Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 13:21

Τα περίεργα με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ και την "κάλπη" του Πρωτοχωρίου

του Σπύρου Κουταβά

Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα με την σταυαροδοσία των συμμετεχόντων κυκλοφορούν

ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία ενώ οι πρώτες έντονες γκρίνιες αρχίζουν να διατυπώνονται από μέλη που έθεσαν υποψηφιότητα και δεν εξελέγησαν, θεωρώντας ότι η διαδικασία της εκλογής ήταν ελεγχόμενη από στελέχη εντός του κόμματος που δίνουν αγώνα γοήτρου και επιρροής.

Είναι αλήθεια ότι κοιτώντας κανείς τα αποτελέσματα, απορεί και προβληματίζεται με ορισμένα στοιχεία που αναγράφονται, γεγονός που θα μπορούσε να απασχολήσει σοβαρά την κεντρική εφορευτική επιτροπή. Λίγο πολύ είναι γνωστό ότι στις εσωκομματικές εκλογές -ουδένα κόμμα εξαιρείται- οι μάχες είναι συνήθως σκληρές, κι οι γραμμές ως προς την σταυροδοσία είναι αρκούντως αυστηρές. Όλα τα παραπάνω πάντα εντός ορίου, ότι δεν θα προκαλείται η νομιμότητα της διαδικασίας και δεν θα προσβάλλεται η βούληση των συμμετεχόντων.

Φαίνεται όμως, ότι στο αποτέλεσμα της κάλπης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΕ Κοζάνης, υπάρχουν κι οι δύο παραπάνω παράγοντες που δημιουργούν ένα πολύ κακό προηγούμενο για ένα κόμμα με νέο αρχηγό, που όπως πολλοί ισχυρίζονται, θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Θα αναφερθούμε σε μια δύο περιπτώσεις, που κατά το κοινώς λεγόμενο, «βγάζουν μάτι».

Για παράδειγμα, σε τρείς  περιοχές που στήθηκαν κάλπες, στο Πρωτοχώρι Κοζάνης, στην Άνω Κώμη και στον Ελλήσποντο, που αφορούν μικρές οργανώσεις το ποσοστό συμμετοχής των ψηφισάντων, είναι τριπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό μελών των  εκλογικών κέντρων, όπως αυτά  της Κοζάνης η της Εορδαίας,  όπου οι οργανώσεις είναι πολύ μεγάλες σε αριθμό μελών. Για παράδειγμα στο Πρωτοχώρι Κοζάνης από τα 222 εγγεγραμμένα μέλη ψήφισαν οι 190, ενώ από τις οργανώσεις της Κοζάνης και Εορδαίας με 1200 και 800 μέλη αντίστοιχα ψήφισαν μόλις οι 210 και 215. Αντίστοιχη εικόνα με αυτή του Πρωτοχωρίου δείχνει η κάλπη  στον Ελλήσποντο και την Ανω Κώμη.

Πως γίνεται ένα μικρό χωριό όπως το Πρωτοχώρι να βάζει τα γυαλιά σε οργανώσεις μελών που υπάρχουν σε δύο μεγάλα αστικά κέντρα; Η απάντηση στο ερώτημα πιθανώς να κρύβεται στο γεγονός ότι η κάλπη -δηλαδή η εκλογική διαδικασία – ήταν τοποθετημένη στην κατοικία του πρώην βουλευτή Γιώργου Ντζιμάνη, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν από τα μέλη της ΚΕ που υπόγραψαν για την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Μπορεί να είναι αξιόπιστη μια εκλογική διαδικασία που γίνεται στο σπίτι κάποιου που μάλιστα στο παρελθόν έχει διατελέσει και βουλευτής του κόμματος; Δεν χρειάζεται να'ναι κάποιος ειδικός για την απάντηση, αλλά είναι σίγουρο οτι αυτοί που έπρεπε να "βάλουν τις φωνές" σιώπησαν, εξαιτίας της "ψηφοθηρικής αποζημίωσης" του στρατηγού στο πρόσωπό τους. 

Τέλος, θα σταθούμε σε κάτι που προξένησε χείριστη εντύπωση και φαντάζομαι θα διεγείρει την ευαισθησία των αρμοδίων του κόμματος. Στο Πρωτοχώρι Κοζάνης ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου έλαβε 123 ψήφους ενώ στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές με την κάλπη  στην κατοικία του Ντζιμάνη έλαβε 190 ψήφους. Δηλαδή για την εκλογή μελών ΝΕ ψήφισαν περισσότεροι απ’όσους συμμετείχαν στις βουλευτικές εκλογές!!.  

 Ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης θέλοντας να σχολιάσει το απρόβλεπτο του εκλογικού αποτελέσματος, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν δημοσκοπήσεις, έλεγε πάντα την παραμονή των εκλογών ότι «η κάλπη είναι γκαστρωμένη». Φαίνεται λοιπόν ότι ο Γιώργος Ντζιμάνης κι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του για αυτό το αποτέλεσμα, ξεπέρασαν κάθε όριο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 21:14