Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 20:05

Πολιτικό Βαρόμετρο: πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών της 9/6/2024 με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης

Εκτίμηση ψήφου 3/6/2024. Εκτίμηση ψήφου 3/6/2024.

Το Πολιτικό Βαρόμετρο αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Aνάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ.  Πρόκειται για ένα λογισμικό εκτίμησης της πολιτικής κοινής γνώμης με χρήση ανάλυσης

πολιτικών tweets που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά. Πέρα από την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων το Πολιτικό Βαρόμετρο παρέχει χρήσιμες πολιτικές πληροφορίες, λειτουργώντας ως κύριο εργαλείο πολιτικής ανάλυσης.

Δοκιμάστηκε έναν ολόκληρο χρόνο (5/2022-6/2023). Η ακρίβεια των προβλέψεών του αποδείχθηκε στις τελευταίες εθνικές εκλογές (25/6/2023), όπου είχε μόνον 1.1% απόκλιση κατά μέσον όρο από τα επίσημα αποτελέσματα για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της προηγούμενης τετραετίας (αλφαβητικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ). Συνεπώς, η ακρίβειά του είναι πάνω και από αυτή των δημοσκοπήσεων. Οι προβλέψεις του ήταν εν πολλοίς μέσα στο εύρος που έδιναν τα exit polls. Τα ποσοστά των νέων κομματων που εισήλθαν στο κοινοβούλιο (αλφαβητικά Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες) δεν μπορούσαν να προβλεφθούν λόγω έλλειψης επαρκών ιστορικών δεδομένων.

Το Πολιτικό Βαρόμετρο λειτουργεί ξανά από τον Απρίλιο του 2024 έως και σήμερα (4/6/2024). Η διακοπή λειτουργίας του στο διάστημα 6/2023-3/2024 οφείλεται σε  δυσκολίες συλλογής δεδομένων, λόγω αλλαγών πολιτικής του Twitter (Χ).  Η εκπαίδευση του Πολιτικού Βαρόμετρου γίνεται, εκτός των πολιτικών tweets, με βάση και: α) την μόνη πρόσφατη αντικειμενική αλήθεια (αποτελέσματα εκλογών 25/6/2023),  β)  τις παλιότερες δημοσκοπήσεις (της περιόδου 5/2022-6/2023) και τις δημοσκοπήσεις της τρέχουσας περιόδου (4/2024-5/2024). Το Πολιτικό Βαρόμετρο παράγει καθημερινά εκτιμήσεις ψήφου και πρόθεσης ψήφου, που φαίνονται στα Σχήματα 1,2, και, στην σημερινή συγκυρία, σχετίζονται με τις επικείμενες Ευρωεκλογές.  Η εκτίμηση ψήφου είναι σε γενική συμφωνία με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, με πρώτη την ΝΔ, και τον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να διαγκωνίζονται για την δεύτερη θέση. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα, φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τείνει να κερδίσει την μάχη αυτή. Το Πολιτικό Βαρόμετρο θα συνεχίσει να δίνει προβλέψεις μέχρι την Παρασκευή 7/6/2024 και ξανά μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 9/6/2024.

Ουσιαστικά, το Πολιτικό Βαρόμετρο κάνει ότι έκανε παλιά ένας καλός κομματάρχης; Εκτός από το να προβάλλει το κόμμα του τοπικά στο καφενείο και πόρτα-πόρτα, αφουγκράζονταν τα θετικά ή αρνητικά σχόλια των ψηφορόρων και τα  μετέφερε στο κόμμα του για διόρθωση της πορείας.  Απλά το Πολιτικό Βαρόμετρο αξιοποιεί μιά ‘μοντέρνα πολιτική αγορά’, δηλαδή το Twitter (Χ) (σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του ιδιοκτήτη του κου E. Musk).  Μπορεί να υποκαταστήσει τις δημοσκοπήσεις, προσφέροντας τα παρακάτω ωφέλη:

1)       Η ανάλυση της κοινής γνώμης είναι καθημερινή, με άμεση απόκριση στα πολιτικά ερεθίσματα.

2)      Το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό.

3)      Η απόκλιση από τα επίσημα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ μικρή.

 

Το Πολιτικό Βαρόμετρο είναι διεθνής πρώτη. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο σύστημα που τα αποτελέσματα του να διατίθενται δωρεάν σε όλους, καθημερινά, βλέπε στον σύνδεσμο Πολιτικό Βαρόμετρο.

Η μέθοδος του Πολιτικού Βαρόμετρου ήρθε για να μείνει: όσο τροφοδοτείται με σωστά και πολλά δεδομένα (και όσο ο κόσμος χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα σαν πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου), τόσο καλύτερη θα γίνεται.

Ήρθε επομένως το τέλος των κλασσικών δημοσκοπήσεων; Όχι ακόμα, έχουν πολλά να προσφέρουν, αν αξιοποιηθούν κατάλληλα. Όμως οι δημοσκοπήσεις είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες και πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν τα λεφτά τους, σε σχέση με πολύ φθηνότερα συστήματα όπως το Πολιτικό Βαρόμετρο. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 20:15