Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 11:41

Το πρωθυπουργικό "ψεμματάκι" για την απολιγνιτοποίηση

του Σπύρου Κουταβα

Ο πρωθυπουργός στην συνεντευξή του στον ΑΝΤ1 ισχυρίστηκε οτι:  ήμασταν πρωταγωνιστές στην απανθρακοποίηση... μας έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σημαντικότατους πόρους τους οποίους θα επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε νέες καλύτερες δουλειές για τους πολίτες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές". 

Η απόστροφος του πρωθυπουργού έχει μια αλήθεια κι ενα μεγαλο ψέμμα. Ειναι αλήθεια οτι "είμαστε πρωταθλητές στην απολογνιτοποίηση" νωρίτερα απο όλους τους άλλους και είναι μέγα ψέμμα οτι  χάρις σε αυτο "εξασφαλίστηκαν χρήματα για την δυτικη Μακεδονια και την Μεγαλόπολη". Τα χρήματα του ΤΔΜ της ΕΕ ειναι 17,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε νέους πόρους που διατίθενται για τη στήριξη των χωρών της ΕΕ κατά την πράσινη μετάβασή τους, εκ των οποίων 7,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ενώ τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης.  Για την Ελλάδα το άμεσο και ζεστό χρήμα που αντιστοιχεί είναι 1,5 δισ και για την δυτικη Μακεδονία περίπου 1,02 δισ €. Η χρηματοδότηση της Ευρωπης καθορίστηκε απο το κριτήριο της λιγνιτικής εξόρυξης και των θέσεων εργασίας σε αυτές.  Γιαυτό και χώρες όπως η Πολωνία, Γερμανία και Τσεχία με μεγαλύτερα ποσοστά σε αυτά τα δύο κριτήρια λαμβάνουν την μερίδα του λέοντος απο το ΤΔΜ ανεξάρτητα του χρόνου που κλείνουν τις μονάδες τους. 

Η αλήθεια την οποία κρύβει ο πρωθυπουργός είναι οτι ο ίδιος μάλλον επενδύοντας σε λανθασμένη εκτίμηση και πληροφόρηση με αφορμή  την εκλογή της Φον Ντε Λάϊν στην ηγεσία της ΕΕ και του Μ. Σχοινα στην αντιπροεδρία αυτής, οτι ταχα μου θα ανταμειφθούν αυτοί που θα τρέξουν γρήγορα το κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων. Ετσι  οδηγήθηκε η Ελλάδα στην εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση. Οσοι παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις των αρμοδίων στελεχών της κυβέρνησης και της Ευρωβουλευτού Μ. Σπυράκη μετα τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ ήταν καθαρό οτι η κυβέρνηση επένδυσε χωρίς να εχει προηγουμένως κάποιο ελάχιστο δείγμα προθέσεων των μεγάλων λιγνιτικών δυνάμεων. Γράφαμε και λέγαμε τον Οκτώβριο 2019 οτι "λιγνιτικές δυνάμεις με ισχυρή εκπροσώπηση εντος της ΕΕ όπως οι Πολωνοί και Γερμανοί δεν θα επιτρέψουν τέτοια σχέδια". Κι όπως φάνηκε η ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε ούτε να το θέσει σε επίσημη ατζέντα. 

Συμπέρασμα: Ούτε ενα € δεν ήρθε επιπλέον και δεν θα έρθει και στο μέλλον στην ΔΜ επειδή απολιγνιτοποιούμαστε νωρίτερα απο τους περισσότερους Ευρωπαίους και ο πρωθυπουργός είχε την φαενή ιδέα να  καθιερωσει ως μοναδικό μίγμα ενεργειακής βάσης της χώρας το ΦΥΣΙΚΟ ΑΈΡΙΟ.  

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο όπως εχει αναρτηθεί στην σελίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το παρακάτω: 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν είχαμε σήμερα περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα. Όμως επειδή ξέρετε η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και καθορίζεται πάντα από αυτό το οποίο οι ειδικοί αποκαλούν οριακή τιμή του συστήματος. Από τη στιγμή που ακόμα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο -και θα το χρειαζόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα- αν το φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλό θα συμπαρασύρει όλες τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ανάποδο, θα σας έλεγα: το γεγονός ότι ήμασταν πρωταγωνιστές στην απανθρακοποίηση μας έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σημαντικότατους πόρους τους οποίους θα επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε νέες καλύτερες δουλειές για τους πολίτες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές.

Είχα βρεθεί στην Κοζάνη, πέρασα μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα 5ωρη διαδικασία διαβούλευσης συνομιλώντας με τους φορείς, εξηγώντας το σχέδιό μας. Και υπάρχει πιστεύω, μετά το αρχικό σοκ, μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα σε αυτές τις περιοχές τελικά θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν όσο ήμασταν εξαρτημένοι από το λιγνίτη.

Νίκος Χατζηνικολάου: Ωστόσο δεν θα είχαμε φθηνότερη ενέργεια, κύριε Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όχι.

Νίκος Χατζηνικολάου: Αν λειτουργούσε ο λιγνίτης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν θα είχαμε. Δεν θα είχαμε γιατί εξακολουθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ενέργειας να προέρχεται από την ηλεκτροπαραγωγή και αυτή συμπαρασύρει. Το φυσικό αέριο συμπαρασύρει τις τιμές. Αφήστε που ο λιγνίτης δεν…

Νίκος Χατζηνικολάου: Υπάρχει και η επιβάρυνση του λιγνίτη λόγω ρύπων με φόρους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς. Ο λιγνίτης δεν είναι φτηνός. Ο λιγνίτης είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να είναι οικονομικός.

Όμως, κοιτάξτε το πλεονέκτημα της χώρας όταν σήμερα όλοι κουβεντιάζουμε για το πώς θα κλείσουν τα εργοστάσια λιγνίτη και άνθρακα η Ελλάδα το έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια. Και μπήκε πρώτη στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για το Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης.

Άρα πιστεύω ότι στον τομέα αυτόν, σε αυτή την πολιτική, ήμασταν μπροστά από την εποχή μας. Με την καλή έννοια, όχι με την κακή, διότι μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια τάση. Είδαμε ίσως νωρίτερα αυτό το οποίο άλλες χώρες βλέπουν σήμερα.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 13:03