Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 13:44

Η ΔΕΥΑΚ γα την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού

 Η Παγκόσμια Ημέρα για το νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992

Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ώς Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

  • Το 1/6 του πληθυσμού της γής, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
  • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
  • 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 Χώρες όπως η Ελλάδα δεν βρίσκονται στις ζώνες άμεσου κινδύνου λειψυδρίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο να προσέχουμε και να μεριμνούμε πάντα για την ορθολογική χρήση του νερού και την εξοικονόμηση του με κάθε τρόπο.

Στο Δήμο Κοζάνης η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) φρόντισε μέσα από μία σειρά έργων να εξασφαλίσει καθ'όλο το 24ωρο την επάρκεια παροχής καθαρού νερού για την πόλη και όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του, μέσα απο ένα δίκτυο ύδρευσης 1.000.000 μέτρων, περίπου, που τροφοδοτείται απο 98 πηγές και γεωτρήσεις και συνδεμένα 24 αντλιοστάσια και 67 δεξαμενές.

Σε κάθε περίπτωση όπου χρειάστηκε η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έδρασε άμεσα λύνοντας προβλήματα που προϋπήρχαν (π.χ. περιοχή Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου κ.λ.π.- εξασθενές χρώμιο) και αξιοποιώντας δικούς της πόρους καθώς και πόρους διαφόρων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων φρόντισε έτσι ώστε να μη στερηθεί το νερό κανένας οικοσμός του Δήμου Κοζάνης, όσο μακριά και αν βρίσκεται.

Συνεχίζοντας με τη λογική και την τακτική που ακολουθεί από τη μέρα που ιδρύθηκε, φροντίζει καθημερινά για :

τη βελτιστοποίηση των συνθηκών υγιεινής διαβίωσης των κατοίκων

τη λειτουργική αρτιότητα του συστήματος

την ελαχιστοποίηση  των διαρροών

την άμεση αποκατάσταση των βλαβών

την οικονομικότερη διαχείρηση του συστήματος

την εξάλειψη των παρανόμων συνδέσεων

την μείωση του ποσοστού του μη ανταποδοτικού νερού

την περιβαλλοντική προστασία από την υπεράντληση,

τη μελέτη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση σύγχρονων και πρωτοποριακών έργων που συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση και προστασία των υδάτινων πόρων της περιοχής μας, και

τη συμμετοχή σε προγράμματα που αφορούν καινοτόμες δράσεις.

Η εξοικονόμηση νερού είναι υποχρέωση όλων μας.

Η αξία και η χρησιμότητα του νερού στη ζωή μας και ο κίνδυνος έλλειψης του, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να συμβάλουμε όλοι μας στην όσο τον δυνατόν καλύτερη χρήση του και στην εξοικονόμηση του.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 13:47