Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 11:10

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΟ 2007 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ

altΤο προφητικό ρεπορτάζ της Ντίνας Βαγενά από την εφημερίδα ελευθεροτυπία για την αποναρκοθέτηση του Γράμμου, σε ανύποπτο χρόνο και πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του έργου, αποτυπώνει τα προβλήματα νομιμότητας και διαφάνειας που απορρέουν από την σύμβαση που υπέγραψε η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας με την ιδιωτική εταιρία.

Από το 2007 η δημοσιογράφος Ντίνα Βαγενά επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα με την αποναρκοθέτηση και ότι οι ειδικές μονάδες του ΤΕΝΞ που έχουν την αρμοδιότητα, δεν μπορούν να πιστοποιήσουν την αποναρκοθέτηση 300 στρ. που έκανε η ιδιωτική εταιρία.

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Απόσπασμα του ρεπορτάζ της Ντίνας Βαγενά από την enet.gr στις 03/12/2007 http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=44626344

10 ΧΡΟΝΙΑ από την υπογραφή της Συνθήκης της Οτάβα η Ελλάδα δηλώνει αισιόδοξα ότι προχωρά, αλλά στην πράξη «χάνονται» οι προθεσμίες

Με βήμα... σημειωτόν «μαζεύουν» τις νάρκες

Εξηγούμαστε: στη φετινή αναφορά της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Ναρκών (ICBL) αναφέρονται τα εξής: «Μια ελληνική εμπορική εταιρεία, η PASS Defence, υπέγραψε συμβόλαιο με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις αρχές του 2007 για την αποναρκοθέτηση 300.000 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Γράμμου-Βίτσι, σε ένα πρόγραμμα ύψους 4,47 εκατομμυρίων ευρώ (5,6 εκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2008.


Η εταιρεία θα αντικαταστήσει το ΤΕΝΞ, το οποίο είχε υπάρξει αποκλειστικά υπεύθυνο για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Αμερικανικές και βρετανικές δορυφορικές φωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ναρκοπεδίων που δεν έχουν ώς τώρα καταγραφεί, όπως επίσης συνεντεύξεις με τοπικούς «βοσκούς, κυνηγούς και ξυλοκόπους» για να εντοπιστούν επικίνδυνες περιοχές. Τον Μάιο του 2007 οι (ελληνικές) αρχές βρισκόντουσαν σε διαδικασία προσδιορισμού του φορέα που θα πιστοποιήσει την ολοκλήρωση και την ποιοτική αξιολόγηση της αποναρκοθέτησης».
Σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναφέρεται ποσό προϋπολογισμού 3.758.000 ευρώ του έργου, «που απεστάλη για δημοσίευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 09-08-2006 με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών τη 2 Οκτωβρίου 2006, οπότε οιαδήποτε εταιρεία επιθυμούσε είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει». Ακολούθως διευκρινίζεται ότι το έργο χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ε.Ε.

Αναφέρεται δε ότι η προσφορά της παραπάνω εταιρείας (η οποία ήταν και η μόνη που προσήλθε στον διαγωνισμό) ήταν χαμηλότερη από το κόστος αποναρκοθέτησης που υπολόγιζε ο στρατός ξηράς με βάση τη δραστηριότητα των ναρκαλιευτών του ΤΕΝΞ. Και «σε ό,τι αφορά την επιτροπή παραλαβής, η περιφέρεια ζήτησε από το ΥΕΘΑ διάθεση τεχνικού συμβούλου και συνδέσμου με το ΥΕΘΑ. Με την από 6 Μαρτίου 2007 επιστολή του το ΥΕΘΑ όρισε ανώτατο αξιωματικό τέως διοικητή του ΤΕΝΞ με πτυχίο ναρκαλιευτή, πτυχιούχο πολιτικό μηχανικό, ο οποίος με την τεκμηριωμένη εμπειρία του (οργάνωση, διεύθυνση και έλεγχος σε περίπου 5.500 στρέμματα εκκαθαρισθέντων χώρων) ήλεγχε το έργο της αποναρκοθέτησης».

Εδώ, όμως, είναι το πρόβλημα: όπως μας επισήμαναν σαφέστατα αξιωματικοί του ΓΕΣ, δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο τέτοιο που να επιτρέπει στο ΤΕΝΞ να αναλάβει την ευθύνη πιστοποίησης αποτελέσματος ασφαλούς ή όχι σε έργο αποναρκοθέτησης που να έχουν αναλάβει και εκτελέσει άλλοι πλην των δικών του ναρκαλιευτών. «Ή πρέπει να αλλάξει ο νόμος ή εμείς θα αναλάβουμε από την αρχή να περάσουμε πάνω από όλες τις περιοχές που δούλεψαν οι ναρκαλιευτές της ιδιωτικής εταιρείας. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά καραμπινάτη παρανομία και βγάζουμε έξω ενδεχομένους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια», μας είπε χαρακτηριστικά στρατιωτικός αξιωματούχος.
 
Ιδού η απορία. Τη συγκεκριμένη ανυπαρξία νομικού πλαισίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δεν την εγνώριζα
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 11:57