Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 11:55

Η νέα σύνθεση της Κομισιόν - Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας

Η Φον Ντερ Λάιεν εξασφάλισε ότι η νέα της ομάδα θα έχει γεωγραφική αλλά και πολιτική εκπροσώπηση, αλλά όχι και ισορροπία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων πίσω από κλειστές πόρτες, η πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε την Τρίτη τα χαρτοφυλάκια πολιτικής που θα κληθεί να κατευθύνει η 26μελής ομάδα των Επιτρόπων της.  

Η νέα Επιτροπή περιλαμβάνει μία Ύπατη Εκπρόσωπο (Κάγια Κάλας) και 6 εκτελεστικούς αντιπροέδρους. Καθένας από αυτούς προέρχεται από μια μεγάλη χώρα της ΕΕ και λαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο-ομπρέλα που περιλαμβάνει ατομικούς φακέλους. Οι 22 Επίτροποι από τα υπόλοιπα κράτη μέλη συμπληρώνουν την ομάδα.  

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πήρε το ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και του Τουρισμού, το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου έλαβε η Ντουμπράσκα Σουίτσα από την Κροατία. Ο Κύπριος Επίτροπος Καδής έλαβε το φάκελο της Αλιείας και των Ωκεανών. Το χαρτοφυλάκιο για το Μεταναστευτικό πήγε στην Αυστρία και στον 

Με την επιλογή αυτών των συγκεκριμένων, η Φον Ντερ Λάιεν εξασφάλισε ότι η νέα της ομάδα θα έχει γεωγραφική αλλά και πολιτική εκπροσώπηση: Δύο αντιπροέδρους από τους Σοσιαλιστές (Ισπανία, Ρουμανία), έναν από την ακροδεξιά (Ιταλία), έναν από το ΕΛΚ και δύο από τους Φιλελεύθερους. 

Ο πρώτος στόχος της Φον Ντερ Λάιεν ήταν να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων στη νέα της ομάδα, αλλά τελικά είναι 40% γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 

Η Σλοβενία, μαζί με τη Ρουμανία, απέσυραν τις αρχικές τους υποψηφιότητες μετά τις πιέσεις της φον ντερ Λάιεν σε μια χούφτα κυβερνήσεις της ΕΕ για γυναίκες. Φυσικά, οι χώρες αυτές πήραν ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο.  

Μετά την πρώτη ανακούφιση, τώρα έρχονται τα δύσκολα για τους Επιτρόπους. Οι ακροάσεις που ξεκινούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδέχεται να απορρίψουν ορισμένους υποψηφίους, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει περισσότερο τον διορισμό της νέας Επιτροπής, ο οποίος αναμένεται για την 1η Δεκεμβρίου.   

πηγη: εφ συντακτών/Μαρια Ψαρα

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 11:58