Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011 20:32

Γ.Α.Π.: "Προτιμώ όλοι να χάσουμε κάτι, παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα για πάντα"

Γ.Α.Π.: Προτιμώ όλοι να χάσουμε κάτι, παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα για πάντα"Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία του Ιουλίου", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. "Δίνουμε μάχες, βρισκόμαστε εν μέσω μιας οικονομικής θύελλας, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει", είπε και συμπλήρωσε: "Η Ελλάδα δεν θα γίνει εξιλαστήριο θύμα για τα προβλήματα της Ευρώπης".

"Προτιμώ όλοι να χάσουμε κάτι, παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα για πάντα", είπε, σημειώνοντας "δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν να αφήσω τη χώρα να καταρρεύσει. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, να διαφυλάξουμε τη συμφωνία του Ιουλίου, που όταν εφαρμοστεί, θα καταστήσει το χρέος μας πλήρως διαχειρίσιμο".

"Η συνέπεια θα αποτρέψει νέα μέτρα"

"Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που αποφασίζουμε. Εάν δεν γίνει αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει διορθωτικά μέτρα", δήλωσε, ερωτηθείς για το πόσο ακόμα θα επιβάλλονται νέα μέτρα. Χαρακτήρισε επαρκή για το 2011 και τι 2012 τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος, υπό την αίρεση ότι "θα είμαστε συνεπείς".

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "μεγάλο ασθενή" τον δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος είχε ενημερώσει τους εταίρους μας για αυτό το πρόβλημα.

"Είναι πατριωτικό μας καθήκον και κάλεσμα να αλλάξει η χώρα", είπε, υπογραμμίζοντας ότι όσο είμαστε συνεπείς δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα.

Υπάρχουν κινήματα που λένε "δεν πληρώνω", όχι "δεν λαδώνω", τόνισε, σημειώνοντας ότι "η χώρα δεν θα αλλάξει και δεν θα πάει μπροστά εάν δεν βοηθήσουμε όλοι".

"Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο"

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα, αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο, αναφέρθηκε στο ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο, επισημαίνοντας την ανάγκη για δικαιοσύνη και αξιοκρατία: "Δεν μπορεί κλητήρας ενός υπουργείου να παίρνει περισσότερα από έναν διευθυντή άλλου υπουργείου", είπε. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του δημοσίου- ήδη- κατά 100.000 άτομα.

"Δεν υπάρχει ο φόβος της απόλυσης στο στενό δημόσιο τομέα, τουλάχιστον σήμερα", επισήμανε και πρόσθεσε: "Ούτε ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θα πάει στο μισό, αλλά θα πάμε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο".

Σε ερώτηση αν θα προτείνει άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο στη συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε: "Δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στο τι θα συζητήσουμε".

Μισθοί και συντάξεις

"Δίνουμε τη μάχη συνεχώς για να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις", απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις τον Οκτώβριο. Επισήμανε πως αν δεν είχε κάνει η κυβέρνηση την κίνηση της δανειοδότησης θα είχαν μειωθεί κατά 70% οι συντάξεις και δημόσιοι υπάλληλοι θα έμεναν στο δρόμο.

Απέκλεισε εκλογές

"Εμείς δεν φυγομαχούμε, δεν πετάμε καυτή πατάτα σε κάποιον άλλο. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές. Θέλει μία κυβέρνηση που μάχεται", δήλωσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών.

Πυρά σε ΝΔ- Σαμαρά, σενάρια για συγκυβέρνηση

"Η ΝΔ, που ευθύνεται κατά πολύ για όσα ζούμε σήμερα, πρέπει να βάλει πλάτη", τόνισε, λέγοντας ότι πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ της συναίνεσης. Κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι ακολουθεί το δρόμο του προηγούμενου προέδρου της ΝΔ- "που δεν έβλεπε το πρόβλημα"-, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι απέδειξε πως "δεν είναι ώριμη για συγκυβερνήσεις".

"Πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία", επισήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε πολιτική βούληση για μεγάλες αλλαγές.

Φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό

Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία, Βρετανία και Γερμανία θα φορολογούνται και τα χρήματα θα καταβάλλονται στο ελληνικό κράτος. Σημείωσε ότι δεν έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα γίνει πράξη.

Συμβούλιο για επενδύσεις με Έλληνες της διασποράς

Τη συγκρότηση τις επόμενες μέρες ενός Συμβουλίου για επενδύσεις, στο οποίο θα συμμετέχουν σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής διασποράς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, το Συμβούλιο αυτό θα παίξει ρόλο και στις αποκρατικοποιήσεις και στις επενδύσεις στην Ελλάδα.

"Κλειδώνουμε τη συμφωνία"

"Το πρόβλημα δεν είναι η δική μου εκλογή, είναι η μάχη για την πατρίδα", δήλωσε ο πρωθυπουργός. "Είμαστε κοντά στον στόχο και μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο, να κλειδώσουμε μια συμφωνία. Δεν είναι θέμα της τρόικας, μην ψάχνουμε για εχθρούς άλλους", είπε.

Αυτοκριτική

"Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να μην λαμβάναμε αποφάσεις. Όταν λαμβάνεις αποφάσεις υπό τέτοια πίεση υπάρχουν και λάθη", είπε ο κ. Παπανδρέου, σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν ευθύνες για τα λάθη που έχουν γίνει. "Κανείς δεν φανταζόταν το αποτέλεσμα που θα είχε το μέτρο των αποδείξεων. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και ξαναβάζουμε το καράβι στο σωστό δρόμο. Για αυτό γίνονται διορθωτικές κινήσεις".

Αποφύγαμε τη χρεοκοπία

Ερωτηθείς εάν η χώρα έχει αποφύγει τη χρεοκοπία, είπε ότι "αυτό που αποφύγαμε είναι μια καταστροφική χρεοκοπία. Αυτό που γίνεται με το PSI για τα ομόλογα είναι μια οργανωμένη, συμφωνημένη, μείωση του χρέους". Και συμπλήρωσε: "Το κάναμε για να μειωθούν τα βάρη και να δώσουμε το μήνυμα στις αγορές ότι το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο και μπορεί κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα".

ΚΟ ΠΑΣΟΚ

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός είπε ότι "οι βουλευτές εκφράζουν και έχουν χρέος να εκφράσουν την αγωνία των πολιτών". "Είμαι περήφανος για αυτήν την ΚΟ. Γιατί έβαλε το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον πάνω από τις προσωπικές πελατειακές ψηφοθηρικές πιέσεις".

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σε ερώτημα για την ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, έχει αναφέρει ότι η χώρα του θέλει να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

"Έχουμε συζητήσει με τους Γερμανούς για ένα εκτεταμένο δίκτυο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που θα έχει έσοδα και θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Η χώρα μας έχει δυνατότητες, αλλά δεν είχε έως τώρα το σχέδιο. Βάζουμε βάσεις και προσελκύουμε επενδυτές. Αλλά χρειαζόμαστε τη σταθερή βάση για να έρθει ο επενδυτής. Όπως είναι η απόφαση της 21ης Ιουλίου", είπε.

Και πρόσθεσε: "Πρέπει να χτυπήσουμε τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία. Και δημιουργούμε ένα συμβούλιο για επενδύσεις από τη Διασπορά, που θα συμβάλλει στο θέμα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων".

Ενημέρωσε δε ότι στα τέλη του μήνα θα μεταβεί στη Γερμανία, όπου θα έχει επαφές με βιομηχάνους για προοπτικές επενδύσεων.

Απειλές Τουρκίας

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές βίας από την Τουρκία προς την Κύπρο για την ΑΟΖ, είπε ότι "διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας, όπως με την υφαλοκρηπίδα και το θέμα ΑΟΖ είναι θέμα δικαιώματος, αλλά και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες".

"Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα δεν επιθυμεί να υπάρξει απειλή βίας, καθώς η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους πόρους της", τόνισε.

Νέα μέτρα

Η επιβολή έκτακτου ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αποφασίστηκε στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του άτυπου υπ. Συμβουλίου. Το ειδικό τέλος στα ακίνητα θα ανέλθει από 50 λεπτά ως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

πηγή: nooz.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 01:27