Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 11:49

"260 εκ € σε δικαιούχους Κρατικής αρωγής από φυσικές καταστροφές τα τελευταία τρία χρόνια" δήλωσε ο Χρηστος Τριαντόπουλος

του Σπύρου Κουταβά

Στους πόρους που έχουν διατεθεί τα τελευταία  χρόνια ως προς την στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κρατικής αρωγής από φυσικές καταστροφές αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης

και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα «Κλιματική κρίση , φυσικές καταστροφές κα κρατική αρωγή» που πραγματοποιείται στον ακριτικό δήμο Πρεσπών σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής κρίσης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διατεθεί 260 εκ € σε κάτι  περισσότερους από  61.000 δικαιούχων μετά από κάποια φυσική καταστροφή». Επεσήμανε  ότι «είναι η πρώτη φορά που δίδονται χρήματα σε τέτοιο και τα τελευταία 30 χρόνια αν και είχαμε φυσικές καταστροφές στην χώρα εν τούτοις δεν υπήρξαν αποζημιώσεις σε αυτό το επίπεδο».

Ο κ. Τριαντόπουλος  χαρακτήρισε ως «απαρχαιωμένο το θεσμικό πλαίσιο» που περιγράφει θέματα κρατικής αρωγής σε καταστροφές κατοικιών από φαινόμενα σεισμών και άλλων φαινομένων όπως ανέφερε είναι από το 1973 και απευθυνόμενος στο δήμαρχο Πρεσπών κ. Στεργίου υποσχέθηκε ότι «θα το αλλάξουμε προκειμένου να λυθούν και ορισμένες εκκρεμότητες κρατικής αρωγής σε ιδιοκτήτες κατοικιών στην Πρέσπα» που έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του 1996.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περιέγραψε την δυσκαμψία του συστήματος Κρατικής αρωγής που επικρατούσε τα προηγούμενα χρονια με αποτέλεσμα  μια απόφαση αποζημίωσης μιας επιχείρησης για το 30 % της ζημιάς που είχε πάθει από φυσική καταστροφή χρειαζόταν 5 χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών με εμπλοκή τεσσάρων υπουργείων και με προϋπόθεση  όταν θα έφτανε η στιγμή της αποζημίωσης  η επιχείρηση έπρεπε να είναι σε λειτουργία. «Αυτό το αλλάξαμε με τις νέες πολιτικές που εφαρμόζουμε»,  τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ο κ. Τριαντόπουλος επεσήμανε ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχει η κουλτούρα της ιδιωτικής ασφάλισης κατοικίας η επιχείρησης από καταστροφικά φαινόμενα», τόνισε ότι «το βήμα που θα πρέπει να κάνει η κοινωνία σταδιακά προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητο και μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης θα προσφέρει την δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να νοιώθουν πιο ασφαλείς απέναντι στις φυσικές καταστροφές».

Ο δήμαρχος Γιώργος Στεργίου αναφέρθηκε στα έντονα σημάδια της Κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών που έχουν επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία στην Πρέσπα όπως «στον

 σεισμό του 22, την έντονη και καταστροφική χαλαζόπτωση του Οκτώβριου της ίδιας χρονιάς, τις ισχυρές βροχές και τις  κατολισθήσεις που προκάλεσαν πέρσι, αλλά και τον καύσωνας του περασμένου καλοκαιριού». 

 

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μπορεί να επηρεάσει τις καλλιέργειες και τους βοσκότοπους, με τραγικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία των Πρέπων, η κρατική αρωγή αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο στην αντιμετώπιση όλων αυτών» κατέληξε ο κ. Στεργίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 11:55