Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 20:11

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΟ

 dimar-logo
Τον τελευταίο καιρό γίναμε μάρτυρες και πρωταγωνιστές μιας διαμάχης, σχετικής με την εγκατάσταση από γνωστή εταιρεία δύο αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 92 MW, στον Μπούρινο, με τις ονομασίες «Βούρινος Ι» και «Βούρινος ΙΙ». Τα έργα αυτά, βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Κοζάνης το ένα και του Δήμου Βοΐου το άλλο. Κατά συνέπεια, ..

για την αδειοδότησή τους γνωμοδοτούν τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.
Εν όψει της συζήτησης του θέματος στο Π.Σ., πριν τη δημιουργία τετελεσμένων και, με ειλικρινή διάθεση θετικής συμβολής, πρέπει να υπογραμμίσουμε τα εξής:
• Κατ' αρχήν δηλώνουμε, ότι είμαστε πάντα, σταθερά και αταλάντευτα υπέρ, τόσο, των πάσης φύσεως Α.Π.Ε., όσο όμως και της ευλαβικής τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέσεων στον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους. Είναι προφανές, ότι ο όρος αυτός έχει δραματική αξία για την ευρύτερη περιοχή μας, με την αλόγιστη οικολογική καταστροφή, που έχει υποστεί μέχρι σήμερα.
• Για την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου (ναι, ακόμη και έργου Α.Π.Ε.) πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν η φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος και να εκτιμώνται οι επιπτώσεις, όχι μόνον του υπό κρίσιν έργου καθ' εαυτό, αλλά και όσων ήδη υπάρχουν ή προγραμματίζονται εντός του ιδίου οικοσυστήματος αθροιστικά, όπως και το σύνολο των αποτελεσμάτων, που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη (μαζί με όλες τις άλλες) παρέμβαση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
• Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραπάνω προϋποθέσεων, είναι απαραίτητη η χωροταξική οριοθέτηση των έργων αυτών σε επίπεδο τόσο Εθνικό, όσο και Περιφερειακό.
• Ο Μπούρινος είναι η μεγαλύτερη περιοχή Natura του νομού Κοζάνης, με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και ιδιαίτερη θέση στη ζωή και την ιστορία των κατοίκων της περιοχής.
Με τις σκέψεις αυτές και, εν όψει της γνωμάτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, θεωρούμε κρίσιμο, να κάνουμε μία βασική επισήμανση:
Οι σχετικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατατέθηκαν σε κάθε Δήμο χωριστά και έτσι φέρονται προς συζήτηση και στο Π.Σ. Εν όψει της ισχύος των έργων, σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα, οφείλει να υπάρξει μία συνολική μελέτη των επιπτώσεων και των δύο στο οικοσύστημα του Μπούρινου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο λοιπόν οφείλει, στη συζήτηση που θα πραγματοποιήσει, να λάβει υπ' όψιν του τα εξής :
1. Ότι η ισχύς που θα παραχθεί από κάθε έργο είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο περιορισμού της, με την εγκατάσταση μικρότερων των προβλεπομένων ανεμογεννητριών.
2. Ότι και από τα δύο έργα προβλέπονται διανοίξεις δρόμων, περίπου 38 χλμ. Είναι προφανές, ότι αυτός ο αριθμός είναι εξαιρετικά μεγάλος και πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να διερευνηθούν και εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς φορτίων (π.χ. από αέρος).
3. Ότι για την μεταφορά του ηλεκτρικού φορτίου, που παραχθεί και την σύνδεσή του με το δίκτυο διανομής, πρέπει να διερευνηθούν οι βέλτιστες οδεύσεις, για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
4. Τέλος, δεν έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα, την άποψη των αρμοδίων υπηρεσιών (και όχι της εταιρείας), για τις επιπτώσεις των έργων στην πανίδα και ιδιαίτερα την ορνιθοπανίδα. Πάντως, οι ανεμογεννήτριες πρέπει –ούτως ή άλλως- υποχρεωτικά να σταματάνε την λειτουργία τους, κατά την περίοδο της μετανάστευσης των πουλιών.
Εν κατακλείδι, τα έργα μπορεί να ονοματοδοτήθηκαν «Βούρινος Ι» και «Βούρινος 2», ο Μπούρινος όμως, είναι ένας και μοναδικός και, ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 20:14