Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 11:53

Κοζάνη: Στην κορυφή της πυραμίδας σύγχρονης Γεωργίας στην ΕΕ ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Στην κορυφή της σύγχρονης και βιώσιμης Γεωργίας που εφαρμόζεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύει τον πρότυπο συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Πριν από μερικές ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

δημοσιεύτηκε ένα αφιέρωμα σχετικά με τη σύγχρονη και βιώσιμη γεωργία, που αφορά γεωργικές δραστηριότητες που εφαρμόζονται σε κράτη μέλη της.  Τεχνοκράτες και ειδικοί της Ευρωπαϊκής επιτροπής επισκέφθηκαν και στο τέλος επέλεξαν συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει στις οδηγίες της και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα και καλή πρακτική ώστε συνεταιριστικά σχήματα η ομάδες παραγωγών να υιοθετήσουν μεθόδους για την ανάπτυξη της  βιώσιμης και σύγχρονης γεωργίας. Από την Ελλάδα στον τομέα των φρούτων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να αναδείξει τον συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού που με σύγχρονες και πιστοποιημένες μεθόδους σε όλη την αλυσίδα της καλλιέργειας, συγκομιδής και συσκευασίας, παράγει ροδάκινα και  νεκταρίνια με την διεθνή ονομασία Velvita.

«Είναι μια αναγνώριση των συνεχών προσπαθειών μας που εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε στο Βελβεντό», δηλώνει περιχαρής ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Νίκος Κουτλιάμπας, καταλήγοντας ότι «δημιουργεί ψυχολογική ανάταση» αυτή η αναγνώριση  σε όλους τους παραγωγούς «που λειτουργούμε σ’ενα περιβάλλον που κυριαρχεί η κατήφεια και η απογοήτευση».

Ο Νίκος Κουτλιάμπας αναφέρει ότι αποτελεί ύψιστη τιμή για τους παραγωγούς στο Βελβεντό ότι «η ΕΕ να αναγνωρίζει τις δικές μας προσπάθειες ως τις καλύτερες για το μέλλον της βιώσιμης και σύγχρονης γεωργίας», επισημαίνοντας ότι στο οργανωμένο συνεταιριστικό περιβάλλον των 27 χωρών της ΕΕ  «υπάρχουν οργανώσεις πολλαπλάσιες σε μέγεθος τόσο στην καλλιέργεια όσο και στους ισολογισμούς τους».

Τον περασμένο Αύγουστο στην κορύφωση της συγκομιδής επισκέφθηκαν τεχνοκράτες ειδικοί επί θεμάτων Γεωργίας και δημοσιογράφοι τις εγκαταστάσεις του του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ παρακολούθησαν την διαδικασία συσκευασίας των προϊόντων, ενώ περιηγήθηκαν και στα αγροκτήματα παρακολουθώντας την  της συλλογή ροδάκινων και νεκταρινιών. Στην ιστοσελίδα της ΕΕ η αριστεία του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προβάλλεται ως μια από τις έξι καλύτερες πρακτικές που προωθούν την βιώσιμη κα σύγχρονη γεωργία.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ ανέφερε ότι αυτή την αναγνώριση του συνεταιρισμού – πρότυπο θα προσπαθήσουμε «να την προβάλλουμε στους πελάτες μας στις διεθνής αγορές αλλά και στην εσωτερική αγορά», ότι θα ενημερωθεί αναλυτικά  υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως απόδειξη ότι «τα παραδείγματα οργανώσεων παραγωγών και Γεωργών είναι εδώ, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε από την αρχή μεθόδους που μπορεί να βρίσκονται στην φαντασία μας».

 Πριν από μερικές ημέρες ο ΑΣΕΠΟΠ και άλλοι φορείς αυτής του Βελβεντού με ενημερωτικές εκδηλώσεις και αφιερώματα γιόρτασαν τα 100 χρόνια από την γέννηση του συνεταιριστικού κινήματος στην περιοχή.

πηγη:ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΣΠΥΡΟς ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 17:54