Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 09:15

Ο Τζον και ο Νικήτας στο φυσικό τους περιβάλλον

arkoudaΔύο αρκουδάκια τα οποία έμειναν ορφανά από πολύ μικρή ηλικία και σε κακή κατασταση στο Άργος Ορεστικό και τα Τρίκαλα, επανεντάχθηκαν με τη βοήθεια του Αρκτούρου στο φυσικό τους περιβάλλον. Ονομάζονται Τζον και Νικήτας, ζυγίζουν, 40 κιλά έκαστο και τρώνε με όρεξη μεγάλες ποσότητες από καρύδια, κάστανα, βελανίδια και φρούτα.

"Πρόκειται για πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιλαμβάνει ειδική διατροφή και ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρουσίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον", ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Αρκτούρου, Λάζαρος Γεωργιάδης.

Ο μικρός Τζον (John) είχε βρεθεί τον περασμένο Απρίλιο στην περιοχή του Άργους Ορεστικού και ζύγιζε μόλις 8 κιλά. Έκλαιγε συνέχεια και έτρωγε με δυσκολία, ενώ η μητέρα του ήταν άφαντη.

"Το αρκουδάκι βαπτίστηκε με το όνομα του Τζον Μπίτσαμ (John Beetcham), πρώην προέδρου της διεθνούς ένωσης αρκούδων 'International Bear Association', ο οποίος συνεργάζεται με την οργάνωση για το εγχείρημα της επανένταξης", είπε ο Λ. Γεωργιάδης.

Το άλλο ορφανό αρκουδάκι , ο Νικήτας, βρέθηκε κι αυτό τον περασμένο Απρίλιο, στα λιβάδια του Περτουλίου, από κτηνοτρόφο.Δέθηκε αμέσως με τον θετό αδερφό του και τα δύο ζώα τέθηκαν υπό ένα αυστηρό επιστημονικό πρωτόκολλο, όπου αποφεύγεται κάθε είδους έκθεση σε ανθρώπινη παρουσία, ακόμα και οπτική, ώστε να μην αναγνωρίσουν τον άνθρωπο ως φίλο, αλλά ως διαφορετικό είδος.

"Τα αρκουδάκια βρίσκονται στον ειδικό χώρο επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο Αρκτούρος, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων και παρακολουθούνται με κάμερες. Τρώνε διάφορα φρούτα και δημητριακά, όπως μήλα, ροδάκινα, κεράσια, άγρια μούρα, βρώμη, σιτάρι, αλλά και πολλά ραδίκια, τα οποία μαζεύουν τα μέλη του Αρκτούρου από το δάσος και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το βάρος τους ανέρχεται σε 40 περίπου κιλά το καθένα", είπε ο Λ. Γεωργιάδης.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, με τις πρώτες χιονοπτώσεις, τα αρκουδάκια θα αφεθούν ελεύθερα, ώστε να φωλιάσουν φυσιολογικά και να ξυπνήσουν στη φύση. Βέβαια, όπως ανέφερε ο Λ. Γεωργιάδης, θα τοποθετηθούν σε αυτά ραδιοκολάρα παρακολούθησης, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της επανένταξή τους.

Τα αρκουδάκια γεννιούνται κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου της μητέρας τους και η φωλιά τους λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα. Μένουν με τη μητέρα τους για δύο ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να μάθουν να επιβιώνουν μόνα τους στη φύση. Για να αφήσει η αρκούδα τα μικρά της, συντρέχουν δύο λόγοι- είτε να την κυνήγησαν σε μεγάλη απόσταση άγρια σκυλιά, είτε να έχει θανατωθεί.

 

πηγή-kala-nea.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 09:20