Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 08:28

O Γιαννης Θεοφύλακτος μίλησε για το νομικό πλαισιο προστασίας των δανειοληπτών

Ανάλυση του νομικού πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών, έκανε από το βήμα της Βουλής, την Παρασκευή 9 Ιουνίου, ο βουλευτής Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Θεοφύλακτος.
 
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους τρεις (3) βασικούς πυλώνες που είναι:
 
α) ο νόμος Κατσέλη (ν. 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), που προστατεύει τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) και τους μικρεμπόρους,
 
β) ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό (ν. 4469/2017) που προστατεύει τους επιχειρηματίες και τους μαγαζάτορες
 
και
 
γ) ο Κώδικας Δεοντολογίας,
 
ενώ επισήμανε ότι είναι μία ευκαρία με την ηλεκτρονική διαδικασία να σπάσουν τα αποστήματα του υποκόσμου που λυμαίνονται τους πλειστηριασμούς.
 
 
Ο κ. Θεοφύλακτος, ένας από τους πέντε ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε απαντήσεις σε όσα νωρίτερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας ανέφεραν η κα Γεννηματά, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Βρούτσης,
 
τόνισε εμφατικά ότι "μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τομές και να τα βάλει με το σύστημα. Εσείς της αντιπολίτευσης δεν μπορείτε. Ξέρετε γιατί; Γιατί είστε το σύστημα",
 
ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ράψτε κουστούμια, κύριοι της αντιπολίτευσης, θα μείνετε με την αλαζονεία σας και με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι!"
 
Tα πρακτικά:

Τον λόγο έχει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Θεοφύλακτος για επτά λεπτά. 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 

Κυρία και κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς ότι με τις σημερινές τροπολογίες ούτε συντάξεις κόβονται, ούτε μισθοί κόβονται, ούτε απολύσεις θα γίνουν, ούτε πλειστηριασμοί, ούτε νέα μέτρα έχουμε, γιατί η Αντιπολίτευση λέει πολλά που δεν ισχύουν. Όχι μόνο, λοιπόν, δεν ισχύουν, αλλά και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα κλείσει επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού. Αυτό που ξεκινήσαμε, θα το τελειώσουμε. 

Εσείς, κύριοι της Αντιπολίτευσης, δεν θέλετε να κλείσει η αξιολόγηση και φωνάζετε τώρα για αυτές τις απλές επαναδιατυπώσεις; Θέλετε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού; Θέλετε ό,τι έχει κάνει τόσα χρόνια να πάνε στον βρόντο ή μήπως σας φαίνονται λίγα τα μέτρα, όπως είχε πει ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «Φέρτε τόσα κι άλλα τόσα», και ποιος ξέρει πόσα άλλα που δεν σκεφτόσασταν καθόλου; Σας φαίνονται περίεργες οι αναδιατυπώσεις στα άρθρα και κάποιες απλές προσθήκες ή αφαιρέσεις χωρίς ουσιώδες νόημα στις τροπολογίες; 

Περίεργοι είναι αυτοί που μας φέρατε εδώ πέρα και μας έχουν στην επιτροπεία. Περίεργα είναι τα μνημόνια στα οποία βάλατε τη χώρα. Εσείς τους φέρατε αυτούς, εσείς πτωχεύσατε τη χώρα και τη βάλατε στα μνημόνια, εσείς με τις πολιτικές σας, με τα σκάνδαλα και την κατασπατάληση χρημάτων. 

Μίλησε ο κ. Βενιζέλος για έλλειψη πατριωτικής ευθύνης. Δεν με πειράζει, λέει, να με λένε γερμανοτσολιά αυτοί που δεν έχουν πατριωτική ευθύνη. Πατριωτική ευθύνη είχε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που λόγω ηλικίας και λόγω προβλημάτων υγείας είναι έξω από τη φυλακή, καταδικασμένος και υπόδικος για άλλα πολλά; Πατριωτική ευθύνη είχε ο Γιάννος Παπαντωνίου, που σήμερα είναι με δεσμευμένη περιουσία, αφού, βέβαια, αυτοί δώδεκα χρόνια τον άφησαν να τριγυρνά ελεύθερος και να μην κάνει τίποτα;

 

Γύρω τους γινόταν το πάρτι κατά του ελληνικού λαού -αυτά πληρώνουμε σήμερα και θα πληρώνουμε και αύριο- και μιλάνε για πατριωτική ευθύνη; Οι συνάδελφοί τους, οι Υπουργοί, που καθόντουσαν δίπλα στην καρέκλα, που τους διαδέχθηκαν, δεν βρήκαν τίποτα όταν τους διαδέχθηκαν; 

Χθες ήταν ο κ. Μαρτίνης, υπόδικος μεν, προφυλακισμένος, όπου ανέφερε τα χίλια μύρια. Όποια πέτρα και να σηκώσει κανείς και να ψάξει, βρίσκει ότι η χώρα πτώχευσε, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, από τα σκάνδαλά σας, κύριοι της Αντιπολίτευσης. Και εξακολουθείτε να μιλάτε και να κουνάτε το δάχτυλο!

Κύριε Βρούτση, όχι και η πιο ταπεινωτική διαδικασία. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα εμμείνει στο ένας νόμος, ένα άρθρο -αυτό δεν μπορεί να το ξεχάσει κανείς- για να μην μπορεί να πει ένας Βουλευτής, «Δεν ψηφίζω το τάδε άρθρο». Ένας νόμος, ένα άρθρο! Αυτά έφυγαν από εμάς. Από το πρωί σας εξηγούμε ότι δεν θέλουμε να δώσουμε αφορμή στους δανειστές να ασχολούνται με δήθεν προαπαιτούμενα και λέμε, «Αφού φέρεστε έτσι, περνάμε και τελειώνουμε και τις υποτιθέμενες ουρές».

Και μην λέτε, κύριοι της Αντιπολίτευσης, «ψηφίζετε-ξεψηφίζετε». Εσείς, βέβαια, μόνο ψηφίζατε αρνητικά μέτρα. Αντίθετα, εμείς έχουμε και το Παράλληλο Πρόγραμμα. Ενδεικτικά, δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστοι στην Υγεία, κάρτα ανθρωπιστικής κρίσης κ.λπ.. Και έχουμε και τα αντίμετρα, που τόσο τα περιγελάσατε. Όμως, ήταν τέτοια η διαπραγμάτευση, που όταν οπισθοχωρήσαμε σε ένα ζήτημα, κερδίσαμε σε ένα άλλο. 

Λέτε και για τον ΕΦΚΑ. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια. Και σε αυτό, που είπε, κύριε Βρούτση, η κ. Γεννηματά, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ότι «Δεν μπορείτε να κάνετε…», θέλω να πω το εξής: Μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε τέτοιες τομές. Όσοι ασχολούνται με το ασφαλιστικό σύστημα, λένε ότι εδώ και εβδομήντα χρόνια έπρεπε να ενοποιηθούν τα ταμεία. Γιατί δεν το κάνατε πενήντα χρόνια; Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τομές και να τα βάλει με το σύστημα. Εσείς δεν μπορείτε. Ξέρετε γιατί; Γιατί είστε το σύστημα. 

Θα πω δυο λόγια, κύριε Πρόεδρε, ειδικότερα για την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που τροποποιεί δύο, τρία πράγματα, όχι τόσο ουσιώδη. Μου δίνεται, όμως, η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ότι δεν κινδυνεύουν οι δανειολήπτες από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Και εξηγώ γιατί. Διότι έχουμε ήδη έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών σε τρία επίπεδα: 

Πρώτον, όσοι δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα, τα φυσικά πρόσωπα, τα νοικοκυριά, όπως λέει ο κόσμος, κρατήσαμε, με τη διαπραγμάτευση, ζωντανό το νόμο Κατσέλη. Ισχύει και θα ισχύει. Μάλιστα, διευρύνθηκε για την εφορία και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Και σε αυτόν πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή οι μικρέμποροι, δηλαδή όσοι έχουν ένα μαγαζί σαν ατομική επιχείρηση. Πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη όταν έχουν πολλά χρέη. Οπότε, δεν κινδυνεύει από τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το νοικοκυριό ή ο μικρέμπορος, που μπορεί να μπει στο νόμο Κατσέλη.

Τώρα, μετά την ψήφιση του ν. 4469/2017, του εξωδικαστικού μηχανισμού, προστατεύονται και οι μαγαζάτορες, δηλαδή και όσοι έχουν την πτωχευτική ικανότητα. Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία, όταν ήρθε η ώρα, ήταν με τις τράπεζες κατά την ψήφιση του νόμου αυτού. Δηλαδή, πλέον και οι μαγαζάτορες, αρκεί να έχουν μια θετική χρήση που είναι εύκολο να το κάνουν -και εν πάση περιπτώσει, για ένα κουφάρι δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος του η κοινωνία- μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Έχει ψηφιστεί ο ν. 4469 και θα ισχύει από τον Αύγουστο. Έχουν δημιουργηθεί και θα στηθούν σε όλη τη χώρα τα κέντρα ενημέρωσης και εξυπηρέτησης δανειοληπτών. 

Επίσης, έχουμε τον Κώδικα Δεοντολογίας, που ισχύει και έχει τροποποιηθεί από την Κυβέρνησή μας από το 2016 και μετά επί το ευνοϊκότερο, για τους δανειολήπτες, παραδείγματος χάρη με επιμήκυνση προθεσμιών απάντησης από τον δανειολήπτη, ώστε να μην χαρακτηρίζεται εύκολα «μη συνεργάσιμος». 

Η χρήση της τεχνολογίας έχει διευρυνθεί στη Δικαιοσύνη. Έχουμε την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου, το ηλεκτρονικό πινάκιο, ηλεκτρονικές κλητεύσεις, ηλεκτρονικές συνεδριάσεις κ.λπ.. Είναι εύλογο να φτάσει η τεχνολογία και στο στάδιο της Δικονομίας, της αναγκαστικής εκτέλεσης. 

Ίσα-ίσα να θυμίσω κάποια θετικά, που έχουν εισαχθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο στάδιο της Πολιτικής Δικονομίας. Και αυτά, που ανέφερε ο κ. Μεγαλομύστακας, είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. 

 

Οι συμμετέχοντες δίνουν 30% εγγύηση και έτσι απαλλασσόμαστε από την εμφάνιση εικονικών υποψηφίων που στην ουσία ήταν εκβιαστές. 

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ναι, κύριε Πρόεδρε, δεν θα αναφερθώ στις άλλες τροπολογίες. Κλείνω για αυτήν και ολοκληρώνω.

Είναι λογικό το τέλος χρήσης να το δίνει ο πλειοδότης και να πηγαίνει στο ΤΑΧΔΙΚ. Τελικά, δηλαδή, εμπεδώνεται ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με διαφάνεια, ώστε κανένας οφειλέτης να μην πέφτει θύμα κυκλωμάτων του υποκόσμου.

Ως τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί δεκαετίες ο υπόκοσμος κυριαρχούσε στις διαδικασίες του πλειστηριασμού. Αυτό όλοι το ξέραμε, αλλά κάναμε κάτι; Είναι μια ευκαιρία να σπάσουν αυτά τα αποστήματα και σπάνε με αυτόν τον τρόπο.

Συνεπώς, τα αντίθετα αφηγήματα δεν τα λέμε εμείς, η Αντιπολίτευση τα λέει. Παραδείγματος χάρη, όταν διαπραγματευόμασταν για τα εργασιακά, έλεγαν «καθυστερεί η Κυβέρνηση εξαιτίας των ιδεοληψιών της». Μετά, όταν πετυχαίνουμε από τα δέκα που θέλαμε, ας πούμε, τα οκτώ, λένε «ταπεινωθήκατε για τα δυο που δεν πετύχατε» και αποσιωπούν τα οχτώ που πετύχαμε, που δεν τους νοιάζει βέβαια γιατί τα πετύχαμε. Και η διαφορά μας έγκειται ακριβώς στο ότι η Αντιπολίτευση είναι η ίδια που συνέχιζε και μέσα στα μνημόνια να κάνει τα ίδια, αυτά που φτώχυναν τη χώρα, σκάνδαλα, μίζες, διαφθορά και να ασκούνται όλες οι εξουσίες σε βάρος του λαού. Αυτή είναι η διαφορά μας. Βγάζοντας τη χώρα από την επιτροπεία και τα μνημόνια, οι εξουσίες ασκούνται υπέρ του λαού και τον υπηρετούν και εκεί φαίνεται και η αλαζονεία της Αντιπολίτευσης, που ήδη διαγκωνίζονται να μπουν στα ψηφοδέλτια, ήδη ράβουν κοστούμια. Ράψτε εσείς κοστούμια! Κερδίστε στις δημοσκοπήσεις, αλλά όταν θα έρθει η ώρα, θα πάθετε αυτό που έπαθαν στην Αγγλία και εμείς θα έχουμε κερδίσει πάλι τις εκλογές

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 08:34