Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 13:43

Πάρις Κουκουλόπουλος: Μέτωπο Σοβαρότητας και Ευθύνης. για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω βαθειά ότι η χώρα χρειάζεται κατεπειγόντως μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης. Να αναφερθούμε με σαφήνεια και ειλικρίνεια στο πρόβλημα, να θέσουμε καθαρά τον τελικό στόχο και να περιγράψουμε το δρόμο, αλλά και το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα, που οδηγεί σ' αυτόν. Έχουμε υποχρέωση πρώτα και πάνω από όλα στο όνομα των θυσιών που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τον τελευταίο χρόνο.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, μου δίνει την ευκαιρία να θέσω μερικά ζητήματα που έχουν σχέση με το πώς αντιλαμβάνομαι αυτό το μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης, που πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί στη χώρα. Η συγκρότηση του πρέπει να ξεκινήσει από εδώ μέσα, απ΄ τη Βουλή, η οποία είναι και ο κορυφαίος θεσμός της ελληνικής δημοκρατίας.

Το πρώτο ζήτημα που μπορούμε και επιβάλλεται να διεκδικήσουμε, είναι ο προσδιορισμός της πολιτικής ατζέντας. Είναι αλήθεια ότι δεν διεκδικεί τη θέση της πρώτης είδησης στην επικαιρότητα το συζητούμενο νομοσχέδιο, και αυτό, βέβαια, το αδικεί. Ποιος την ορίζει όμως την ατζέντα ;

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει τεράστια επιρροή σ' αυτό που λέμε λαϊκό εισόδημα. Τι προστατεύει, άραγε, το λαϊκό εισόδημα περισσότερο από μια σωστή λειτουργία της αγοράς; Ποιος είναι ο μεγάλος ωφελημένος απ΄ αυτό;

Ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς στην Ελλάδα δεν προστατεύει το λαϊκό εισόδημα. Ο κύριος Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά, τόσο απ΄ τη σημερινή του θητεία όσο και από την προηγούμενη ως Υφυπουργός Εμπορίου, ότι οι προτροπές ή οι συμφωνίες κυρίων έχουν ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα. Χάρη στην κίνηση που έγινε πρόσφατα απ΄ την πλευρά ορισμένων επιχειρηματιών είχαμε μειώσεις πολλών τιμών, αλλά δεν είναι αυτή η λύση. Το λαϊκό εισόδημα μπορούμε να το προστατεύσουμε πολύ καλύτερα εάν λειτουργήσει πραγματικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αναφερόμενος στο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης σε ό,τι αφορά αυτό το νομοσχέδιο, επιβάλλεται να γινόμαστε ολοένα και πιο συγκεκριμένοι στο λόγο αλλά και τις προτάσεις μας. Μιλάμε συχνά όλοι μας για την ανάγκη ιεράρχησης προτεραιοτήτων και πολύ περισσότερο για την ανάγκη αλλαγής αναπτυξιακού μοντέλου στη χώρα μας.

Το παρόν νομοσχέδιο ανάμεσα στα άλλα, όπως προστατεύει με την αποτελεσματική του λειτουργία βέβαια, το λαϊκό εισόδημα, προστατεύει και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Πολύ δάκρυ χύνεται για το λαϊκό εισόδημα στα κανάλια κάθε βράδυ. Πολύ δάκρυ χύνεται για την πραγματική οικονομία. Όλοι πραγματικά πονάμε γι' αυτό που βλέπουμε να γίνεται γύρω μας. Κανένας μας δεν είναι αδιάφορος. Το ίδιο, όμως, πιστεύω πως όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία απ' όλα να προστατεύσουμε και να στήσουμε στα πόδια τους εκείνους τους επιχειρηματίες -και δεν αναφέρομαι, βέβαια, σε φυσικά πρόσωπα- που ασκούν μια επιχειρηματικότητα που έχει παρόν και κυρίως μέλλον. Και είναι οι κατεξοχήν ωφελημένοι από μια ορθή λειτουργία αυτού του νόμου.

Αντί, λοιπόν, να μιλάμε γενικά και αόριστα, καλύτερα να προσφέρουμε προτάσεις για το πως καλύτερα και αποτελεσματικότερα μπορεί να προστατευτεί το λαϊκό εισόδημα και πως καλύτερα και αποτελεσματικότερα μπορεί να προστατευθεί η υγιής επιχειρηματικότητα.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να έχει το μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης για το οποίο μίλησα, είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε να νομοθετούμε διαφορετικά. Η Κυβέρνηση πρέπει να είναι πρωταγωνιστής σ' αυτό το μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης και το παρόν νομοσχέδιο διεκδικεί δάφνες που τις αναγνωρίζω όχι εγώ και η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο, αλλά η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Αναφέρομαι στην κορυφαία, κατά τη μου γνώμη, παρατήρηση που έκανε η ΟΚΕ και πολλοί από εμάς κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή που έχει σχέση με την πληρότητα του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο μοιάζει να μην πω σαν την μύγα μες στο γάλα, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ασυνήθιστο. Δεν παραπέμπει ούτε σε Υπουργικές Αποφάσεις ούτε σε Προεδρικά Διατάγματα ούτε σε δεκάδες κανονιστικές πράξεις και αποφάσεις με τις οποίες θα μπει σε λειτουργία.

Η δυσκολία στην οποία έχουμε περιέλθει δεν ξέρω πόσο έχει σχέση με την πολιτική που μέχρι τώρα ακολουθήθηκε μιας και φαίνεται ότι η ύφεση ήταν μεγαλύτερη απ' ό,τι είχαμε προϋπολογίσει, αλλά σίγουρα μεγάλο μέρος του προβλήματος έχει σχέση με μια αδυναμία που παρουσιάζεται στην κρατική μηχανή, μια αρρυθμία, αλλά και βέβαια με το ότι έχουν ψηφιστεί πάρα πολλά νομοσχέδια που καθυστερούν πολύ να μπουν σε εφαρμογή και λειτουργία.

Φυσικά το παρόν νομοσχέδιο έξω από αυτά που θα πούμε εμείς από το Βήμα της Βουλής θα κριθεί πρώτα και πάνω από όλα στην πράξη. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο, εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση, εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα για μας. Σίγουρα υπάρχουν πάντα περιθώρια για βελτιώσεις. Πιστεύω όμως, ότι η ουσία δεν βρίσκεται στο να διυλίζουμε τον κώνωπα για να κάνουμε ακόμα καλύτερη μια διάταξη. Η ουσία των πραγμάτων βρίσκεται στο να μπουν τα πράγματα επιτέλους σε εφαρμογή, να ενισχύσουμε αυτό το που λέμε αποτελεσματικότητα.

Αυτά που πρέπει να έχει ένα νομοσχέδιο για την προστασία του ανταγωνισμού, τα έχει σίγουρα το παρόν νομοσχέδιο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 13:50