Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 20 Μαϊος 2011 16:40

Σε πρώτο πλάνο αποκρατικοποιήσεις και αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ των δημοσίων υπαλλήλων

Σε πρώτο πλάνο αποκρατικοποιήσεις και αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ των δημοσίων υπαλλήλωνΑυξάνει τις πιέσεις η τρόικα για τη λήψη των νέων μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και του πλαισίου των αποκρατικοποιήσεων, ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών με αιχμή του δόρατος τις αποκρατικοποιήσεις. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να κορυφωθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα καθώς η τρόικα εμφανίζεται δύσπιστη απέναντι στην κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος από την προηγούμενη αξιολόγηση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, αναμένεται να κληθεί να λάβει τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις για τα πιο δύσκολα θέματα, όπως οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Χθες πάντως υπήρξε η σχετική προεργασία σε σύσκεψη του Γ. Παπανδρέου με τον Λ. Παπαδήμο και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την οποία ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ μετέφερε το βαρύ κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα στους κόλπους των Ευρωπαίων εταίρων και πολύ περισσότερο τις προσδοκίες που υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, μια ιδιαίτερα δυσοίωνη εικόνα για την Ελλάδα επικρατεί γενικά στην Ευρωζώνη. Προειδοποίησε δε ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Τρισέ πως τα περιθώρια αντοχής για την Ελλάδα στενεύουν και πως η περίοδος των επαίνων και των ευσήµων για την προσπάθεια που γίνεται, έχει περάσει καθώς και ότι τελεί υπό αµφισβήτηση ακόµη και η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου, που είναι προγραµµατισµένη να δοθεί στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου.

Αυξάνονται οι πιέσεις για τις αποκρατικοποιήσεις

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις η τρόικα διαμηνύει πως δεν πρόκειται να καταλήξει ο έλεγχος αν δεν παρουσιαστεί αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο ενώ παράλληλα ζητούν επίσπευση όλων των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η τρόικα επιζητεί μια «μεγάλη έκρηξη» στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Εξάλλου χθες ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τόνισε πως «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη φτάνει στα όριά της» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να πάρει στα σοβαρά το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης». Παράλληλα, σύμφωνα με την Κομισιόν οι ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις περιουσία του Δημοσίου θεωρούνται ο μόνος τρόπος αποφυγής της ελληνικής χρεοκοπίας.

Εν τω μεταξύ, η τρόικα φέρεται να μην θεωρεί πλέον αρκετά τα 50 δις από τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει συμφωνήσει για εκποίηση όλων των μετοχών του Δημοσίου στις εισηγµένες εταιρείες εντός του 2011. Η αρχή εκτιμάται ότι θα γίνει από τον ΟΤΕ, τον Ιούνιο του 2011, με την εξαγορά μετοχών από την Deutsche Telekom.

Ωστόσο, η τρόικα ζητά τα 15 δις ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο 2011-2012, να επιτευχθούν µέχρι το τέλος του έτους, και τα 50 δις που αναµένονται από ιδιωτικοποιήσεις µέχρι το 2015, µέχρι το 2013. Τέλος, σύμφωνα με τα «Νέα», η τρόικα προστάζει ότι τα 50δις δεν είναι αρκετά και ζητά επιπλέον «ξεπούλημα». Οικονομολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι οι πιέσεις αυτές οδηγούν σε πωλήσεις σε τιμή κάτω του κόστους βασικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας, χωρίς καμιά εγγύηση ότι η πτώχευση θα αποφευχθεί.

Το τεχνικό κλιμάκιο παραμένει στην Αθήνα συνεχίζοντας τις επαφές με εκπροσώπους των υπουργείων, ενώ οι επικεφαλής αναχώρησαν για να επιστρέψουν εκ νέου σε περίπου μία εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν κατευθύνθηκε για την επίσης "πάσχουσα" Πορτογαλία, ενώ για τις Βρυξέλλες αναχώρησε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Μ. Μορς.

Θολό το τοπίο για τις απολύσεις στο δημόσιο

Μείζον θέμα παράλληλα αποτελεί το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο με το τοπίο να είναι θολό. «Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο ούτε αντίφαση στα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, περί του θέματος με τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κάνοντας παράλληλα λόγο για προσπάθειες συστηματικής διαστρέβλωση των θέσεων της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία διχογνωμία με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ των υπαλλήλων των οργανισμών που κλείνουν και οι οποίοι μετατάσσονται. Οι μετατάξεις θεωρούνται προσλήψεις συνεπώς και αυτές θα αξιολογούνται από το ΑΣΕΠ, είπε ο κ. Ραγκούσης, θέτοντας το ερώτημα αν πρέπει να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο υπό μετάταξη υπάλληλοι που δεν θα κρίνονται άξιοι από το ΑΣΕΠ και πρόσθεσε ότι η ΝΔ πρέπει να πάρει θέση τώρα για το ζήτημα αυτό.

«Το μείζον ζήτημα είναι η ενδοκυβερνητική συνεννόηση. Άλλα λέει ο ένας άλλα ο άλλος. Υπάρχει αναποτελεσματικότητα στις δράσεις» δήλωσε από την πλευρά τουο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, επικαλούμενος δηλώσεις των κ.κ. Παπακωσταντίνου και Πεταλωτή. Παράλληλα, υπενθύμισε τη θέση του κόμματος για το δημόσιο, πρόταση που περιλαμβάνει τρία χρόνια "πάγωμα" στις προσλήψεις και μετά 1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις, αλλά και το θεσμό της μισθωτής εφεδρείας.

Στον ΟΠΑΠ η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση στο Δημόσιο με -14%

Στον ΟΠΑΠ υπεγράφη εν τω μεταξύ, η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση στο Δημόσιο. Το «πράσινο φως» για την υπογραφή της άναψε η γενική συνέλευση των εργαζομένων και αφορά τους 240 μόνιμους υπαλλήλους της επιχείρησης. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία»,  η σύμβαση βάζει «μαχαίρι» της τάξης του 14% στις απολαβές, ενώ μειώνονται κατά 50% οι υπερωρίες που μπορούν να δουλεύουν το μήνα οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, αποφασίστηκε η αύξηση των ωρών εργασίας των υπαλλήλων από τις 7,5 στις 8 ώρες ημερησίως. Η διάρκεια ισχύος της σύμβασης είναι 3 χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ με τους εργαζομένους ξεκίνησαν πριν από 3 μήνες, μετά τις σχετικές συστάσεις της κυβέρνησης για μειώσεις των αποδοχών των υπαλλήλων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα σαρωτικές αλλαγές, οι οποίες περιέχουν και απολύσεις ετοιμάζονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών. Σήμερα, οι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε 2.800 και είναι κυρίως μηχανικοί και τεχνολόγοι. Το υπουργείο Υποδομών είχε από μήνες ετοιμάσει το νέο οργανόγραμμα, που είχε παγώσει κάτω από τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Με τις νέες πιέσεις της τρόικας το σχέδιο επανέρχεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα. Στον τομέα των έργων του υπουργείου Υποδομών λειτουργούν σήμερα πάνω από 30 γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις και ειδικές υπηρεσίες, που προβλέπεται να μειωθούν κατά 40% και να συγχωνευθούν σε λιγότερες από 20. Από το σύνολο των υπαλλήλων, οι 1.450 εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, από τους οποίους οι 350 σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες και είναι οι πιο ευάλωτοι, σε περίπτωση που καταργηθεί ο τομέας τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» το παρήγορο είναι ότι μέσα στην επόμενη τριετία αναμένονται πολλές συνταξιοδοτήσεις.

 

πηγή: tvxs.gr


Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Μαϊος 2011 16:34