Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 15:42

Η B&T Composites από την Φλώρινα αποσύρθηκε από το εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό έργο Υδρογόνου ύψους 18 εκ €. Η χρηματοδοτική ενίσχυση απο την κυβέρνηση υποχρέωσαν την εταιρία σε απόσυρση του πρότζεκτ

του Σπύρου Κουταβά

Η B&T Composites, μεταποιητική εταιρία στο τομέα των ανθρακονημάτων που έχει εδρα την ακριτική Φλώρινα, αποσύρθηκε από τα

«Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest IPCEI Hy2Tech), πρόταση που υπέβαλε η ίδια εκ μέρους της Ελλάδας στο συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρότζεκτ και που ενέκρινε η ΕΕ τον Ιούλιο 2022 με το ποσό ενίσχυσης των 18 εκ €. Η πρόταση της B&T Composites  περιλάμβανε  την κατασκευή πρότυπων συστημάτων αποθήκευσης H2 για αυτοκίνητα, βαρέα οχήματα, σκάφη αναψυχής κλπ.  Όπως δήλωσε η Θωμαΐς Τιριακίδου Business Development Manager της εταιρίας μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «αποσυρθήκαμε από το πρότζεκτ γιατί η Ελληνική κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι θα μας χρηματοδοτήσει στο 40% της επένδυσης, δηλαδή 7 εκ από τα 18 εκ € που είχαν εγκριθεί από την ΕΕ, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την εταιρία μας»,  διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορούμε είτε από ιδίους πόρους είτε από δανεισμό να διαθέσουμε 11 εκ €». Εξήγησε ότι κατά την διάρκεια των επαφών με τους επιτελείς της κυβέρνησης προτάθηκε να υπάρξει αναμόρφωση της επενδυτικής πρότασης  που εγκρίθηκε  από την ΕΕ σε πολύ χαμηλότερο ποσό με την προϋπόθεση όμως να υπάρξει ολική χρηματοδότηση του πρότζεκτ  αλλά ούτε αυτό έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση. Συμπλήρωσε επίσης ότι η B&T Composites πέρασε από έλεγχο που «πραγματοποίησε κατ’εντολή της κυβέρνησης  η εταιρία  «Deloitte Greece» χωρίς να υπάρξει κάποια παρατήρηση η πρόβλημα από πλευράς τους με την θέση της εταιρίας μας».

Η κ. Τιριακίδου επισήμανε και μια αναντιστοιχία στο θέμα των ενισχύσεων. Ενώ η ΕΕ  με την απόφαση της, δίδει την δυνατότητα στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ έως του ποσού των 18 εκ €  «η κυβέρνηση μας  δίνει μόνο το 40% της επένδυσης ενώ την ίδια στιγμή οι προσκλήσεις για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων (με μικρότερα ποσά) που έγιναν από το ΣΔΑΜ και από τον αναπτυξιακό νόμο, έχουν  επιδότηση για τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας στο 70%».

Η κ. Τιριακίδου   δήλωσε ότι μετά από όλα αυτά η εταιρία της «γνωστοποίησε την απόφαση απόσυρσης της από τα έργα του IPCEI Hy2Tech»  στους συνεργάτες του πρότζεκτ εντός και εκτός Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φυσικά τους αρμόδιους φορείς που χειρίζονται εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης τα ζητήματα των επενδύσεων στις τεχνολογίες υδρογόνου.

Η κ. Τιριακίδου ρωτήθηκε εάν μετά από αυτή την εξέλιξη παραμένει στους άμεσους στόχους της εταιρίας  η δημιουργία  μιας νέας γραμμής παραγωγής που θα κατασκευάζει δεξαμενές υψηλής πίεσης αποθήκευσης υδρογόνου για κάθε είδους μεταφορικά μέσα όπως οχήματα σκάφη κλπ. κι απάντησε λέγοντας ότι «παραμένουμε πιστοί στους στόχους μας και θα υλοποιήσουμε τα σχέδια μας μέσα από άλλα  χρηματοδοτικά προγράμματα».   

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα συμμετείχε στο συγκεκριμένο  Ευρωπαϊκό πρότζεκτ καινοτομίας  υδρογόνου «IPCEI Hy2Tech» της ΕΕ με 2 έργα όπως της Β&Τ Composites  ( συστήματα αποθήκευσης H2) και της Advent ( Green HiPo που περιλαμβάνει Τεχνολογία παραγωγής H2 & Τεχνολογία κυψελών H2).

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 15:53