Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 09 Απριλίου 2022 17:51

Απολιγνιτοποίηση στο forum των Δελφών: "Το σχόλιο του vetonews για τις ιδιωτικές επενδύσεις και η απάντηση του Κ. Μουσουρούλη"

του Σπύρου Κουταβά

Έγραψα στην σελίδα μου στο fb με αφορμή την συζήτηση στο forum των Δελφών με θέμα την "απολιγνιτοποίηση και την δίκαιη μετάβαση" ότι η συντονίστρια της συζήτησης Α. Διαμαντοπούλου

χρειάστηκε να ρωτήσει δυο φορές τον συμμετέχοντα κ. Μουσουρούλη, ενώ την δεύτερη φορά αναγκάστηκε να τον διακόψει γιατί δεν απαντούσε στο εάν προγραμματίζονται και ποιες ιδιωτικές επενδύσεις στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης κι ότι ο τελευταίος «ψελλίζοντας» της απάντησε ότι απλά "περιμένουμε τον Αναπτυξιακό νόμο για να δούμε".

Στην κατακλείδα του σχόλιου σημείωνα «αυτά, για να μην υπάρχουν απορίες όταν ακούτε για τον επενδυτικό «οργασμό» που θα φέρει το σχέδιο του Μητσοτάκη στη δυτική Μακεδονία».

Ο κ. Μουσουρούλης έστειλε ως απάντηση στο messenger την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία της συζήτησης με το επίμαχο σημείο.  

Η συνομιλία επιβεβαιώνει έως κεραίας ότι ο κ. Μουσουρούλης παρ'ότι ρωτήθηκε δύο φορές από την συντονίστρια δεν ήταν έτοιμος να πει η να ονοματίσει ούτε μια επένδυση, έστω από αυτές τις "εμβληματικές" για τις οποίες ακούμε κάθε τόσο σκόρπιες αναφορές είτε από τον Περιφερειάρχη είτε από διάφορους της κομματικής ιεραρχίας που βγάζουν το ψωμί τους ως υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης.

Ο κ. Μουσουρούλης κάνει μια αναφορά για επενδύσεις, προφανώς ιδιωτικές που «ωριμάζουν» στην τεχνική επιτροπή υπό τον Πρύτανη Θεοδουλίδη ύψους 3,5 δις €. Να δούμε πόσες και ποιες αυτές θα «περάσουν» από το πρώτο «διαλογητήριο» και στο τέλος ποιες από αυτές θα καταλήξουν να υποβληθούν ως πρόταση στον "αναπτυξιακό νόμο" η στον νόμο για τις "Στρατηγικές επενδύσεις". Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα – εκτός από μια γνωστή εταιρία ανθρακονημάτων στην Φλώρινα και το Κτήμα Άλφα - δεν είναι έτοιμοι να ονοματίσουν ούτε μια στρατηγική επένδυση στο χώρο της μεταποίησης ξένου η εγχώριου επενδυτή, δείχνει κάτι για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Πριν καιρό ως αντίλογο στην υπεραισιοδοξία των κυβερνόντων για τις ξένες επενδύσεις που θα γινόταν στην περιοχή με το υδρογόνο κλπ. επισημαίναμε ότι "την ίδια στιγμή με εμάς απολιγνιτοποιούνται άλλες 23 περιφέρειες της Ευρώπης, μερικές εξ αυτών με πληθώρα συγκριτικών πλεονεκτημάτων από την δυτική Μακεδονία" και ρωτούσαμε τους κυβερνόντες "γιατί οι ξένοι επενδυτές να’ρθουν στην δυτική Μακεδονία και να μην προτιμήσουν τις περιφέρειες της Γερμανίας της Πολωνίας της Ρουμανίας της Σλοβακίας η της Τσεχίας"; Απαντήσεις περί αυτού δεν λάβαμε ποτέ, αλλά η ώρα του λογαριασμού πλησιάζει.

Δημοσιεύουμε αυτούσια την απάντηση του κ. Μουσουρούλη για να κρίνουν οι αναγνώστες μας.

2ος γύρος ερωτήσεων

κα. Διαμαντοπούλου: Κύριε Μουσουρούλη, εγώ θα ήθελα να μας πείτε την επόμενη διετία, ποιά είναι αυτά τα έργα που μπορεί να δουν οι πολίτες της περιοχής και να καταλάβουν ότι κάτι αλλάζει;

κ. Μουσουρούλης: Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και εμβληματικά έργα. Ξεκινάω από τις ιδιωτικές επενδύσεις σε τίτλους. Κατασκευάζεται φυσικό αέριο, έρχεται στην Δυτική Μακεδονία και θα πάει και στην Ήπειρο.110 εκατομμύρια ευρώ για τον αγωγό. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, για να είμαι ακριβής .

κα. Διαμαντοπούλου: Πότε θα εγκατασταθεί στην Ήπειρο;

κ. Μουσουρούλης: Μέχρι το 2023 θα πρέπει να έχουμε αέριο στην πόρτα μας αλλιώς χαθήκαμε, θα κρυώσει η Κοζάνη, κ. Μαλούτα. Δεύτερον, Όμιλος ΔΕΗ. 7 εργοτάξια ανεπτυγμένα στην περιοχή για την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων 30 και 200 megawatt, σύνολο 230, ίσον το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό, ακόμα μεγαλύτερο απο αυτό που εγκαινιάστηκε από τον Όμιλο ΕΛΠΕ, απο τον Πρωθυπουργό. Προχθές ήμασταν όλοι στην Κοζάνη 204 megawatt.

κα. Διαμαντοπούλου: Μέχρι πότε είναι η υλοποίηση των φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ; 

κ. Μουσουρούλης: Η ΔΕΗ ήδη τα κατασκευάζει και δεν είναι μόνο το όφελος που όλοι συζητάμε, είναι και οι άμεσες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στις αποκαταστάσεις των εδαφών, πάνω στα οποία εγκαθίστανται αυτά τα πάρκα. Αντίστοιχα θα γίνει και στην Μεγαλόπολη. Εκτός από όλο αυτό το κομμάτι στην πράσινη ενέργεια υπάρχουν και μία σειρά από ιδιωτικές επενδύσεις που ωριμάζουν, η επιτροπή του κ. Θεοδουλίδη 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κουρτίνα θα τραβηχτεί με τον Αναπτυξιακό Νόμο και αυτή την ωρίμανση που έχει γίνει εδώ και 2 χρόνια, θα την δούμε σε αιτήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο και υλοποίηση στην πράξη. Δημόσιες επενδύσεις. Τι ήδη βλέπουν οι πολίτες; Ξεκινώ. Τηλεθερμάνσεις. Κατασκευάζονται αγωγοί, συμφωνήσαμε οι τρεις Δήμαρχοι, το ΣΔΑΜ, η ΔΕΗ, ο ΔΕΣΦΑ, ότι θα ενοποιήσουμε τα σημεία παραγωγής θερμότητος με τα σημεία κατανάλωσης. Εντάχθηκαν έργα στο ΕΣΠΑ, κάποια κατασκευάζονται, κάποια πρόκειται να υλοποιηθούν. Τώρα, η ΔΕΗ κάνει μία ΣΥΘΗΑ, έτσι ώστε να κουμπώσει όλο αυτό το σύστημα. Ένα πρόγραμμα 107 εκατομμυρίων ευρώ τρέχει για να δημιουργήσει 5400, 1014 με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΟΑΕΔ, ήδη προσλήφθηκαν. Ένα άλλο πρόγραμμα τρέχει … 

 κα. Διαμαντοπούλου: Μου έλεγε ο Δήμαρχος, [...] ότι δεν μπορεί ο ΟΑΕΔ να συμπληρώσει τις θέσεις γιατί δεν υπάρχουν συμμετοχές.

κ. Μουσουρούλης: Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση, θα την κάνουμε μετά, και πολύ ενδιαφέρουσα. Τρίτον, ένα πρόγραμμα τρέχει για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με τη λιγνιτικής δραστηριότητα, άμεσα και έμμεσα, εργολάβοι, υπεργολάβοι, 15 εκ. € πιλοτικού χαρακτήρα, που θα το τσεκάρουμε και στην συνέχεια μέσα από το ΠΔΜ θα υλοποιηθούν και άλλα αντίστοιχα προγράμματα έτσι ώστε να διαφοροποιήσουμε την παραγωγική διαδικασία χωρίς να χάσουν όμως το Know How και τον κόσμο που ήδη διαθέτουμε. Ένα λεπτό έχω ακόμα. Μπορώ να συνεχίσω πολύ. Ε65, κατασκευάζεται ο δρόμος. Σιδηροδρομικά δίκτυα. Η Δυτική Μακεδονία θα μπει στον χάρτη, γίνονται οι μελέτες και άλλα τέτοια πολλά. Δεν θέλω να κλείσω με ενότητες αισιοδοξίας…

κα. Διαμαντοπούλου: Όχι, επενδύσεις, έχουμε κάποια επένδυση;

κ. Μουσουρούλης: Για επενδύσεις μιλάω τόση ώρα.

 κα. Διαμαντοπούλου: Ιδιωτική επένδυση.

κ. Μουσουρούλης: Ιδιωτικές επενδύσεις, σας μίλησα για το ενεργειακό κομμάτι, για τον Όμιλο κλπ., περιμένει η επενδυτική κοινότητα να ανοίξει ο επενδυτικός νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο στην Βουλή και με την έγκριση του προγράμματός μας, 700 εκ. € θα δώσουμε σε κίνητρα και υπολογίστε ότι αυτό είναι μόνο σε δημόσια συμμετοχή. Εμβληματικά έργα, Ζώνη Καινοτομίας, που θα γεννήσει νέα έργα κλπ. Να κλείσω με κάτι τελευταίο σε σχέση με την αρχή, είμαστε στους Δελφούς, δεν λειτουργεί το Μαντείο για να δούμε τι θα συμβεί παρακάτω σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας. Οι ΑΠΕ, πράγματι σταθεροποιούν το κόστος, και ενδεχομένως να μπορούμε να πάρουμε και άλλα μέτρα, να ξανα δούμε λίγο την χρηματιστικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας. Σημείωσε και κάτι ακόμα, αγαπητή κα. Διαμαντοπούλου, να ανοίξουμε λίγο και τα μάτια μας, να δούμε τι κάνουν οι άλλοι. Ο Μακρόν, στο πρόγραμμά του, το διάβασα λέξη προς λέξη, ενώ η Γαλλία έχει 25% εξάρτηση από τη Ρωσία και τεράστια πυρηνικά προωθεί τους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες έως 300 megawatt έκαστος, εμείς ούτε να το ακούσουμε.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Απριλίου 2022 18:42