Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 23 Μαϊος 2011 11:16

Το ΤΕΕ και το μέλλον του ΑΗΣ Μελίτης


teeΠρόκειται για τις απόψεις του ΤΕΕ σ'ενα σοβαρό πρόβλημα για το μέλλον του ΑΗΣ Μελίτης. Πρόβλημα που τείνει να εξελιχθεί σε παθογένεια για την ενεργειακή λεκανη της Δυτικής μακεδονίας. Το κείμενο εχει ενδιαφέρον.

Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης είναι πολύ σημαντική για τη χώρα, αλλά και τη ..

Δυτική Μακεδονία ειδικότερα, καθόσον πρόκειται για την πλέον σύγχρονη λιγνιτική Μονάδα της χώρας, ηλικίας μόλις 8 ετών, με σύστημα αποθείωσης και μειωμένες εκπομπές ρύπων. Δεν είναι κατανοητό και ούτε οικονομικά αποτελεσματικό το να λειτουργούν με πλήρες φορτίο εξαιρετικά παλαιές Μονάδες, όπως π.χ. η Πτολεμαΐδα ΙΙ, ηλικίας 52 ετών, και να μην λειτουργεί ο ΑΗΣ Μελίτης.

Στο Λιγνιτωρυχείο Αχλάδας πρέπει να κινηθεί άμεσα και εξαιρετικά κατεπειγόντως η διαδικασία μετεγκατάστασης του Δημ. Διαμερίσματος Αχλάδας, προκειμένου να γίνει το ταχύτερο η εκμετάλλευση του κοιτάσματος κάτω από τους Οικισμούς. Οι σχετικές διαδικασίες να γίνουν σε απόλυτη προτεραιότητα. Η παρούσα κατάσταση δεν εξυπηρετεί ούτε τους κατοίκους, (που υφίστανται ήδη τις επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα), ούτε τον εκμεταλλευτή, (που ήδη δεν έχει πρόσβαση στο κεντρικό τμήμα του κοιτάσματος), ούτε τη ΔΕΗ, (που ήδη έχει τον ΑΗΣ Μελίτης σταματημένο ελλείψει λιγνίτη), ούτε την αειφορία της περιοχής Αχλάδας.

Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου Βεύης είναι ιδιαίτερα επείγουσα, προκειμένου να συμβάλλει στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης, όπως προβλεπόταν από τις μελέτες με βάση τις οποίες κατασκευάστηκε. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι δεν πρόκειται για διάνοιξη νέου λιγνιτωρυχείου σε «παρθένα» περιοχή, όπως π.χ. στην Ελασσόνα & τη Δράμα, αλλά για επαναλειτουργία ενός υφιστάμενου εδώ και δεκαετίες λιγνιτωρυχείου, που λειτούργησε πάντα ως ιδιωτική επιχείρηση, που η επαναλειτουργία του υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας και που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία για ανάθεση από την άνοιξη 2006. Η Κυβέρνηση καλείται να βρει επιτέλους τις λύσεις στα όποια προβλήματα ή εμπόδια υφίστανται στη διαδικασία ανάθεσης που επέλεξε.

Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου Βεύης επίσης είναι ιδιαίτερα επείγουσα, προκειμένου να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία, στην αύξηση του ΑΕΠ από δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα, στην αύξηση των δημοσίων εσόδων από μισθώματα-ΦΠΑ-φόρο μισθωτών υπηρεσιών και λοιπούς έμμεσους & άμεσους φόρους και στην άμβλυνση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από δυνατότητα αποκατάστασης του εγκαταλειμμένου επί εννιά χρόνια λιγνιτωρυχείου. Ιδιαίτερα μάλιστα στις δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα και που οι επενδύσεις, ιδίως του ιδιωτικού τομέα, είναι απολύτως επιθυμητές, είναι ανεπίτρεπτη πολυτέλεια να διατηρούμε κλειστά τα δικά μας ορυχεία και να εισάγουμε καύσιμα προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας (λιγνίτη από τη Βουλγαρία, λιθάνθρακα από τη Ρωσία, φυσικό αέριο από Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Αλγερία, Κατάρ, κ.λπ.). Δεν είναι κατανοητό το να «φρενάρει» η ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία και να κατευθύνεται στο εξωτερικό. Στην παρούσα φάση πρέπει να εξεταστούν και οι δυνατότητες επαύξησης της τροφοδοσίας από το λιγνιτωρυχείο της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια, που είναι σε λειτουργία, είναι ελληνικό και πολύ πιο κοντά από τη Βουλγαρία.

Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου Βεύης επίσης είναι ιδιαίτερα επείγουσα, προκειμένου να επιτρέψει την αξιοποίηση του τμήματος του κοιτάσματος που έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ. Η ορθολογική εκμετάλλευση και η πλήρης απόληψη του κοιτάσματος της Βεύης μπορεί να γίνει μόνο με συνεργασία των δυο παραχωρησιούχων. Η ανάπτυξη δυο ξεχωριστών εκμεταλλεύσεων στις αντίστοιχες παραχωρήσεις θα είναι μη ορθολογική και θα οδηγήσει μόνο στην κατασπατάληση του εθνικού ορυκτού πλούτου.

Ιδιαίτερα επείγουσα είναι επίσης η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου Κλειδιού προκειμένου να συμβάλλει στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης.

Επισημαίνεται ότι για την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων Κλειδιού & Βεύης απαιτείται η έγκαιρη μετατόπιση της σιδηρ. γραμμής και της εθνικής οδού Φλώρινας-Αμυνταίου, καθώς και γραμμής Υ.Τ. εκτός των περιοχών εκμετάλλευσης.

Για το πεδίο Λόφων-Μελίτης θα πρέπει να συνταχθούν οι απαραίτητες μελέτες και οριστική οικονομοτεχνική αξιολόγηση, προκειμένου να υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τον σχεδιασμό και τις όποιες επιλογές εκμετάλλευσης.

Τέλος, όπως και το 1999 διατύπωνε το TEE/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας, η περιοχή Φλώρινας διαθέτει πλούσια λιγνιτικά κοιτάσματα, που αποτελούν εθνικό πλούτο και θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους με τον πλέον ορθολογικό και ωφέλιμο τρόπο για την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Σύμφωνα δε με τις μελέτες που συντάχθηκαν το 1995-96, όπως αναφέρεται στο Παράρτημα, η συνολική εκμετάλλευση οδηγεί μονοσήμαντα στην επαναδημοπράτηση το συντομότερο και της Μονάδας Μελίτη ΙΙ από τη ΔΕΗ, που θα επιτρέψει την αντικατάσταση παλαιών λιγνιτικών Μονάδων''.

Κοζάνη, 17 Μαΐου 2011

Για τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΜ

Ο Πρόεδρος

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2011 11:25