Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 05 Μαϊος 2011 14:31

Το ΚΚΕ για την επίσκεψη του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη στην Κοζάνη

100303_kkeΕπιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας

Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ μαζί με τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν, ώστε να πληρώσουν την κρίση η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα την καπιταλιστική κρίση, έχουν οξύνει τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών.

Η Δυτική Μακεδονία χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό ανεργίας, από την ερήμωση της υπαίθρου,

από το μαζικό ξεκλήρισμα των αγροτών. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η καπνοκαλλιέργεια (μείωση 86%) και η τευτλοκαλλιέργεια έχουν μηδενιστεί στα πλαίσια της ΚΑΠ, η κτηνοτροφία χρόνο με το χρόνο φθίνει και ταυτόχρονα χάνονται χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τον αποχαρακτηρισμό τους με την ληστρική πολιτική της ΔΕΗ.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% σημαίνει αύξηση του αγροτικού κόστους παραγωγής (μηχανημάτων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, κ.ά.) ενώ οι τιμές παραγωγού στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα μένουν σταθερές ή μειώνονται. Την ίδια ώρα τα τιμολόγια για αγροτικό ρεύμα αυξάνονται κατά 60%, ενώ μειώνονται για τις βιομηχανίες και τα μεγάλα εισοδήματα.

Η πολύ μεγάλη αύξηση των εισφορών των αγροτών στον κλάδο ασφάλισης υγείας του ΟΓΑ και στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στον ΕΛΓΑ, σημαίνει νέα, άγρια επιβάρυνση, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές εγγυήσεις ασφάλειας και δίκαιας αποζημίωσης καταστροφών. Ταυτόχρονα συρρικνώνεται η κρατική συμμετοχή, διευρύνεται το πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας με τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, ξεθεμελιώνεται η όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπήρχε, εμπορευματοποιείται πλήρως ο τομέας της υγείας. Μετά την μεταβίβαση τους στους Καλλικρατικούς Δήμους, υποβαθμίζονται ή καταργούνται υπηρεσίες που ήταν μέχρι σήμερα δημόσιες και δωρεάν για τους αγρότες.

Ιδιωτικοποιούνται οι εναπομένουσες κρατικοσυνεταιριστικές οργανώσεις (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΛΒΙΖ κ.ά), τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτών, όπου διέθεταν την παραγωγή τους. Προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, όπου είναι υποθηκευμένες οι περισσότερες αγροτικές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και συνεταιρισμοί.

Νέο πλήγμα για τους αγρότες αποτελεί η ομόφωνη απόφαση της ΕΕ, για αναστολή ή κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων-ενισχύσεων στις χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν τηρούν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι ο πρόδρομος της νέας ΚΑΠ μετά το 2013, που θα συρρικνώσει τις ενισχύσεις στους αγρότες, παρόμοιος με την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας, της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις, στον κλάδο υγείας, παιδείας κ.ά.

Η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής από τα φλέγοντα προβλήματα που του δημιουργεί η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την ομιλία που πρόκειται να κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριος Σκανδαλίδης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες στη Δυτικής Μακεδονίας παράγουν πολλά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα - π.χ. γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρέας, αλλά και σιτηρά, φρούτα, όσπρια, κρασί, κρόκο - με τα οποία μπορούν να γεμίσουν πολλά καλάθια, αλλά, δυστυχώς, "καλό δε βλέπουν". Πάνε "από το κακό στο χειρότερο", ξεκληρίζονται μαζικά. Οι τιμές των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής ούτε μπορούν να προσφέρουν ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης. Όπως πχ το καλαμπόκι με 0,17 λεπτά το κιλό, ή το σιτάρι με 0,10 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα και στην κτηνοτροφία το πρόβειο πωλείται 0,95 λεπτά /λίτρο και το αγελαδινό γάλα 0,38 λεπτά /λίτρο το πολύ.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που συνδιαμορφώνει και εφαρμόζει, με ζήλο και συνέπεια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, θέλει η αγροτική παραγωγή να περάσει, εξ ολοκλήρου, στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, επειδή η καπιταλιστική οργάνωση της οικονομίας προωθεί αγροτική ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Είναι αυτοί οι ίδιοι που στην βουλή ψηφίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα το ένα μετά το άλλο, είναι αυτοί οι ίδιοι που προτείνουν και προωθούν τις τάχα καινοτόμες ιδέες, καινοτόμες καλλιέργειες, ιπποφαές, τριαντάφυλλα, ροδιές, καινοτόμες εκτροφές, τρούφες, σαλιγκάρια ή φωτοβολταϊκά. Αλήθεια διασώθηκε ο νομός Γρεβενών, που χαρακτηρίστηκε ως πράσινος, βιολογικός νομός, από την ερήμωση της υπαίθρου και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς;

Στόχος όλων αυτών είναι να αποπροσανατολίσουν, να χειραγωγήσουν, να εγκλωβίσουν τους αγρότες της περιφέρειας, να μην βλέπουν τις αιτίες των προβλημάτων τους και να μην παλεύουν ενάντια στον κοινό ταξικό αντίπαλο με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στην κατεύθυνση της ρήξης και ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος.

Τα όποια μέτρα και τα καλάθια κινούνται στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας να γυρίσουν την πλάτη τους σε όλους αυτούς, να μην πέσουν για άλλη μια φορά στην παγίδα και να συσπειρωθούν στην πάλη, σε αγωνιστική συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού.

Να παλέψουν για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, τα οποία υπηρετεί ο κ. Σκανδαλίδης και η κυβέρνησή του. Που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, την προώθηση κοινών καλλιεργητικών εργασιών με κρατική στήριξη, για την παραγωγή φτηνών και ασφαλών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Για να προχωρήσει αυτή η ανάπτυξη, πρέπει να αποδυναμωθούν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Να γίνει παντοδύναμο το Λαϊκό Μέτωπο, η συμμαχία της αγροτιάς με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τους νέους των σπουδών και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, που θα αγωνίζεται για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της λαϊκής εξουσίας που θα παλεύει για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαϊος 2011 14:35