Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 19:28

Από το Μαξίμου τα ΜΜΕ για τη λίστα Πέτσα – Ραγκούσης: Κανένα περιθώριο να μην καταθέσει ο Στ. Πέτσας

Ο πρόεδρος της εταιρείας INITIATIVE Μιχάλης Γκάλγκος, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αποκάλυψε ότι, κατά την κατάρτιση του καταλόγου με τα Μέσα ενημέρωσης που θα συμμετείχαν στη λίστα Πέτσα, ελάμβανε από το Μαξίμου ΜΜΕ που είχαν αυτοπροταθεί στο Μαξίμου!

«Μετά την κατάθεση του μάρτυρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μην έρθει ο Στ. Πέτσας», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ακούγοντας τον μάρτυρα να λέει ότι:

  • Η αναθέτουσα Αρχή που υπέγραψε τη σύμβαση ήταν ο Στ. Πέτσας.
  • Η εταιρεία πρότεινε «τεχνοκρατικά» και ο Στ. Πέτσας ενέκρινε ως αναθέτουσα Αρχή την πρόταση που τελικά υπέβαλε η εταιρεία.
  • Είχε συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία λειτουργούσε κάθε Σάββατο μαζί με την εταιρεία και αποφάσιζαν ποια ΜΜΕ θα μπουν στη λίστα Πέτσα.
  • Δεν έγινε δημόσια προκήρυξη.
  • ΜΜΕ αυτοπροτείνονταν είτε στην Προεδρία της Κυβέρνησης είτε στην εταιρεία είτε στον μάρτυρα!

«Η αυτοπρόσωπη παρουσία του υπουργού θα ήταν μια αυτοπρόσωπη παρουσία μετά από όρκο. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Είναι άλλο το μέσο πειθαναγκασμού αυτού ο οποίος προσέρχεται εδώ πέρα να καταθέσει την αλήθεια», συμφώνησε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης.

Ραγκούσης: Στο Μαξίμου διαμορφώθηκε η λίστα Πέτσα

Η περιγραφή της διαδικασίας από τον Μιχ. Γκάλγκο ήταν καταλυτική για να επανατεθεί το αίτημα κλήσης του Στ. Πέτσα με το οποίο μόνο η Ν.Δ. διαφωνεί. Ο πρόεδρος της INITIATIVE είπε: «Πήραμε την έγκριση και ξεκινήσαμε. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, Μέσα παίρνανε τηλέφωνο, στέλνανε σε μας, στην αναθέτουσα Αρχή. Υπήρχε αμέσως… Μαθεύτηκε καταρχάς από τις πρώτες μέρες ότι θα υπάρχουν 16 εκατομμύρια – 20 εκατομμύρια με ΦΠΑ, χωρίς ΦΠΑ είναι 16 τα εκατομμύρια. Τα έσοδα των Μέσων ήταν 16 εκατομμύρια και κάτι. Μαθεύτηκε. Μέσα επικοινωνούσαν με την ομάδα εργασίας τη δικιά μου, με μένα προσωπικά, επικοινωνούσαν με την αναθέτουσα Αρχή. Είχαμε θέσει σαν όρο ότι κάθε Σάββατο μαζεύουμε όλες αυτές τις προτάσεις. Αν κάποιο Μέσο συμπεριλαμβανόταν στον αρχικό μας σχεδιασμό, λέγαμε ΟΚ, είσαι μέσα στον σχεδιασμό. Αν κάποιο Μέσο δεν υπήρχε, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, ειδικά τα περιφερειακά Μέσα άργησαν, όπως άργησε να βγει και η περιφέρεια. Η περιφέρεια άργησε να βγει στον αέρα. Βγήκε τέλος Απριλίου η καμπάνια. Τα Μέσα, οι ιδιοκτήτες Μέσων επικοινωνούσαν μαζί μας. Μας δίνανε τα κατάλληλα στοιχεία τους, είτε ήταν αυτά google analytics είτε αν ήταν site είτε κυκλοφορίες αναγνωσιμότητας. Μπαίναμε μέσα, το εξετάζαμε».

Και πρόσθεσε: «Το ίδιο συνέβαινε και στην αναθέτουσα Αρχή. Επικοινωνούσαν Μέσα απευθείας στην αναθέτουσα Αρχή. Η αναθέτουσα Αρχή μάς τα περνούσε όλα όσα σε εμάς, τα αξιολογούσαμε και κάθε Σάββατο συζητούσαμε διαδικτυακά. Επιλέγαμε – απορρίπταμε. Δηλαδή ήταν μια δυναμική επικοινωνία, μια δυναμική αλλαγή του πλάνου».

«Μας περιγράφετε ότι όποιος στην Ελλάδα έμαθε και άκουσε ότι πάει η κυβέρνηση να δώσει λεφτά, ήρθε και χτύπησε την πόρτα τη δική σας και την πόρτα της κυβέρνησης και υπέβαλε την αυτοπρότασή του», σχολίασε ο Γ. Ραγκούσης και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

  • Ιωάννης Ραγκούσης: Είπατε προηγουμένως ότι πολλοί έπαιρναν την αναθέτουσα Αρχή και αυτή σας διαβίβαζε τα αιτήματά τους. Σωστά;
  • Μιχαήλ Γκάλγκος (μάρτυς): Σωστά.
  • Ραγκούσης: Από αυτά τα αιτήματα εγκρίθηκαν κάποια;
  • Γκάλγκος (μάρτυς): Κάποια ναι, κάποια όχι.
  • Ραγκούσης: Μάλιστα. Άρα ξέρετε τι λέτε τώρα;
  • Γκάλγκος (μάρτυς): Τι λέω;
  • Ραγκούσης: Λέτε ότι την τελική πρόταση η οποία χρηματοδοτήθηκε από την καμπάνια της «λίστας Πέτσα» δεν τη διαμορφώσατε εσείς με αντικειμενικά κριτήρια ποσοτικής και ποιοτικής φύσης. Η τελική αυτή κατάσταση τώρα μόλις εσείς μαρτυρήσατε ότι προέκυψε από αιτήματα που πήγαν στην κυβέρνηση από Μέσα ενημέρωσης τα οποία σας τα επέβαλε η κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο Μιχ. Γκάλγκος έγινε σαφέστερος ως προς το ποιος αποφάσιζε:

  • Ραγκούσης: Εσείς προτείνατε ή αποφασίζατε; Εσείς προτείνατε ή εγκρίνατε;
  • Γκάλγκος (μάρτυς): Εμείς προτείναμε τεχνοκρατικά…
  • Ραγκούσης: Ωραία.
  • Γκάλγκος (μάρτυς): …και ενέκρινε η αναθέτουσα Αρχή.

Κρύβουν έγγραφα!

Υπογραμμίζεται δε ότι, σύμφωνα με τον Μιχ. Γκάλγκο, «σαφώς» υπήρξε αλληλογραφία της αναδόχου εταιρείας INITIATIVE και της κυβέρνησης, η οποία ακόμη δεν έχει φτάσει στην Εξεταστική! «Υπάρχει ένα πολιτικό κέντρο το οποίο έχει αποφασίσει, μέσα στην Προεδρία της Κυβέρνησης, δηλαδή μέσα στο Μαξίμου, εκεί που κατοικοεδρεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν αφήνει να έρθουν εδώ οι μάρτυρες που ζητάει η Επιτροπή για να καταθέσουν και κυρίως πια δεν στέλνει και δεν αφήνει να έρθουν ούτε καν τα έγγραφα που θα αποκαλύψουν ανάγλυφα την αλήθεια του τι έχει συμβεί με το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα – Μητσοτάκη», τόνισε ο Γ. Ραγκούσης αναφερόμενος σε «κρίσιμη αλληλογραφία». «Μέρος της αλληλογραφίας έχει ήδη κατατεθεί», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Γιάννης Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: «Αν υπάρχουν και άλλες, προφανώς και θα κατατεθούν».

Αποκλεισμοί και εύνοιες

Η Νατάσσα Γκαρά και ο Μιχάλης Κάτσης ρώτησαν για τον αποκλεισμό της εφημερίδας Ντοκουμέντο. «Το συγκεκριμένο έντυπο θα μπορούσε, αν και έχει μεγάλες διπλοκαλύψεις, με τα ποσοτικά χαρακτηριστικά να συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη καμπάνια. Απλώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπήρχαν δημοσιεύματα. Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εντύπου ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το μήνυμα και το περιεχόμενο του μηνύματος και της καμπάνιας που υπήρχε. Από το ‘Μένουμε Σπίτι’ στο ‘Μένουμε Ταπί’ μέχρι το ‘Κορωνοϊός, κοροϊδοϊός’ και άλλα δημοσιεύματα. Από εμάς, από την εταιρεία, τέθηκε αυτό το θέμα ως προς το περιεχόμενο, εξετάστηκε και αποφασίστηκε να μην συμπεριληφθεί», απάντησε ο Μιχ. Γκάλγκος.

Υπογραμμίζεται ότι το ΒΕΡΓΙΝΑ TV με τις εκπομπές που αμφισβητούσαν την ύπαρξη του κορωνοϊού χρηματοδοτήθηκε. Αλλά ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι «τοποθετήθηκε και αμφισβήτησε τον κορωνοϊό μετά την καμπάνια που υλοποιήθηκε από μας».

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ

Εμπλέκεται πλέον και ο Δημητριάδης μετά το έγγραφο της Αρχής Συμβάσεων που αποκάλυψε το avgi.gr, το οποίο προειδοποιούσε την κυβέρνηση ότι υπάρχουν κανόνες και όρια στις απευθείας αναθέσεις

Οχι μόνο παρανόμως, αλλά και γνωρίζοντας ότι παρανομεί, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστησε τη λίστα Πέτσα. Αυτό αποδεικνύεται από το έγγραφο που απέστειλε στις 20 Μαρτίου 2020 η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με το οποίο προειδοποιούσε ότι δεν τηρούνται οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τις απευθείας αναθέσεις, γεγονός που μπορεί να επισύρει κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την DG GROW.

Παρά ταύτα, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, εξέδωσε την ΚΥΑ.

Το έγγραφο είναι ουσιαστικά μία «πανταχούσα», καθώς το παρέλαβαν όλοι: από την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Βουλή μέχρι το Μαξίμου και όλους τους υπουργούς! Εις μάτην ο τότε πρόεδρος της Αρχής Γιώργος Καταπόδης με το «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό του προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι υπάρχουν κανόνες και όρια στις απευθείας αναθέσεις.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για απαντητικό έγγραφο της ΕΑΑΔΗΣΥ, που δείχνει ότι το Μαξίμου ζήτησε τη γνώμη της Αρχής, αλλά προφανώς, όταν διαπίστωσε ότι δεν τη βόλευε, δεν την ακολούθησε!

Η ΕΑΑΔΗΣΥ αναφέρει αναλυτικά τους όρους που αφορούν τις απευθείας αναθέσεις με τήρηση του ενωσιακού και εθνικού δικαίου.  Όμως λίγες μέρες μετά η κυβέρνηση επέλεξε να ψηφίσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις απευθείας αναθέσεις.

Από το έγγραφο της Αρχής προκύπτει πως η μόνη περίπτωση για απευθείας ανάθεση όπως την έκανε το Μαξίμου ήταν για «προεπιλεγμένο οικονομικό φορέα», δηλαδή αν υπάρχει μόνο ένας τέτοιος φορέας που θα μπορούσε να υλοποιήσει την ανάθεση «εντός των τεχνικών και χρονικών περιορισμών που επιβάλλονται από τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τις κατάστασης».

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της λίστας Πέτσα 1 (11 εκατ. ευρώ) διότι η Initiative δεν είναι η μόνη εταιρεία που θα μπορούσε να αναλάβει το έργο.  Άλλωστε τη λίστα Πέτσα 2 (2 εκατ. ευρώ) την έκανε η Media Direction κερδίζοντας την Initiative, ενώ και η λίστα Κικίλια (19,74 εκατ.) έγινε από άλλη εταιρεία του χώρου.

Το ότι η Initiative δεν είναι η μόνη εταιρεία που θα μπορούσε να υλοποιήσει τη λίστα Πέτσα 1 το παραδέχθηκε χθες στην Εξεταστική και ο πρόεδρός της Μιχάλης Γκάλγκος λέγοντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάριο Κάτση ότι «δεν είμαστε οι μόνοι, αλλά δεν υπάρχουν και πολλοί στον συγκεκριμένο χώρο». Ο Μ. Κάτσης επανήλθε: «Οι εταιρείες που ανέλαβαν τις υπόλοιπες καμπάνιες δεν είναι τέτοιες; Δεν είναι ικανές;». «Σαφέστατα, σαφέστατα, προς Θεού» απάντησε ο Μ. Γκάλγκος.

Πηγή: avgi.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 19:31