Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 17:27

Είκοσι μεγάλες επενδύσεις περιμένουν το fast track - Ξεχωρίζει το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ στην Κοζάνη

Είκοσι μεγάλες επενδύσεις περιμένουν το fast track - Ξεχωρίζει το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ στην ΚοζάνηΣε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί όλα τα συναρμόδια υπουργεία και οι κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται με την ανάπτυξη, προκειμένου να κερδηθεί το κυβερνητικό στοίχημα, να ξαναμπεί σε κίνηση η ελληνική οικονομία και να απομακρυνθεί έτσι από το τέλμα της ύφεσης.

Στα πλαίσια του κυβερνητικού «συναγερμού για την ανάπτυξη», πάνω από 20 μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις από τους χώρους του τουρισμού, της ενέργειας, των ορυχείων και άλλους περιμένουν στον... προθάλαμο του Invest in Greece για να περάσουν τις εξετάσεις αξιολόγησης και να ενταχθούν, στη συνέχεια, στη λίστα των επενδύσεων τύπου fast track.

Σε προχωρημένο στάδιο. Ταυτόχρονα, στον ίδιο οργανισμό που είναι το καθ' ύλην αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για την προσέλκυση ξένων και ελλήνων επενδυτών, τρεις μεγάλες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης και, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, θα είναι ενδεχομένως οι πρωτάρηδες του fast track.

Οι επενδύσεις αυτές είναι το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, στο οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν κοινοπρακτικά σχήματα με συμμετοχή ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Χαλκιδική, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, και η επένδυση της καναδέζικων συμφερόντων επιχείρησης Χρυσωρυχεία Θράκης, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Ξεμπλοκάρισαν 22 σχέδια. Παράλληλα και άσχετα από τους επενδυτικούς φακέλους που επεξεργάζεται το Invest in Greece, πρόσφατα η αντιπροεδρία της κυβέρνησης ξεμπλοκάρισε περίπου 22 επενδυτικά σχέδια, τα οποία είχαν μπλοκάρει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μεταξύ των 22 αυτών επενδύσεων συγκαταλέγεται αυτή της RF Energy για τη δημιουργία συγκροτήματος 21 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 579MW στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας και γραμμής διασύνδεσης με το εθνικό δίκτυο, επένδυση ύψους 984 εκατ. ευρώ.

Αλλά και η χαρτοβιομηχανία Maxi αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα όταν άρχισε να κατασκευάζει το τμήμα παραγωγής χαρτιού, επένδυση συνολικού κόστους 15 εκατ. ευρώ η οποία δημιούργησε 43 νέες θέσεις εργασίας. Οι άδειες τελικά δόθηκαν ύστερα από την παρέμβαση της ειδικής ομάδας της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, όπως συνέβη και με την RF Energy, κι έτσι η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά εξάγοντας μάλιστα τα προϊόντα της σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Η πράσινη ενέργεια. Η πράσινη ενέργεια βρίσκεται αναμφίβολα στο στόχαστρο των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, γεγονός άλλωστε που αναδείχθηκε πρόσφατα και από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ανεξάρτητα πάντως από τα γερμανικά επενδυτικά σχέδια, ο χώρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα - αποτελούν το νούμερο ένα στις προτιμήσεις ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Προοπτικές ανάπτυξης. Παράλληλα δεν είναι λίγοι αυτοί - μεταξύ των οποίων και οι ευρωπαίοι εταίροι μας - που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και μάλιστα σε περισσότερους από έναν κλάδους. Σε πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστηρίζονταν ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας δεν περιορίζονται μόνο στις «εξαγωγές φέτας και ελιών» αλλά διαχέονται και σε άλλους κλάδους.

Πρώτα απ' όλα στις θαλάσσιες μεταφορές, όπου η «Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», σύμφωνα με τον ειδικό για θέματα Ελλάδας ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ Jens Bastian. Μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης βρίσκεται και στον κλάδο των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των αγωγών πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, λόγω της ευνοϊκής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, ενώ είναι αυτονόητο ότι ανάλογες προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν και στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας ως έναν από εκείνους της ελληνικής οικονομίας που διαθέτουν μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές. Ελληνικά φαρμακευτικά προϊόντα, επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, έχουν ήδη κατακτήσει σημαντικά μερίδια σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται συνεχώς σε παγκόσμια κλίμακα και απαιτεί ολοένα και περισσότερες νέες επενδύσεις.

Η παρουσία στην Ελλάδα πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για διεύρυνση της έρευνας και της ανάπτυξης. Ολα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν περισσότερα κίνητρα για ξένες άμεσες επενδύσεις.

Η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας έχει χάσει τα περισσότερα από τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και είναι σαφές ότι αυτή την περίοδο τα μεγάλα ναυπηγεία - Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα - βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας καθώς οι παλιοί τους πελάτες πάνε για επισκευές στα τουρκικά. Ωστόσο η πορεία αυτή θα μπορούσε να ανατραπεί καθώς, όπως επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ των «FTD», η Ελλάδα διαθέτει στη ναυπηγική βιομηχανία ένα τεράστιο δυναμικό το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί.

του Γιώργου Πουλερέ από ΤΑ ΝΕΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 17:32