Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 10:34

Σε δοκιμαστική λειτουργία απο σήμερα το νέο εργοστάσιο Τηλεθέρμανσης με βιομάζα στο Αμύνταιο

του Σπύρου Κουταβα

Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκαν σήμερα οι μονάδες μικτής καύσης βιομάζας, οι οποίες θα υποκαταστήσουν πλήρως την απαιτούμενη θερμική ισχύ, που χάθηκε μετά την απόσυρση των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου για τη λειτουργία

της τηλεθέρμανσης του Δήμου Αμυνταίου. Το νέο εργοστάσιο Τηλεθέρμανσης κατασκευάστηκε από την ΗΛΕΚΤΩΡ  για λογαριασμό του Δήμου και αποτελείται από 2 μονάδες  ισχύος 15 MWh έκαστη όπου με την μικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες Τηλεθέρμανσης της πόλης και των οικισμών του Αμυνταίου. Η δημοτική αρχή μετά το οριστικό κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου που τροφοδοτούσε ει πολλά έτη με θερμό ατμό την Τηλεθέρμανση, έκανε  αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσει την κατασκευή της  νέας μονάδας ώστε  να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης «η νέα μονάδα θα παρέχει τηλεθέρμανση στο Αμύνταιο, τον Φιλώτα και την Λεβαία, ενώ στο άμεσο μέλλον προβλέπονται επεκτάσεις του 8ικτύου και σε άλλους μικρότερους οικισμούς του δήμου».

Οι προετοιμασίες και οι μελέτες του έργου ξεκίνησαν το 2015, ενώ η  υπογραφή της σύμβασης της Δημοτικής Επιχείρησης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ) με την ανάδοχο τον ΗΛΕΚΤΩΡ καθώς και η κατασκευή του στην συνέχεια ξεκίνησαν το 2018.  Το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020, αλλά η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να παραταθεί η παράδοσή του για 4 μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.75 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με 53 % από το ΕΣΠΑ και 47% από ιδίους πόρους του Δήμου.

Παράλληλα ο δήμος Αμυνταίου σε συνεννόηση με τους δήμους Εορδαίας και Κοζάνης τρέχει το επιχειρησιακό σχέδιο της διασύνδεσης και των τριών Τηλεθερμάνσεων με την νέα μονάδα της ΔΕΗ που θα τεθεί σε λειτουργία του 2023.  Ο Άνθιμος Μπιτάκης σημείωσε ότι «στην παραπάνω λύση έχουν συμφωνήσει όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές και η κυβέρνηση, ενώ το έργο προϋπολογισμού 22 εκ € θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ». Ο Δήμαρχος Αμυνταίου σημείωσε ότι «το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου με την λειτουργία του νέου εργοστασίου με την χρήση Βιομάζας είναι αυξημένο» δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι «αυξημένες θα είναι και οι τιμές της θερμικής Κιλοβατώρας που θα πληρώνουν οι δήμοτες σε σχέση με την παροχή θερμικής ενέργειας από τον λιγνίτη του εργοστασίου της ΔΕΗ». Όπως εξήγησε «η παραγωγή θερμικής ενέργειας από βιομάζα είναι κατά πολύ οικονομικότερη από την καύση πετρελαίου καθώς κινείται το -45% με -55%, αλλά είναι ακριβότερη από την ενέργεια που προερχόταν από λιγνιτικές μονάδες».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση των τηλεθερμάνσεων με την νέα μονάδα της ΔΕΗ όπου «οι δημότες του Αμυνταίου θα επιβαρύνονται το ίδιο με τους καταναλωτές των Τηλεθερμάνσεων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης».

Ο Γενικός διευθυντής Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου Κωσταντίνος Κυριακόπουλος τόνισε ότι «το δοκιμαστικό στάδιο λειτουργίας του νέου εργοστασίου θα διαρκέσει μια βδομάδα» ενώ  σταδιακά θ ’αρχίσει να γεμίζει με ατμό το δίκτυο τηλεθέρμανσης. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι ρυθμίσεις  λειτουργίας,  το εργοστάσιο  Τηλεθέρμανσης θα περάσει και επισήμως από την ανάδοχο εταιρία στην ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ).

Το νέο εργοστάσιο  της ΔΕΤΕΠΑ  είναι μοναδικό στην Ελλάδα και αποτελεί πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ αντιγράφει πρότυπα κατασκευής και λειτουργίας  από αντίστοιχες μονάδες  που λειτουργούν με επιτυχία στην Δανία.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που διαθέτει, εκπληρώνει τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αλλά και του Σχεδίου Μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο.  Εκτός από φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές, μπορεί να προσφέρει μια σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία καθώς τμήμα ή το σύνολο της βιομάζας που θα απαιτηθεί για τη λειτουργία του εργοστασίου  μπορεί να καλυφθεί από αγροτικά και δασικά υπολείμματα που στην περιοχή υπάρχουν σε αφθονία.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 10:40