Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 13:57

«Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΤΟΠΙΟ» - Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΛΟΥΤΑ ΣΤΟ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ

 
alt"Ο δήμος Κοζάνης στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο" ήταν ο τίτλος της ομιλίας του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα και της συζήτησης που ακολούθησε στην αίθουσα του "Κοβεντάρειου". ολόκληρη η ομιλία του κ. Μαλούτα έχει ως εξής: " Την 1η Ιουνίου 2010 η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, το σχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης της διοίκησης. Έτσι έγινε το πολυαναμενόμενο βήμα για να μπει σε εφαρμογή στη χώρα μας, μια απ΄ τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων. Μια μεταρρύθμιση που τη ζητούσε και την περίμενε εδώ και χρόνια η ίδια η altαυτοδιοίκηση και προετοιμαζόταν γι΄ αυτή. Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι βέβαια μόνο η αρχή. Το πρώτο γενναίο και αποφασιστικό βήμα. Θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα βήματα προκειμένου να φτάσουμε σ΄ αυτό που αποτελεί το ζητούμενο για κάθε άνθρωπο της αυτοδιοίκησης. Την αυτοδιοίκηση της ευθύνης και της οικονομικής αυτοδυναμίας, της αποτελεσματικότητας, την αυτοδιοίκηση που θα βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματα του. Γι΄ αυτό θα πρέπει να μοχθήσουμε όλοι μαζί από εδώ και πέρα.

   Η νέα μεταρρύθμιση ήταν ένα αναγκαίο βήμα και για την ίδια τη χώρα, στην προσπάθεια για σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας.   Ένα καθοριστικό βήμα για το μέλλον όλων και γι΄ αυτό πέρα απ΄ τις όποιες διαφωνίες και επιφυλάξεις μας, δεν έχουμε άλλο δρόμο.
Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, να συνθέσουμε απόψεις και διαφορετικές γνώμες, και με οδηγούς τις γνώσεις, την εμπειρία μας, μα πάνω απ΄ όλα την αγάπη μας για τον τόπο μας, να μπούμε μπροστά σ΄ αυτό το νέο αγώνα που θα μας οδηγήσει σ΄ ένα καλύτερο μέλλον. Στο μέλλον που ονειρευόμαστε και αξίζουμε.

Κυρίες και κύριοι,
σ΄ αυτό το νέο ξεκίνημα που μας οδηγεί η νέα πραγματικότητα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε ένα βασικό ερώτημα.

Τι είδους τελικά αυτοδιοίκηση θέλουμε στον τόπο μας;

Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση ισχυρή και αποτελεσματική που μπορεί να σχεδιάζει, να μελετά και να υλοποιεί έργα, προγράμματα και δράσεις;

Μια αυτοδιοίκηση που να μπορεί να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες στον πολίτη, με συνέπεια και αξιοπιστία;

Ή θέλουμε μια αυτοδιοίκηση που θα εξαρτάται απ΄ τις βουλές και τις αποφάσεις άλλων διορισμένων, ανήμπορη να διαμορφώσει και να διαχειριστεί η ίδια τις τύχες της, ανίκανη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και τα θέλω των πολιτών της;

Η απάντηση είναι σίγουρα μία.

Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση πραγματικά ισχυρή, που θα έχει αυτή τον πρώτο λόγο και τον καθοριστικό ρόλο σε οτιδήποτε την αφορά, σ΄ αυτό που ζητούν οι πολίτες, σε ό,τι έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος μας.

   Γι΄ αυτό λέμε ναι στη νέα αρχιτεκτονική δομή και θα αγωνιστούμε για να βελτιωθούν όλες οι αδυναμίες της.

   Γι΄ αυτό λέμε ναι στους ισχυρούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

   Γι΄ αυτό λέμε ναι στη συνένωση μας με τους άλλους τέσσερις όμορους Δήμους.

   Για να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, δυναμώνοντας έτσι τη φωνή μας. Δυναμώνοντας το ρόλο μας και ενισχύοντας την ικανότητα μας να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

   Κατανοώ τις όποιες αντιδράσεις υπήρξαν στο σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και στην περιοχή μας.

   Κατανοώ την ευαισθησία των τοπικών κοινωνιών και τις αντιδράσεις τους που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο ενδιαφέρον και την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου τους.

   Θα ήθελα όμως να τους στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

   Η δημιουργία του ενιαίου και ισχυρού Δήμου δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ούτε αφανισμό αλλά ούτε και συρρίκνωση των τοπικών κοινωνιών που τον συνθέτουν.

   Δημιουργεί όμως μεγαλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες και σ΄ αυτές τις κοινωνίες, όχι απλώς για να λύσουν τυχόν καθημερινά τους προβλήματα, αλλά και για να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά και εκείνες στη γενικότερη ανάπτυξη του Δήμου μας, που είναι πλέον ο κοινός μας στόχος.

   Το νέο μεγαλύτερο και ισχυρότερο αυτοδιοικητικό σχήμα που δημιουργούμε πλέον όλοι μαζί μας δίνει τη δυνατότητα

· Να ακουγόμαστε καλύτερα

· Να δρομολογήσουμε μια ισχυρότερη αναπτυξιακή πορεία

· Να ωφεληθούμε όλοι απ΄ τις συνέργειες που θα αναπτύξουμε.

Γι΄ αυτό σας καλώ όλους να βάλουμε μπροστά όλα αυτά που μας ενώνουν και να βαδίσουμε μαζί, χτίζοντας το κοινό μας μέλλον.      

Αγαπητοί συνδημότες,

   με τη συνένωση των Δήμων Αιανής, Ελλησπόντου, Ελίμειας, Δημητρίου Υψηλάντη και Κοζάνης στο νέο Δήμο Κοζάνης, δημιουργείται ένας μεγάλος αυτοδιοικητικός οργανισμός.

   Ένας Δήμος

è                  που είναι ο 38ος σε πληθυσμό Δήμος της χώρας, ένας πληθυσμός που ξεπερνά τις 90.000 κατοίκους, σε πραγματικά νούμερα

è                  με έκταση πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα

è                  που είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός Δήμος της χώρας

è                  που βρίσκεται σε επαφή με δύο λιμναία οικοσυστήματα

è                  που τον διασχίζουν σχεδόν 50 χιλιόμετρα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ οδού

è                  που διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό πλούτο εθνικής εμβέλειας και έναν απ΄ τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδα

è                  με πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται με επιτυχία σε πάρα πολλούς τομείς.

   Τα όσα ανέφερα συνιστούν, αντικειμενικά, τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, αλλά αυτό δε σημαίνει, δυστυχώς, ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα.

   Προβλήματα που διαμορφώνουν μια δύσκολη, οπωσδήποτε, κατάσταση για όλους μας, η οποία δεν μας φοβίζει βέβαια, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τη δούμε όπως πραγματικά είναι για να την αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αντιστρέφοντας την.

Για να κάνουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα, ευκαιρίες για το αύριο. 

Η Κοζάνη, η Δυτική Μακεδονία βιώνει μια κρίση αναπτυξιακής ταυτότητας.

   Η κλειστή κοινωνία, η κλειστή οικονομία που είχε διαμορφωθεί απ΄ τα μέσα της δεκαετίας του ΄50 δεν υπάρχει πια.

   Το μοντέλο που συνίστατο στην παραγωγή πλούτου από την κρατική επιχειρηματικότητα, κυρίως, και τη γιγάντωση του ΤΕΙ, και καταναλωνόταν αποκλειστικά, σχεδόν, στο εσωτερικό της πόλης, λόγω της συγκοινωνιακής απομόνωσης, κατέρρευσε.

   Η κατάρρευση αυτή οφείλεται σε δύο λόγους.

   Πρώτον, στο γεγονός ότι ο παραγώμενος πλούτος συρρικνώθηκε δραματικά. Το κλείσιμο των ΑΕΒΑΛ, ΜΑΒΕ, ΕΛΣΙ, η συρρίκνωση της ΔΕΗ και του ΤΕΙ, έχουν σοβαρές και μετρήσιμες επιπτώσεις στο παραγώμενο οικονομικό προϊόν του Νομού.

   Δεύτερον, στο γεγονός ότι αυτός ο απομειούμενος πλούτος του Νομού, λόγω των νέων σύγχρονων οδικών αξόνων, του πλήθους των διαθέσιμων οχημάτων και των νέων τεχνολογιών, αναλώνεται πλέον και εκτός Κοζάνης.

   Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, άλλες αναγκαίες κι άλλες αναπόφευκτες έχουν ανατρέψει το υφιστάμενο αναπτυξιακό μοντέλο, έχουν φέρει σε απόγνωση τις παραγωγικές τάξεις και θέτουν επί τάπητος το καίριο ζήτημα της ανάπτυξης.

   Δεν φιλοδοξώ να διατυπώσω ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης της Κοζάνης και της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

   Είναι όμως καιρός να συνειδητοποιήσουμε, να αναγνωρίσουμε και να παραδεχθούμε πως:

   “Η ανάπτυξη όπως την ξέραμε μέχρι τώρα, μέχρι σήμερα, τελείωσε. Η κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, αν δεν έσβησε ήδη, θα σβήσει σύντομα”.

   ΑΕΒΑΛ, ΜΑΒΕ, ΕΛΣΙ, έκλεισαν.

   Το ΤΕΙ κατέρρευσε.

   Το Πανεπιστήμιο δεν είχε την ανάπτυξη που περιμέναμε.

   Η ΔΕΗ, δεν παίζει το ρόλο που ξέραμε. Ένα στοιχείο και μόνο αποκαλύπτει την αλήθεια. Ενώ τη δεκαετία του '80 περηφανευόμασταν σαν περιοχή ότι συμμετέχουμε στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, λόγω του λιγνίτη, με ποσοστό 75%, το 2009 η συνολική λιγνιτική συμμετοχή ήταν 51%! Ακόμα χειρότερα, το Μάρτιο που μας πέρασε η συνολική λιγνιτική παραγωγή έπεσε στο 41%!

   Για όποιους δεν το κατάλαβαν μπήκαμε εδώ και καιρό στη μεταλιγνιτική περίοδο, και δεν θα αργήσει η μέρα που θα αρχίσουν να κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες.

   Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα πρέπει να παραιτηθούμε από τις διεκδικήσεις μας για την Πτολεμαΐδα V, τη νέα μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τις μετεγκαταστάσεις, τη βέλτιστη αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων, την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στην καύση του λιγνίτη, για την προστασία του περιβάλλοντος, την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

   Όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται απ΄ εδώ και πέρα να δώσει την απασχόληση που έδινε, δεν πρόκειται να μας αποφέρει εισοδήματα ανάλογα με αυτά του παρελθόντος.

   Οι νέες επενδύσεις στην περιοχή, μικρές ανάσες χρόνου μας δίνουν μόνο, μικρές ανάσες για να πάρουμε τις αποφάσεις που δεν πήραμε μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να επανασχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου μας.

   Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν θα διεκδικήσουμε και δεν θα απαιτήσουμε από το κράτος, ή ότι δεν θα κάνουμε θετικές προτάσεις για το μέλλον του τόπου μας.

   Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν πως αν αφεθεί η περιοχή μας στην τύχη της, αν δεν δρομολογηθούν νέες πρωτοβουλίες, τότε μπορεί να έχει παρόν αλλά δεν θα έχει μέλλον.

   Και αυτό να είστε σίγουροι πως θα φροντίσουμε να το καταλάβουν καλά. Ένα παράδειγμα μόνο. Είναι ανάγκη επιτέλους η περιοχή μας να ενταχθεί στην πιο ευνοϊκή ζώνη χρηματοδοτήσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου.        

Αγαπητοί φίλοι,

η ανάγκη να αλλάξουμε γραμμή πλεύσης, μας οδηγεί σε μια συγκεκριμένη αναγκαιότητα.

   Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ στο οποίο έχει περιέλθει η περιοχή μας.

   Γιατί μόνον όταν γνωρίζεις, σε όλη του την έκταση και με τα πραγματικά χαρακτηριστικά του, ένα πρόβλημα, μπορείς και να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

   Με συναίνεση, με σκληρή δουλειά

   Με ευρύ κοινωνικό και δημοκρατικό διάλογο

   Βάζουμε τους νέους στόχους

   Προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα

   Σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

   Το χθες είναι η αφετηρία μας, αλλά ο προορισμός μας είναι το αύριο και προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

   Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα.

   Μόνο έτσι θα πετύχουμε.

   Μπορούμε, το αξίζουμε, το δικαιούμαστε.

   Γι΄ αυτό χαράζουμε μια νέα πορεία, με μπροστάρη και πρωτοπόρο το νέο Δήμο Κοζάνης, γιατί πρέπει και μπορεί να παίξει αυτό τον ιστορικό του ρόλο.

Φίλες και φίλοι

   Η εποχή μας απαιτεί και επιβάλει ορισμένα, πολύ συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά, τα οποία δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

   Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, η ΠΟΙΟΤΗΤΑ, πρέπει να κυριαρχούν και να χαρακτηρίζουν κάθε δράση και πρωτοβουλία μας.

   Χαρακτηριστικά απολύτως απαραίτητα σήμερα για να καταφέρουμε να αναδείξουμε όλα τα πλεονεκτήματα και τα “δυνατά σημεία” του νέου μας Δήμου.

   Η εποχή των μονοπωλίων, η εποχή της αποκλειστικότητας πέρασε χωρίς επιστροφή.

   Σήμερα, μόνον ότι είναι ανταγωνιστικό αναπτύσσεται. Και αυτό αφορά και τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, και τα πτυχία τους, και την αγορά μας, και τις υποδομές μας και όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες μας.

   Όπως αποδεικνύεται με τα όσα ειπώθηκαν πιο πάνω, η “πίτα” της περιοχής μας έχει μικρύνει. Αν θέλουμε να την αυξήσουμε, μόνον ένας τρόπος υπάρχει. Να αντλήσουμε πλούτο απ΄ έξω. Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια μας.

   Στη σημερινή εποχή, η ποσότητα δεν είναι πλέον ζητούμενο. Εξάλλου σ΄ αυτό σημειώνουν μοναδικές επιδόσεις οι Κινέζοι και οι βόρειοι γείτονες μας. Ζητούμενο είναι η ποιότητα και αυτή είναι που δημιουργεί την κρίσιμη διαφορά και αποτελεί το απαραίτητο διαβατήριο κάθε προϊόντος και υπηρεσίας, επιτρέποντας του να ταξιδέψει παντού και να εκτιμηθεί αναλόγως.

Ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και ποιότητα, είναι στοιχεία που ο σημερινός Δήμος Κοζάνης έχει βάλει σε όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του εδώ και χρόνια.

   Είναι στοιχεία που μας επέτρεψαν όχι απλώς να αλλάξουμε σελίδα αλλά και να κάνουμε πραγματικά άλματα που μας έφεραν ένα βήμα πιο μπροστά από πολλούς άλλους, ανάλογου μεγέθους, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας.

   Δράσεις και πρωτοβουλίες που απέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όχι απλώς ότι μπορούμε, αλλά έχουμε και τις δυνατότητες να το πετύχουμε.

   Θυμίζω, ενδεικτικά, μόνο μερικές απ΄ αυτές.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

   Μια πρότυπη παρέμβαση, σε μια έκταση 35 στρεμμάτων, στην καρδιά της σημερινής πόλης.

   Μια παρέμβαση που σε συνδυασμό με τους γειτονικούς χώρους του ΩΔΕΙΟΥ, του ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, του ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ, του ΔΑΚ, και μελλοντικά της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, δημιουργεί έναν μοναδικό χώρο.

   Έναν χώρο ΑΘΛΗΣΗΣ- ΜΟΡΦΩΣΗΣ- ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ- ΑΝΑΨΥΧΗΣ. Ένα μοναδικό στέκι για τη νεολαία μας.

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ

   Δημιουργήσαμε ένα νέο αστικό τοπίο στο κέντρο της πόλης.

   Δώσαμε χώρο στον άνθρωπο, στον πολίτη με κινητικές δυσκολίες, στον καταναλωτή που επισκέπτεται την αγορά μας, στη μητέρα που κυκλοφορεί με το παιδί της.

   Αναβαθμίσαμε αισθητικά την πόλη.

ΔΙΑΔΥΜΑ

   δημιουργήσαμε το πρώτο, και μοναδικό μέχρι σήμερα, στη χώρα μας περιφερειακό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

   Έτσι ανοίξαμε το δρόμο και δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας.

   Έτσι προστατεύουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον και την υγεία μας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

   Με την τηλεθέρμανση, την ανακύκλωση, την επεξεργασία των λυμάτων μέσω των βιολογικών καθαρισμών, καταφέραμε:

    

u                   Να απαλλάξουμε την ατμόσφαιρα από πάνω από 1.500.000 τόνους διοξείδιο του άνθρακα, μονοξειδίου του άνθρακα και οξειδίου του αζώτου.

u                   Να σώσουμε 250.000 δένδρα

u                   Να μειώσουμε κατά 60.000 τόνους την κατανάλωση λιγνίτη.

u                   Να διασφαλίσουμε την επεξεργασία 4.000.000 κυβικών μέτρων λυμάτων, πριν αυτά καταλήξουν στη λίμνη Πολυφύτου.

ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

   Λύσαμε το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης για τα επόμενα 100 χρόνια.

   Το ίδιο συνέβη και με τα δημοτικά μας διαμερίσματα.

   Από τα επισφαλή και συνεχώς απομειούμενα νερά της Σάρι Γκιόλ, εξασφαλίσαμε άφθονο, ασφαλές και άριστης ποιότητας νερό απ΄ τον καρστικό υδροφορέα του Βερμίου. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να υποστηρίζουμε και συνενωμένους δήμους.

ΧΑΡΤΟΘΗΚΗ

   Στο ολοκληρωμένο πλέον αρχοντικό Λασσάνη, που αποτελεί ένα από τα κοσμήματα της πόλης, με ένα μόνο μικρό μέρος της μοναδικής μας βιβλιοθήκης, με τη συνδρομή των κατάλληλων ανθρώπων, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τη δική μας χαρτοθήκη, διοργανώνοντας εκθέσεις και εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας.

   Προσθέσαμε έτσι έναν ακόμα πόλο έλξης επισκεπτών και ένα ισχυρό σημείο αναφοράς του πολιτισμού.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

    Κάθε χρόνο πλέον, και για 15 μέρες, η αφρόκρεμα των ευρωπαίων στην τέχνη της αφήγησης, θα δίνουν το ραντεβού τους στην Κοζάνη.

   Πετύχαμε να δημιουργήσουμε έναν μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα θεσμό, με πανευρωπαϊκή εμβέλεια, που δεν μας βγάζει απλώς προς τα έξω, αλλά συνεγείρει και κινητοποιεί και τις αξιόλογες ντόπιες πολιτιστικές δυνάμεις, που στέκονται επάξια δίπλα σε διακεκριμένους ευρωπαίους, ανθρώπους του πνεύματος.

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

   Αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα κατασκευάσαμε το μοναδικό ευρυζωνικό δίκτυο σ΄ έναν ολόκληρο οικισμό, αυτόν της ΖΕΠ, που δίνει μοναδικές δυνατότητες πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες και στο διαδίκτυο αφού όλοι οι κάτοικοι είναι συνδεδεμένοι με αυτό με οπτική ίνα και όχι με χαλκό.

   Αυτές είναι μόνο μερικές απ΄ τις πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες μας που δεν άλλαξαν απλώς την εικόνα του Δήμου Κοζάνης, αλλά αποτελούν και το ασφαλές όχημα που τον οδηγεί στη νέα εποχή.

   Αποδεικνύουν ακόμα περίτρανα, πως με τις πράξεις και τις ενέργειες μας, αφήσαμε στην άκρη φοβικά σύνδρομα και περιχαρακώσεις, κάνοντας το εμείς και όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα, τα βασικά μας συνθήματα.

   Από αυτή την άποψη δεν είμαστε απλώς έτοιμοι να λειτουργήσουμε μέσα στα πλαίσια του νέου διευρυμένου Δήμου, αλλά απόλυτα πεπεισμένοι πως η ένωση των δυνάμεων θα μας οδηγήσει σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

   Όλοι μαζί και ο καθένας στο ποσοστό που μπορεί, χτίζουμε πλέον ένα Δήμο ικανό να πρωταγωνιστεί και να κατοχυρώνει όσα του πρέπουν και του αξίζουν.

   Έναν Δήμο που δεν θα επιτρέψει στο μέλλον σε διορισμένους εκπροσώπους να σαμποτάρουν και να ακυρώνουν πρωτοβουλίες και έργα όπως

   Το Πανεπιστήμιο

   Η νοτιοανατολική παράκαμψη της Κοζάνης

   Η βελτίωση του δρόμου Κοζάνη- αεροδρόμιο

   Η ανακατασκευή των γεφυρών στις εισόδους της πόλης

   Και μια σειρά από μικρότερες παρεμβάσεις κρατικής αρμοδιότητας.

   Ο νέος Δήμος Κοζάνης, ένα ισχυρό και διευρυμένο αυτοδιοικητικό σύνολο, δεν θα επιτρέψει σε κανένα να σταθεί εμπόδιο σε αυτά που απαιτούν οι πολίτες, σ΄ αυτά που διευκολύνουν και βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων μας.

Κυρίες και κύριοι,

το κοινό μας μέλλον, είναι μπροστά.

   Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι πως θα κατακτήσουμε αυτό το μέλλον, με ποιες προϋποθέσεις θα οδηγηθούμε σ΄ αυτό και ποιές θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες που θα βάλουμε.

   Για μας η εικόνα είναι ξεκάθαρη, λόγω της γνώσης και εμπειρίας που αποκτήσαμε με τη μακροχρόνια ενασχόληση μας με τον τόπο και τα προβλήματα του.

   Συμμετέχοντας και συμμεριζόμενοι τις αγωνίες και τα όνειρα των ανθρώπων που κατοικούν εδώ και θέλουν να δουν τον τόπο μας να γίνεται ο χώρος όπου και τα παιδιά μας θα επιλέξουν για να ζήσουν, καταθέτουμε σήμερα την πρόταση μας για το αύριο.

   Μια πρόταση που εκτός από τη διαφορετική άποψη που μπορεί να προσθέσει ο καθένας σ΄ αυτή, απαιτεί και τη σύμπραξη όλων μας.

  

·            Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της περιοχής στον ενεργειακό τομέα αποτελεί στρατηγική επιλογή. Όχι πλέον μόνο στον τομέα της παραγωγής αλλά και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

   Από τη γνώση μέχρι την καινοτομία, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι την ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών και άλλων εναλλακτικών καυσίμων, το πεδίο είναι τεράστιο και θα διευρύνεται διαρκώς.

   Αυτό δεν είναι μόνο το “ηθικό μας δικαίωμα”, αλλά υπάρχουν και συντριπτικά πλεονεκτήματα, ιδίως στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των εγκαταστάσεων και των υποδομών που υπάρχουν στην περιοχή.    

·       Ό,τι σχετίζεται με το περιβάλλον έχει απόλυτη προτεραιότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην υποχρέωση της ΔΕΗ να σέβεται το περιβάλλον. Αναφέρομαι σε όλες τις πρωτοβουλίες που το βελτιώνουν και εξασφαλίζουν την αειφορία.

   Με σχέδιο και μεθοδικότητα, το περιβάλλον της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να μετεξελιχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα μας.

   Και οι πέντε Δήμοι είμαστε ήδη εταίροι στη βραβευμένη πρόταση που καταθέσαμε με το πρόγραμμα ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ, που στοχεύει σε καινοτόμες πρωτοβουλίες, που με ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις, αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και αξιοποιούν το φυσικό μας πλούτο.          

·            Η ΕΓΝΑΤΙΑ οδός δεν είναι μόνον ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, ένας μεγάλος οδικός άξονας.

   Είναι ένας άξονας ανάπτυξης, που εκμηδενίζει τις αποστάσεις, διευκολύνει τη μεταφορά προϊόντων.

   Όσοι λειτουργούν με φοβικά σύνδρομα, τον βλέπουν σαν οδό διαφυγής, λογική που δεν στέκει και δεν αρμόζει στην εποχή μας. Εμείς πρέπει να τον δούμε ως οδό προσέλκυσης και ως την οδό που μας φέρει πιο κοντά στις μεγάλες ευκαιρίες που κρύβει η εποχή μας.

   Η αξιοποίηση των υπαρχουσών ζωνών επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων, διευκολύνεται ακόμα περισσότερο απ΄ την ύπαρξη κόμβων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ οδού.

· Η ύπαρξη του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ μας δίνει τη δυνατότητα να επενδύσουμε στην κοινωνία της γνώσης, να βασιστούμε στο ανθρώπινο δυναμικό υψηλής γνώσης και δυνατοτήτων.

   Με εκπαιδευτικά ιδρύματα που οι σχολές και τα τμήματα τους θα συνδέονται με τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και δεν θα είναι απλώς πτυχία χωρίς κανένα αντίκρισμα, μπαίνουμε ασφαλέστερα στη λεωφόρο του μέλλοντος.

   Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Κοζάνης στάθηκε πάντοτε, με κάθε τρόπο, δίπλα στο ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο, στηρίζοντας τα αποφασιστικά και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, καθώς πιστεύουμε ότι αποτελούν πάντα έναν απ΄ τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης μας.

   Με τις υποδομές της σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας, φέρνουμε το μέλλον στο σήμερα και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να επενδύσουμε στην καινοτομία και να την προσθέσουμε και αυτή στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

·       Η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι δύο τομείς που λόγω του γιγαντισμού της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκαν και δεν αναπτύχθηκαν όπως θα έπρεπε.

   Στα πλαίσια όμως του νέου μας Δήμου θα πρέπει να αναδειχθούν και πάλι σε δύο απ΄ τους βασικούς τομείς της ανάπτυξης του.

   Η ύπαρξη εντός των διοικητικών ορίων του νέου Δήμου μιας σημαντικής έκτασης που είναι απαλλαγμένη από περιβαλλοντική προβλήματα μας δίνει τη δυνατότητα να

ü                    Διεκδικήσουμε το αρδευτικό της βόρειας ζώνης Πολυφύτου

ü                    Καλλιεργήσουμε επώνυμα γεωργικά- κτηνοτροφικά προϊόντα, πέρα απ΄ τον κρόκο

ü                    Αναπτύξουμε τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

· Η Λίμνη του Πολυφύτου, η νέα τεχνική λίμνη στο φράγμα του Ιλαρίωνα, μας ανοίγουν νέες προοπτικές στους τομείς του τουρισμού και της αναψυχής.

   Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπως είναι στην Αιανή χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πλατανόδασος, αλλά και άλλα πολλά, που μπορούμε να αναπτύξουμε με ήπιες δράσεις και απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον, για να καταφέρουμε να μπούμε στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας.

·       Από την πρώτη μέρα της εφαρμογής των εθελοντικών συνενώσεων που ως Κοζάνη τολμήσαμε (1994), και στη συνέχεια με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ που διεύρυνε το Δήμο Κοζάνης και τον συνένωσε με πολλά δημοτικά διαμερίσματα, μια ήταν η επιλογή μας και η προτεραιότητα μας.

   Η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής πόλης και η αναζωογόνηση των δημοτικών της διαμερισμάτων, που το καθένα θα διατηρούσε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

   Αυτό επιτάσσει η εποχή, αυτό απαιτούν οι συνθήκες για την ισόρροπη ανάπτυξη κάθε αστικού χώρου.

   Με την ίδια λογική θα πρέπει να κινηθούμε και στα πλαίσια του νέου Δήμου που δημιουργεί ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.

   Ανταγωνιστικό κέντρο, βιώσιμη και αναπτυσσόμενη περιφέρεια.

   Ελκυστική πόλη που θα περιβάλλεται και θα ενισχύεται από περιοχές που η κάθε μία θα αναπτύσσει τη δική της δυναμική και θα συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη.

   Ήδη ξεκινήσαμε να οικοδομούμε το νέο αστικό τοπίο στην πόλη της Κοζάνης, με την ανάπλαση του ιστορικού- εμπορικού της κέντρου, την ανάπλαση των εξωτερικών όψεων των κτιρίων, την προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της κεντρικής της πλατείας και της πλατείας Λασσάνη και άλλες πρωτοβουλίες.

·       Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού, που πιστεύουμε ακράδαντα πως πρέπει και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην από εδώ και πέρα πορεία μας.

   Στο σημερινό Δήμο Κοζάνης δεν λείπουν οι υποδομές και πολύ περισσότερο οι δράσεις πολιτισμού, μέσα απ΄ τις οποίες συναντιόμαστε και συνεργαζόμαστε, εδώ και χρόνια, όλοι εμείς που σε λίγους μήνες θα είμαστε πολίτες του ίδιου Δήμου. Του νέου Δήμου Κοζάνης.

   Το Δημοτικό μας Ωδείο με τους χιλιάδες μαθητές του και τα αξιόλογα μουσικά του σύνολα , το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τις ξεχωριστές του παραστάσεις, τις δραστήριες θεατρικές ομάδες, τη χαρτοθήκη στο αρχοντικό Λασσάνη, το μουσείο τοπικής ιστορίας που συγκεντρώνει μνήμες τις πρόσφατης ιστορίας μας, το μοναδικό λαογραφικό μας μουσείο, δημιούργημα του αείμνηστου δασκάλου Κώστα Σιαμπανόπουλου, η πλούσια ιστορική μας βιβλιοθήκη, είναι τα σημεία αναφοράς του σημερινού Δήμου που όμως εδώ και χρόνια αποτελούν σημεία αναφοράς και για τους κατοίκους της Αιανής, του Τσιαρτσιαμπά και των Μπουτζακίων.

   Κάτι που αποδεικνύεται και απ΄ τον Ευξείνιο Κύκλο και το νέο κόσμημα της περιοχής που θα ακούει στο όνομα “Κτίριο της Ευξείνου λέσχης Κοζάνης” , που μας δείχνουν το δρόμο για την ανάπτυξη και τη διάδοση και του ποντιακού πολιτισμού.

   Ένας δρόμος που περνάει απ΄ τα ξεχωριστά λαογραφικά έθιμα του Τσιαρτσιαμπά και φτάνει μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Αιανής, ένα μοναδικό και ξεχωριστό στοιχείο, το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα κυριότερα κλειδιά της ανάπτυξης του πολιτισμού μας.

   Αγαπητοί φίλοι,

   αναρωτιέται, όταν σήμερα κάποιος κάτοικος της Αττικής, της Κρήτης ή του Έβρου, φέρει στο νου του την Κοζάνη, για ποιο λόγο τη θυμάται;

   Επειδή υπηρέτησε εδώ τη στρατιωτική του θητεία, ή διότι έχει ακούσει πολλές φορές πως εδώ παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας;

   Και αυτό τι σημαίνει; Πως η Κοζάνη και η ευρύτερη περιοχή της δεν έχουν τη δική τους ταυτότητα;

   Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η ταυτότητα μας πρέπει πλέον να εγγραφεί με μεγάλα γράμματα στο διαβατήριο για το μέλλον μας.

   Και την ταυτότητα αυτή μπορούν να τη συνθέσουν:

   Η ανάδειξη ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας, του χώρου της αρχαίας Ελίμειας, της σημερινής Αιανής,

   Η υλοποίηση του νέου σύγχρονου κτιρίου της βιβλιοθήκης που θα φέρει στην επιφάνεια τον ανεκμετάλλευτο πλούτο που συσσώρευσαν εδώ και χρόνια παλιοί και νέοι στη βιβλιοθήκη μας,

   Η ενίσχυση του λαογραφικού μας μουσείου, που συμπεριλαμβάνει εκθέματα απ΄ όλες τις σημαντικές φάσεις της ιστορικής διαδρομής του τόπου μας,

   Η ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού με τη συνεργασία των δεκάδων σωματείων που λειτουργούν στο νέο μας Δήμο, αναβιώνοντας και διατηρώντας ήθη και έθιμα των χαμένων και αλησμόνητων πατρίδων, εθίμων όπως των Mωμόγερων και τόσων άλλων

   Η ενίσχυση των λαογραφικών εθίμων του Τσιαρτσιαμπά, με τις Λαζαρίνες, τη διατήρηση του γλωσσικού ιδιώματος και της ξεχωριστής μουσικής παράδοσης.

   Η ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του μοναδικού εθίμου της Κοζανίτικης αποκριάς που φέρνει κοντά μας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

   Όλα αυτά και πολλά άλλα που δεν παρέλειψα να αναφέρω, αλλά το έκανα τόσο για οικονομία χρόνου αλλά πολύ περισσότερο γιατί είναι τόσο βαθιά ριζωμένα μέσα και έχουν γίνει, για πολλούς από μας, τρόπος ζωής.

   Όλα αυτά που τόσα χρόνια μας ενώνουν και μας οδηγούν.

   Όλα αυτά που και πάλι θα μας φέρουν κοντά, τον έναν δίπλα στον άλλο, και θα είναι ο ασφαλής και απαράβατος όρος για να παλέψουμε και να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας.

 

   Αγαπητοί συνδημότες

   Η πολιτιστική μας ταυτότητα είναι η δύναμη μας.

   Είναι ό,τι μας ενώνει με το παρελθόν, μας στηρίζει στο σήμερα και θα μας οδηγήσει και στο αύριο.

   Η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι από μόνη της ικανή να μας στηρίξει αυτές τις ώρες.

   Η σκυτάλη πρέπει να περάσει και στους σύγχρονους δημιουργούς, στους ανθρώπους που έχουν δυνατότητες και όραμα, που αγαπούν αυτό τον τόπο και θέλουν να βάλουν και τη δική τους πινελιά.

   Γι΄ αυτό σας καλώ όλους να δώσουμε τόπο και χώρο στην ελπίδα, στους νέους και τις γυναίκες.

   Να κτίσουμε το κοινό μας όραμα και να προχωρήσουμε.

   Η 1η του Γενάρη του 2011 δεν θα είναι η ημερομηνία που θα ενώσουμε μόνο τις διοικητικές μας υπηρεσίες και τις εκτάσεις μας.

   Θα πρέπει να είναι η ημερομηνία που οι επόμενες γενιές, που θα ζουν και θα δημιουργούν στον τόπο μας, θα τη θυμούνται ως ένα σημαντικό σημείο αναφοράς.

   Θα πρέπει να είναι η ημερομηνία που θα μας εμπνέει και θα μας οδηγεί όλους μας.   

   Ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

   Μαζί μπορούμε περισσότερα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 14:11