Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 02 Αυγούστου 2011 08:52

ΚΚΕ: Όχι στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων Μαμάτσειου και Μποδοσάκειου


100303_kkeΤο τελευταίο διάστημα στο χώρο της υγείας υλοποιούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι συγχωνεύσεις των δημόσιων μονάδων υγείας, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της υγείας. Έχουμε ως κόμμα τονίσει κατ' επανάληψη ότι «οι συγχωνεύσεις γίνονται για να προσαρμοστεί το σύστημα υγείας στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, για εξασφάλιση ακόμα πιο φθηνής εργατικής δύναμης».

Σήμερα ακόμα και αυτό το ανεπαρκές για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών υγείας δημόσιο σύστημα υγείας, με ένταση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, θεωρείται εμπόδιο και βάρος για το κράτος. Γι' αυτό επιδιώκουν την δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας για τις λειτουργικές του δαπάνες, αλλά και μέρους των δαπανών της μισθοδοσίας του προσωπικού, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού. Παράλληλα δημιουργεί το έδαφος για την παραπέρα ανάπτυξη του ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο της υγείας.

Αυτή είναι η βασική αιτία που η κυβέρνηση προχωράει στην συγχώνευση των δυο νοσοκομείων του νομού, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, με το επιχείρημα της ορθολογικής ανάπτυξης και της μείωσης του κόστους. Στην ουσία με την πολιτική της η κυβέρνηση μεταφέρει το κόστος λειτουργίας τους στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Η συγχώνευση τους σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα κρεβάτια, τα οποία θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα και εμπόδια για την ικανοποίηση των αναγκών υγείας των λαϊκών στρωμάτων και σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν τα δυο νοσοκομεία σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ΜΕΘ και κλινικές που δεν λειτουργούν, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.

Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι με τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους έχουν συντομευτεί οι αποστάσεις και μπορεί εύκολα να πάει ο ασθενής στα γειτονικά νοσοκομεία είναι αίολο. Το επιχείρημα αυτό έχει ήδη καταρριφθεί με τους δυο θανάτους ασθενών που είχαμε πρόσφατα στο νομό Κοζάνης.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί στα δυο νοσοκομεία εδώ και χρόνια από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν μέχρι σήμερα και τα οποία δεν πρόκειται να λυθούν ούτε με την συγχώνευση τους, αντίθετα θα επιδεινωθούν.

Οι φωνές που υψώνονται από μαζικούς φορείς και τοπικούς παράγοντες του νομού τις τελευταίες μέρες, μόνο ως υποκριτικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Όχι μόνο γιατί ασχολούνται αποσπασματικά με τα ζητήματα της υγείας και μόνο όταν αυτά εμφανίζονται οξυμμένα, δηλώνοντας μάλιστα «άγνοια για τα κριτήρια που αποφασίστηκε η μείωση των κλινών». Αλλά και γιατί με τις θέσεις που παίρνουν, που από την μια μπαίνουν σε μια τοπικιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυο πόλεις, σπέρνοντας μεγαλύτερες συγχύσεις, στην ουσία αποφεύγουν να τοποθετηθούν στο κεντρικό πρόβλημα που προκύπτει και αφορά την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας.

Με τις τοποθετήσεις τους φαίνεται ξεκάθαρα η συγκάλυψη που προσπαθούν να κάνουν για τις ευθύνες της πολιτικής που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που οδήγησαν το δημόσιο σύστημα υγείας σε αυτή την τραγική κατάσταση, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τοπικά και κυβερνητικά στελέχη ήταν αυτά που πρόβαλαν, ότι η μοναδική λύση είναι οι ...συγχωνεύσεις.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετη με την συγχώνευση των δυο νοσοκομείων, δεν δεχόμαστε καμιά μείωση κλινών, ή κλείσιμο κλινικών. Κριτήριο για μας είναι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών υγείας μέσα από ένα σύγχρονο, δημόσιο σύστημα υγείας και όχι το κόστος και το κέρδος των υγειονομικών μονάδων.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιδράσουν σε αυτή την βάρβαρη πολιτική και μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος να διεκδικήσουν ένα δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία ξεκινούν από το γεγονός ότι ο εργαζόμενος λαός είναι ο αποκλειστικός παραγωγός του πλούτου που μπορεί να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας, για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρως και δωρεάν, με χρήση των πιο σύγχρονων μέσων.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος υγείας, κεντρικά σχεδιασμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης. Με κοινωνικοποίηση όσων επιχειρηματικών μονάδων της υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το ΚΚΕ αυτήν την αναγκαιότητα αναδεικνύει και παλεύει για το δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζει τους αγώνες του ταξικού κινήματος, της συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών και διεκδικεί μέτρα άμεσης προτεραιότητας για την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η λύση αυτή είναι η μόνη συμφέρουσα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και προϋποθέτει μια άλλη εξουσία, την Λαϊκή Εξουσία που στο κέντρο της θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Αυγούστου 2011 08:55