Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 23 Μαϊος 2011 01:55

Συναίνεση των μεγάλων κομμάτων ζητούν 6 στους 10 Ελληνες

 Συναίνεση των μεγάλων κομμάτων ζητούν 6 στους 10 Ελληνες

Διπλή «εντολή» σε κυβέρνηση και ΝΔ να επιδιώξουν συναίνεση για την αντιμετώπιση της κρίσης και να αποφύγουν την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές στέλνουν οι πολίτες στην πιο κρίσιμη καμπή της προσπάθειας διάσωσης της οικονομίας.

Στην πανελλαδική έρευνα που παρουσιαζει το «Εθνος της Κυριακής» οι πολίτες δείχνουν με ωριμότητα να

αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και δεν είναι τυχαίο ότι για την επίτευξη της συναίνεσης ζητούν ακόμη και αποδοχή εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου προτάσεων που έχει καταθέσει στο πλαίσιο του Ζαππείου 2 ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς. Από την έρευνα προκύπτουν όμως ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά στοιχεία για τις εσωτερικές ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, καθώς και για τον τρόπο που οι ψηφοφόροι των δυο μεγάλων κομμάτων αντιμετωπίζουν τις δυο διαφορετικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

Το 62,8% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στο ερώτημα εάν «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της χώρας πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για συναίνεση των μεγάλων κομμάτων», με το 32,2% να διαφωνεί και το 5% να μην απαντά. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (εκλογές 2009) το 75,4% υποστηρίζει την επιδίωξη της συναίνεσης, στην οποία συμφωνεί το 55,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ έναντι του 39,4% που απορρίπτουν τη συναίνεση, δίνοντας μια εικόνα διχασμού στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Ζάππειο 2

Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφής η εντολή των πολιτών, που δηλώνουν σε ποσοστό 71,6% ότι δεν επιθυμούν η απουσία συναίνεσης να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, με μόλις το 26,2% να πιστεύουν ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να δώσουν λύση. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο που προκύπτει ότι ακόμη και από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 63,8% δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές.

Διχασμένη όμως είναι η κοινή γνώμη και στο ερώτημα εάν θα πρέπει ο Αντώνης Σαμαράς να συναινέσει με την κυβέρνηση ή να επιμείνει στην πολιτική που παρουσίασε στο Ζάππειο 2.

Το 51,9% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι πρέπει να συναινέσει με την κυβέρνηση, σε αντίθεση με το 37,6% που θεωρεί ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να επιμείνει στο δικό του πακέτο προτάσεων που περιλαμβάνονται στο Ζάππειο 2.

Και στο ερώτημα αυτό όμως προκύπτει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο σε σχέση με τις εσωτερικές ισορροπίες στη Νέα Δημοκρατία, μια και μόλις το 55,4% των ψηφοφόρων της ζητεί να επιμείνει ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο 2, με ένα σημαντικό ποσοστό που φθάνει το 35,7% να καλεί τον κ. Σαμαρά να συναινέσει με την κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας όμως είναι χρήσιμα και για την κυβέρνηση, καθώς στο ερώτημα εάν θα πρέπει να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις Σαμαρά ή να επιμείνει στο δικό της πρόγραμμα, το 77,3% ζητεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις Σαμαρά, με μόλις 14,0% να υποστηρίζει την εμμονή στο πρόγραμμά της. Είναι εντυπωσιακό ότι από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο το ποσοστό αυτών που ζητούν την υιοθέτηση προτάσεων του κ. Σαμαρά, καθώς φθάνει το 74,1%, στοιχείο που δείχνει ότι το Ζάππειο 2 βρήκε ευήκοα ώτα και πέραν της ΝΔ.

Η ταυτότητα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη marc Α.Ε. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ).
Εντολέας: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΘΝΟΣ Α.Ε.
Μέγεθος δείγματος: 803 νοικοκυριά.
Χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό δείγμα του εκλογικού σώματος.
Χρονικό διάστημα: 18-19 Μαΐου 2011.
Περιοχή διεξαγωγής: Πανελλαδική κάλυψη.
Μέγεθος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota.
Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Στάθμιση: Eγινε με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2009.
Marc A.E.: Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του Π.Ε.Σ.Σ. και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.
 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2011 10:30