Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 04 Μαϊος 2011 11:02

Π. Κουκουλόπουλος: «Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ».

 koukoulopoulos_vouli

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Π.Ε. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, με την οποία αφού αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, ζητά να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής χρηματοδότησης του.

Στην ερώτηση του ο βουλευτής αναφέρει τα εξής:
«Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Α.Ε., πριν το 2001, ασφαλίζονταν  στον ίδιο τον εργοδότη τους, που λειτουργούσε  και ως ασφαλιστικός φορέας, με βάση το Ν.4491/66.
Οι δε ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και της Επιχείρησης ενσωματώνονταν στην περιουσία της ΔΕΗ Α.Ε.

Με τον Ν.2773/1999, άρθρο 34, ο οποίος επικαιροποιήθηκε και με το Ν. 3655/2008 και το Ν. 3863/2010, δημιουργήθηκε ο ΟΑΠ-ΔΕΗ, ο οποίος είναι   Ν.Π.Δ.Δ. και συστάθηκε μετά από συμφωνία του Υπουργείου Ανάπτυξης, της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με την τελευταία να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση.

Η απόφαση 98/96 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε. αναγνώρισε τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης των εταιριών WYATT  και PRUDENTIAL, σύμφωνα με την οποία η ενσωματωμένη περιουσία των ασφαλισμένων (εργαζομένων και συνταξιούχων) στη ΔΕΗ Α.Ε. στις 31/12/1992 ήταν της τάξης των 1,538 τρις δρχ.

Το 2004 η ανάλογη μελέτη προσδιόρισε το ποσό της ενσωματωμένης περιουσίας των ασφαλισμένων στα 10.891εκ. ευρώ, ενώ σήμερα, σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη, αυτή ανέρχεται στο ύψος των 11,9 δις €.
Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν του τα παραπάνω στοιχεία και αναγνωρίζοντας την ύπαρξη αυτής της ενσωματωμένης περιουσίας στη ΔΕΗ Α.Ε. των ασφαλισμένων, το κράτος ανέλαβε να υποκαταστήσει την ΔΕΗ στις υποχρεώσεις της και να αποδίδει κάθε χρόνο στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων το ποσό που χρειάζεται, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και της επιχείρησης, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του ασφαλιστικού φορέα, για την εξυπηρέτηση εργαζομένων αλλά και συνταξιούχων.

Το ποσό δε που αποδίδεται κάθε έτος στον ασφαλιστικό φορέα, αποτελεί αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε. και κάθε φορά αφαιρείται από αυτή την περιουσία.

Τα δυο τελευταία χρόνια το δημόσιο δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με βάση το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρότερες δυσλειτουργίες και να προκαλείται εύλογη ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ Α.Ε.

Σύμφωνα δε με τον προϋπολογισμό του ασφαλιστικού φορέα για το 2011, η προβλεφθείσα απ΄ τον κρατικό προϋπολογισμό επιχορήγηση του, δεν επαρκεί προκειμένου να καλύψει τις πραγματικές του υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ο ορατός κίνδυνος να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες στους κλάδους πρόνοιας, υγείας και επικουρικής ασφάλισης πέραν του Αυγούστου 2011 και από τον μήνα Νοέμβριο του 2011 να υπάρξει αδυναμία καταβολής ακόμα και αυτής της κύριας σύνταξης.
Ανησυχία που επιτείνεται απ΄ τις κυοφορούμενες εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ Α.Ε. με την περαιτέρω μετοχοποίηση της αλλά και η απόσχιση της Μεταφοράς και της Διανομής από τη ΔΕΗ Α.Ε.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την ομαλή ροή του πάγιου πόρου προς τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ Α.Ε. και αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός που θα διασφαλίσει τη συνέχιση αυτής της ομαλής ροής, όπως είναι για παράδειγμα η ενεργοποίηση της θεσμοθετημένης επιβολής «διοδίων» στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας;».

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Μαϊος 2011 11:07