Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011 16:19

Η Δημοκρατική Αριστερά για την αύξηση του ΦΠΑ, το σχέδιο νόμου των ΑΕΙ, τις εγγυήσεις στην Φινλανδία και την κατάργηση του ταχυδρομικού τέλους

Η Δημοκρατική Αριστερά για την αύξηση του ΦΠΑ, το σχέδιο νόμου των ΑΕΙ και τις εγγυήσεις στην ΦινλανδίαΓια την αύξηση του ΦΠΑ

H απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στα είδη εστίασης θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας σε περισσότερα λουκέτα στην αγορά, σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, αλλά και σε νέο κύμα ακρίβειας. Επιβάλλεται να περιοριστεί σημαντικά ο ΦΠΑ για να μπορέσουν να ανασάνουν οι επιχειρήσεις του εμπορίου. Ιδιαιτέρως στις σημερινές δύσκολες συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνει χαμηλός ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Για το σχέδιο νόμου των ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων για τα ΑΕΙ, δεν υπηρετεί την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και την αυτοδιοικητική του λειτουργία.  Διατηρεί ακέραια όλες τις ρυθμίσεις που έχουν κριθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα και από άλλες πλευρές προβληματικές και απορριπτέες. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέδειξε πολιτική αδιαλλαξία. Η Δημοκρατική Αριστερά με τις δημόσιες τοποθετήσεις της, τις συγκεκριμένες προτάσεις της και τις τροπολογίες που κατέθεσε στη βουλή επιχείρησε να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προχώρησε στο δικό της μονόδρομο. Η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου στη βουλή.

Για το θέμα των εγγυήσεων

Η αποδοχή της παροχής εγγυήσεων στη Φινλανδία ήταν φανερό ότι θα ανοίξει ένα γαϊτανάκι απαιτήσεων και άλλων χωρών .
Δεν είναι δυνατόν οι λεπτομέρειες  της Συμφωνίας Κορυφής της 21 Ιουλίου να εφαρμόζονται επιβαρύνοντας δυσανάλογα την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση λαθεμένα μπήκε σε μια τέτοια διαδικασία με τη Φινλανδία, που θα στοιχίσει ένα δις. Ευρώ. Αντί να υπερηφανεύεται ότι δεν έβαλε εμπράγματες εγγυήσεις για τη δανειοδότηση από την Φινλανδία, οφείλει πάραυτα να αναζητήσει οριστική κεντρική συμφωνία στο EUROGROUP για την αποφυγή τέτοιων εγγυήσεων που θα μειώσουν τελικά κατά πολλά δις το δάνειο του δεύτερου πακέτου.

Για την κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους

Η κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους που επέβαλε το άρθρο 48 του νόμου 3986,  (Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015, ΦΕΚ 152/1-7-2011) στην αποστολή των επαρχιακών εφημερίδων, θα σημάνει για πολλές απ' αυτές το τέλος της κυκλοφορίας τους. Από τις αρχές Αυγούστου όλα τα έντυπα πολιτιστικών συλλόγων, φορέων, οικολογικών και άλλων οργανώσεων, παύουν να έχουν την πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητά τους ταχυδρομική ατέλεια, μέσω της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και θα αναγκαστούν να πληρώνουν στο ακέραιο, όλο το ποσό των ταχυδρομικών τελών.

Πρακτικά αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το δεκαπλασιασμό των ταχυδρομικών τελών και εν τέλει το κλείσιμο εκατοντάδων εναλλακτικών εντύπων. Η  έκδοση των περισσότερων από τα έντυπα που πλήττονται γίνεται καθαρά από αγάπη για τον τόπο τους, με εθελοντική εργασία και συνεισφορά των εκδοτών τους, ανήκουν κυρίως σε φορείς και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελούν  μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη "τιμωρούνται" όλα εκείνα τα έντυπα που στηρίζονται στο μεράκι και στον εθελοντισμό των συντακτών τους, στη συνδρομή των μελών τους.
Η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί και προς αυτή την κατεύθυνση η Δημοκρατική Αριστερά θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αμέσως μετά το άνοιγμα της βουλής.

 

  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011 16:53