Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 15:18

Στον αστερισμό της αρκούδας..Με προκλητική σύμβαση 1,2 εκ € απο το πρόγραμμα Life

αΤα αρκουδάκια παίζουν ανέμελα, ενώ οι δυο μητέρες τους έχουν φονευθεί. Πόσο θα βοηθήσει το πρόγραμμα Life στην ευαισθητοποίηση του κόσμου;πο την ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
Σε μια περίοδο, που ο μέσος πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της απόλυτης φτώχειας και η ανεργία των νέων καταγράφει τριτοκοσμικά ποσοστά στο νομό, η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας υλοποιεί την δράση του προγράμματος Life "Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης αρκούδας και ανθρώπου στο νομό Καστοριάς", με προϋπολογισμό 1.128.326 €, που εξασφαλίζει τέσσερις θέσεις εργασίας σε νέους ανθρώπους και την ευημερία των αρκούδων, για τα επόμενα τρία χρόνια!


Η σύμβαση του έργου, υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα, από τον περιφερειάρχη Γ. Δακή και τον εκπρόσωπο της περιβαλλοντικής Μ.Κ.Ο. "Καλλιστώ" και αποτελεί επικαιροποιημένο "μνημόνιο" παλαιότερης συμφωνίας, που είχε δρομολογηθεί από την νομαρχική αυτοδιοίκηση Καστοριάς επί Κ. Λιάντση.

 

Η Χρηματοδότηση

Η διάρκεια του έργου, που συγχρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή επιτροπή, άρχισε την 1 Οκτωβρίου 2010 και λίγει την 30 Ιουνίου 2014.
Το ποσοστό χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής επιτροπής φτάνει το 75% και η μέγιστη συνεισφορά τα 846.244 ευρώ.
Την πρόταση χρηματοδότησης του έργου, υπέβαλε η νομαρχία Καστοριάς, την περίοδο 2009-2010, σε συνεργασία με την "Καλλιστώ" και την ΑΝ.ΚΑΣ.
Μετά την αποδοχή της πρότασης και τις συμφωνίες των τριών δικαιούχων, το συνολικό κόστος των δράσεων επιμερίζεται ως εξής:
Περιφέρεια: 289.120 με ίδια συμμετοχή 267.673 και συνεισφορά της Ε.Ε. 21.447
ΑΝ.ΚΑΣ.: 153.680 με ίδια συμμετοχή 7.684 και συνεισφορά της Ε.Ε. 145.996
ΚΑΛΛΙΣΤΩ: 685.525 με ίδια συμμετοχή 6.724 και συνεισφορά της Ε.Ε. 678.801
Όπως γίνεται κατανοητό, με την πρώτη ανάγνωση, η συμμετοχή Περιφέρειας και "Καλλιστούς" είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την συνεισφορά της Ε.Ε., για το κόστος των δράσεων του προγράμματος.

Ενδεικτικές του κλίματος αμηχανίας, που προκάλεσε η υπογραφή της σύμβασης στα ανωτέρω κλιμάκια της περιφέρειας καια της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, είναι οι δηλώσεις του Γ. Δακή, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: "Τα προγράμματα αυτά, δίνουν μια σημαντική ευκαιρία, γι΄ αυτό κι έχουμε όλη τη βούληση σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους να τα αξιοποιήσουμε σε πολλαπλά επίπεδα"!
Ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Σαββόπουλος, που απείλησε "να τα τινάξει όλα στον αέρα" κάτω από το βάρος της λαϊκής αγανάκτησης, δήλωσε συβιλλικά: "Θα μπορούσε να περιλαμβάνει για παράδειγμα, την φύτευση οπωροφόρων δένδρων σε περιοχές του Γράμμου, για να έχουν τροφή οι αρκούδες, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα σε πέντε χρόνια..."!
Ο μόνος που θέλησε να δώσει ευρωπαϊκή νομιμοποίηση στο πρόγραμμα, είναι ο εκπρόσωπος της "Καλλιστούς", ο οποίος είπε: "Το έργο πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να εγκριθεί και εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά από τις υπηρεσίες της ευρωπαϊκής ένωσης"!
Ενώ στην σύμβαση υπάρχει πρόβλεψη που θεωρεί την περιφέρεια "αποκλειστικά υπεύθυνη έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νομικά και οικονομικά, για την πλήρη εκτέλεση των μέτρων του έργου, με σκοπό την επίτευξη των στόχων και τη διάδοση των αποτελεσμάτων".
Μέχρι στιγμής η "Καλλιστώ" έχει εισπράξει 212.256 ευρώ από το πρόγραμμα, για τα... προκαταρκτικά, διότι τυπικά αυτό ξεκίνησε την 1 Οκτωβρίου 2010 αλλά χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. τον Μάϊο του 2011. Αν κάτι πήγαινε "στραβά", τότε η περιφέρεια θα υποχρεώνονταν να καταβάλλει στην "Καλλιστώ" την προβλεπόμενη ρήτρα!
Εν τω μεταξύ πληθαίνουν τα κρούσματα εμφάνισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας την ιερή αγανάκτηση των αγροτών, για τις καταστροφές που προκαλούν στην παραγωγή τους.

Το θέατρο του παραλόγου

Κανείς από τους αρμόδιους δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να ενημερώσει υπεύθυνα τον κόσμο.
Η μεν "Καλλιστώ" δηλώνει ανέτοιμη να παρέμβη, ενώ ο "Αρκτούρος", που αποσύρεται σταδιακά, δείχνει με νόημα την "Καλλιστώ" η οποία χρηματοδοτείται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, γι΄ αυτό τον σκοπό, υπό τις ευλογίες των πρώην και νυν διοικούντων!
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η "φιλοσοφία" του προγράμματος, ακολουθεί την "πεπατημένη" προηγούμενων προγραμμάτων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καστοριάς, που έγιναν για το "θεαθήναι", όπως το πρόγραμμα "Πυρανίχνευσης - Πυρασφάλειας" ή ο "Στρατηγικός σχεδιασμός του νομού" κ. ά. Ενώ εντοπίζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το πρόγραμμα "Αποναρκοθέτησης του Γράμμου"! Διότι επί της ουσίας περιλαμβάνει "εργασίες γραφείου" όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά σε στενό κύκλο της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, η οποία δυσφόρησε από την αρχή, για τα "βαρίδια" που κληρονόμησε από τον πρώην νομάρχης Κ. Λιάντση...
Πάνω σ΄ αυτό, ο εκπρόσωπος της "Καλλιστούς", έσπευσε από την αρχή να διευκρινίσει ότι "η αντιμετώπιση των αρκούδων, είναι θέμα της δασικής υπηρεσίας κι εμείς μόνο την τεχνογνωσία μπορούμε να τους προσφέρουμε"!


Ιδού μερικές από τις υποχρεώσεις της δικαιούχου "Καλλιστούς", που απορρέουν από την σύμβαση:
-Πρακτικά 1ης συνάντησης της επιτροπής παρακολούθησης.
- Φυλλάδιο για τον κανονισμό γεωργικής ασφάλισης και τα μέτρα πρόληψης
- Τεχνική έκθεση για τον σχεδιασμό των απαραίτητων αντισταθμιστικών μέτρων
- Έκθεση για την λειτουργία και τα αποτελέσματα του προγράμματος Οικο - εθελοντών(;)
-Αφίσα προώθησης της χρήσης ηλεκτροφόρων περιφράξεων
-Εγχειρίδιο καλών πρακτικών
- Τεχνικές εκθέσεις
Επιπλέον η "Καλλιστώ" θα φροντίσει για την επίτευξη των παρακάτων "ορόσημων" στις αναφερόμενες προθεσμίες.
- Σεμινάριο για απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα.
- Συγκρότηση και αρχική λειτουργία της ΟΑΕ.
- Σεμινάριο για απασχολούμενους στο αγροτικό τομέα (τρις)

Αλλά το αποκορύφωμα όλων, που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της "Καλλιστούς" για διαφανείς διαδικασίες, στην πρόσληψη των τεσσάρων ατόμων, περιλαμβάνεται στην σελίδα 4 της σύμβασης, όπου αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά:
"Η Καλλιστώ δεσμεύεται να υποδείξει μέχρι το τέλος Μαϊου 2011, τους ανθρώπους, που θα είναι υπεύθυνοι για την τεχνική και διοικητική εξέλιξη του έργου, όπως αναφέρεται στον πίνακα, στην περιγραφή της δράσης Ε1 του έργου και στον προϋπολογισμό του έργου".
Από την σύμβαση απουσιάζει το αναπτυξιακό αποτέλεσμα, παρ΄ όλο που η "Καλλιστώ" θα λάβει από τον συντονιστή (πριν νομαρχία και τώρα περιφέρεια) το ποσό των 678.801 ευρώ και θα το διαχειριστεί όπως αυτή κρίνει...
Αποκορύφωμα, όμως του "λεόντειου" χαρακτήρα της σύμβασης, αποτελεί η πρόβλεψη ότι η "Καλλιστώ" θα ζητάει προσφορές μόνο για συμβάσεις που υπερβαίνουν τις 125.000 ευρώ! Από εκεί και κάτω, της παρέχεται το δικαίωμα να αναθέτει απευθείας, σε υπεργολάβους της αρεσκείας της... χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα... Ούτε καν στον συντονιστή του έργου, που είναι η περιφέρεια!


Εδώ θα πρέπει να γίνει παραλληλισμός του περιφερειάρχη Γ. Δακή, με τον συντοπίτη του υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, διότι και οι δύο υπέγραψαν ένα "μνημόνιο", χωρίς να το έχουν διαβάσει...
Βέβαια από την "πίττα" δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το αγαπημένο "παιδί" του πρώην νομάρχη Κ. Λιάντση, η ΑΝ.ΚΑΣ, την οποία "προικοδότησε" με το ποσό των 153.680 ευρώ, για να τα διαχειρστεί όπως... αυτός νομίζει! Διότι αν και πρόεδρος, λαμβάνει μηνιαίως τα 300 ευρώ της αποζημίωσης, για λόγους ανωτερότητας...
Πάντως στην σύμβαση, δεν διευκρινίζεται, σε ποιές δράσεις θα δαπανήσει η ΑΝ.ΚΑΣ, το ποσό που της αναλογεί από την "πίτα"; Μια μελέτη "ψυχανάλυσης του υποσυνείδητου και της λίμπιντο των αρκούδων" θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα...
Αλλά το εκπληκτικότερο όλων βρίσκεται στο κεφ. 14.4 της σύμβασης, όπου η "Καλλιστώ" θα μπορεί να δαπανά ως γενικά έξοδα, το ποσό των 49.915 ευρώ, χωρίς παραστατικά και λογιστικά στοιχεία!
Σε μια εποχή που οι συνταξιούχοι, δεν διαθέτουν 49 λεπτά, για ένα κουλούρι...
Από αυτό το "μνημόνιο" ποιός θα μας βγάλει;

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 15:34