όλα τόσο αυτονόητα) ενώ αντί της αίθουσας η ομάδα τραγούδησε το "μακεδονία ξακουστή" στο φουαγιέ της βιβλιοθήκης.

Τα αστυνομικά μέτρα

Τα αστυνομικά μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται σ'ένα γεγονός, αρέσουν η δεν αρέσουν, ανήκουν αποκλειστικά στο επιχειρησιακό σκέλος της αστυνομίας. 

Εξ αιτίας του επαγγέλματος με αρκετούς από τους  αστυνομικούς και στους αξιωματικούς που βρέθηκαν επί ώρες έξω από την βιβλιοθήκη τυγχάνει να γνωριζόμαστε και να έχουμε έναν αμοιβαίο χαιρετισμό επαγγελματικής εκτίμησης.  Έχουμε ξημεροβραδιαστεί, από το δικό του μετερίζι  ο καθένας, σε πλήθος μεγάλων γεγονότων. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την συγνώμη μου που μια απλή εκδήλωση λόγου στάθηκε η αφορμή για αυτή την μεγάλη κινητοποίηση και ταλαιπωρία.  

Η  έκκληση σε ορισμένους συναδέλφους μεγάλων ηλεκτρονικών τοπικών εφημερίδων με τον τρόπο τους να συμβάλλουν ώστε να μην διευρυνθεί  περαιτέρω η όξυνση του κλίματος εισακούστηκε από μεριά τους  και τους ευχαριστώ θερμά, ξέρουν αυτοί.

Η ταυτότητα της εκδήλωσης

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ηλεκτρονική εφημερίδα  vetonews.gr, είναι ενταγμένη στον κύκλο εκδηλώσεων και διαλόγου για μείζονα θέματα, που από το 2010 οργανώνει με επιτυχία και μεγάλη αποδοχή του αναγνωστικού μας κοινού η εφημερίδα μας. Όσοι «καλοθελητές» της πολιτικής συγκυρίας η από την «δυναστεία των προθύμων» υπαινίσσονται για την εφημερίδα μας και την εκδήλωση,  ας γνωρίζουν ότι δεν προκύψαμε από τον ουρανό, δεν είμαστε γέννημα ούτε αποτέλεσμα της συγκυρίας των καιρών, είμαστε παρόντες με το δικό μας ξεχωριστό επώνυμο δημοσιογραφικό αποτύπωμα.

 Περαστικά….

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 16:14