Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 16:46

Πρόσκληση Βενιζέλου σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Πρόσκληση Βενιζέλου σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεωνΣτην είσπραξη 164 εκατ. ευρώ την ημέρα από αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να προχωρεί η Κυβέρνηση τις επόμενες 79 ημέρες (μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου) προκειμένου να πετύχει τον στόχο του επικαιροποιημένου Μνημονίου για έσοδα 1,3 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2011.

Ωστόσο, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας

του Δημοσίου δεν είναι ακόμη ενεργό, κάτι που δυσκολεύει την επίτευξη του στόχου, όπως και το ότι οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων δεν έχουν στο σύνολο τους ολοκληρώσει τις διαδικασίες και μελέτες που απαιτούνται για την προώθηση των λεγομένων ώριμων ιδιωτικοποιήσεων.

 

 

Σημειώνεται πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να υλοποιηθούν έξι αποκρατικοποιήσεις και άλλες 17 μέχρι το τέλος του 2011, ώστε να εισπραχθούν εφέτος συνολικά 5 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ. Έτσι, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ή η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να εισπράξουν 1,3 δισ. ευρώ από την διάθεση ποσοστών στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΘ, την ΕΥΑΘ και την πώληση των Κρατικών Λαχείων.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε την Τρίτη την ανάληψη πρωτοβουλίας στο επόμενο διάστημα υπό την μορφή επιστολής προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης με την οποία θα παρουσιάζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και θα καλεί τους Ευρωπαίους να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα αυτό με απολύτως διαφανείς και ανταγωνιστικούς όρους.

Όπως επεσήμανε χθες ο κ. Βενιζέλος δεν αρκεί να διαθέτεις κάποιο περιουσιακό στοιχείο στη διεθνή αγορά, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα πιθανόν αγοραστών ώστε αυτό να λειτουργήσει με πραγματικούς κανόνες ανταγωνισμού και διαφάνειας.

Η πρωτοβουλία αυτή που αναμένεται να λάβει αρχικά την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό τον ενδιαφερομένων, ενώ θα διαφοροποιήσει αρκετά την εντολή που έχουν λάβει οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την προώθηση του προγράμματος δράσης αναδιαρθρώσεων, αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

 

από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 17:43