Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 18:18

"Πράσινο φώς" απο την Λίνα Μενδώνη στην επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. "Το 2022 θα ενταχθούν τα έργα κατασκευής του"

του Σπύρου Κουταβα

Ανάβει «πράσινο φως» για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής στην Κοζάνη δίδοντας λύση σε μια χρόνια εκκρεμότητα που «φρενάρει» το  έργο της Μουσειακής

προβολής των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην ομώνυμη περιοχή αλλά και των ορυχείων της ΔΕΗ.

Από την Καστοριά, την δεύτερη ημέρα της περιοδείας της στην Δυτική Μακεδονία, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ τόνισε ότι «υπάρχει πολιτική βούληση, θέλουμε να επεκταθεί το Μουσείο της Αιανής γιατί υπάρχει πλούτος ευρημάτων που πρέπει να στεγαστούν» και πρόσθεσε ότι στηρίζει την επέκταση του μουσείου «γιατί πιστεύουμε ότι  με τις σύγχρονες μουσειακές αντιλήψεις, πρέπει να λειτουργεί και ως εστία πολιτισμού».

 Επεσήμανε όμως ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διευθέτηση ορισμένων εκκρεμοτήτων που αφορά την χρήση του ακίνητου όταν παραχωρήθηκαν οι εκτάσεις για την κατασκευή του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 καθώς και άλλα θέματα που μπορούν να ενταχθούν  στο πλαίσιο του νόμου επί αυθαιρέτων. Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι «έχει λάβει την διαβεβαίωση των αρμοδίων υπηρεσιών ότι τα παραπάνω βρίσκονται στο τελικό στάδιο της λύσης τους» και προανήγγειλε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα χρηματοδοτήσει από δικούς του πόρους όλες  τις μελέτες ωρίμανσης του έργου, ώστε «στις αρχές του 2022 να εντάξουμε την κατασκευή του στα έργα του ΕΣΠΑ 2021 -27».

Αναφερόμενη στα ζητήματα χρηματοδότησης συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αλλά και των νεότερων μνημείων που είναι διάσπαρτα σε κάθε σημείο όχι μόνο της Καστοριάς αλλά στο σύνολο της δυτικής Μακεδονίας τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει αρκετά χρήματα από τα Ταμείο Ανάκαμψης, ένα τεράστιο πακέτο χρημάτων που εάν το αξιοποιήσουμε την περίοδο 20121 -27 μπορεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας». Υπογράμμισε επίσης ότι στην Δυτική Μακεδονία υπάρχει ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα που κατοχυρώνει την φυσιογνωμία της περιφέρειας και ότι διαθέτει όλες τις προδιαγραφές ώστε οι πολιτιστικές της υποδομές να συμβάλλουν στην Ανάπτυξή της.

Η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου δήλωσε ότι «η Καστοριά έχει ένα σημαντικό πλούτο με 72 βυζαντινές εκκλησίες σπουδαία Αρχοντικά που ορισμένα εξ αυτών είναι στολίδια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και Αρχαιολογικούς χώρους» που όλα μαζί μπορούν να προσελκύσουν ακόμη περισσοτέρους επισκέπτες  προσφέροντας πλούτο και αυτοπεποίθηση στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι η Περιφέρεια κάνει αγώνα δρόμου ώστε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να ενταχθούν σε προγράμματα ενίσχυσης η αναστήλωση και συντήρηση σημαντικών μνημείων  αρχιτεκτονικής κληρονομιάς όπως Αρχοντικά, Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που κινδυνεύουν από την φθορά του χρόνου.

Η προγραμματισμένη συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού με τα στελέχη των Αρχαιολογικών υπηρεσιών της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, τον Περιφερειάρχη και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από την Κοζάνη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Καστοριά, εξαιτίας των εκτάκτων Περιοριστικών μέτρων  λόγω covid-19 που εξάγγειλε για την ΠΕ Κοζάνης η Πολιτική Προστασία

ΠΗΓΗ:https://www.amna.gr/macedonia/article/494963/L-Mendoni-Stirixi-stin-epektasi-tou-Archaiologikou-Mouseiou-AianisΑΠΕ ΜΠΕ 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 19:01