Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 04 Μαϊος 2015 16:48

ΚΟΖΑΝΗ Φεστιβάλ «Μέρες Θεάτρου», 2015: Η Ελένη Ουζουνίδου σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο που διατρέχει την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας

Σημερα στην Αιθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Η Ελένη Ουζουνίδου, για την ερμηνεία της στη «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου», εχει συναρπάσει το Θεατρκό κοινό της Αθήνας. οσοι είδαν την παράσταση

κατέληγαν σχεδόν στα ίδια λόγια. «Μου θύμισες μια θεία μου», σε άλλους πάλι «τη γιαγιά» τους. Ομως στους περισσότερους θύμισε ό,τι κουβαλάμε μέσα μας από την κιτρινισμένη Ελλάδα του σεμέν και των αραχνιασμένων κοινωνικοπολιτικών -περί Δεξιάς και Αριστεράς- συμπεριφορών που ρίζωσαν από τα μετεμφυλιακά χρόνια.

Η ηρωίδα του Κώστα Σωτηρίου, που σκηνοθέτησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο θέατρο του Νέου Κόσμου ,και που σήμερα θα δούμε στην Κοζάνη στην εναρξη των εκδηλώσεων του ΔΗΠΕΘΕ Μερες θεάτρου 2015, κουβαλάει ένα φορτίο γεμάτο από τα στερεότυπα της γενιάς της, αλλά με έναν αφελή τρόπο που γλιστρά σε ιλαροτραγικές καταστάσεις. Μια ανέραστη στερημένη γεροντοκόρη που παινεύεται για τον ανώτατο δημόσιο υπάλληλο πατέρα της, τον αρραβωνιαστικό λοχαγό του Εθνικού Στρατού που δεν πρόλαβε να γευτεί, για τα χριστιανικά και πατριωτικά ήθη με τα οποία μεγάλωσε.

«Μοναχική, συντηρητική, ημιμαθής, δεν καταφέρνει να βγει πέρα από τον κόσμο της, την αυλή του σπιτιού της και τις γειτόνισσες. Γι' αυτό, ό,τι συμβαίνει γύρω της, στην αδερφή της, τον γαμπρό και τα ανίψια της, της φαίνεται παράλογο και το αντιμετωπίζει με αθωότητα και αφέλεια. Ο κόσμος της Σταματίας οριοθετείται από την εκκλησία, τον καλό Στρατό και τους χωροφύλακες».

Αρχές Γενάρη τής έδωσε ο σκηνοθέτης το κείμενο, κι όταν ένα βράδυ άρχισε να το ξεφυλλίζει, δεν κατάφερε να το αφήσει από τα χέρια της. «Με μετέφερε σε έναν κόσμο αναγνωρίσιμο παρότι είμαι εντελώς διαφορετική από την ηρωίδα. Με μαγνήτισε επίσης το χιούμορ της».

Ο λόγος του κειμένου

Εμαθε το κείμενο σε δύο εβδομάδες κι ας έχει έναν ιδιαίτερο λόγο. Αυτό το ιδίωμα όπου μπερδεύεται η προφορική γλώσσα με εκείνη της καθαρεύουσας. «Τα κατάφερα χάρη στην επιμονή του Θεοδωρόπουλου να μην προσπερνώ τα "ν" στο τέλος, τα κόμματα και τις τελείες».

Η Σταματία (που διαφημίζεται από στόμα σε στόμα πια στο κοινό) έχει έναν επιπλέον λόγο που την κάνει ξεχωριστή. Είναι ένα κείμενο που γράφτηκε από την άλλη πλευρά. «Η δεξιών πεποιθήσεων ηρωίδα» που μαλακώνει στο τέλος για τους «κομμουνιστάς», όπως χαρακτηρίζει τον γαμπρό της, τον άντρα της «αφελούς και παρασυρμένης» αδερφής της. «Ο διαχωρισμός Δεξιάς - Αριστεράς που φαίνεται στο περιβάλλον της ηρωίδας υπάρχει και σήμερα -με έναν άλλο τρόπο-, κι αυτό γιατί είναι αυξημένα τα συντηρητικά κρούσματα στην εποχή μας», λέει η ηθοποιός που καταγράφει στη σκηνή όλη τη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Από τη Μεταπολίτευση, τα χρόνια που ακολούθησαν, φτάνοντας στα «μαυροντυμένα παιδιά» που βοηθούν τις Σταματίες της εποχής να διασχίσουν τον δρόμο κι εκείνες θεωρούν ότι καθαρίζουν το ανήθικο σήμερα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελένη Ουζουνίδου συγκινεί το κοινό. Αυτό κατάφερε ως Λενάκη στον «Γάμο» της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη, ως Πόντια και αγρότισσα στον συγκινητικό «Κοινό λόγο», αλλά και στα πρόσωπα των έργων της Λούλας Αναγνωστάκη στο «I love U». «Μου αρέσουν οι λαϊκές γυναίκες της διπλανής πόρτας», παραδέχεται. Στο δώμα του θέατρου του Νέου Κόσμου, πνιγμένη στον κόσμο του κολλαριστού σεμέν που έστησε η 30χρονη σκηνογράφος Μαγδαληνή Αυγερινού, αφηγείται τις δυστυχίες του βίου της, γραπώνοντας το βλέμμα του θεατή. «Στον μονόλογο δεν γίνεται διαφορετικά», εξηγεί. Οι παραστάσεις που κολακεύουν το εγώ του ηθοποιού εύκολα μπορεί να αποβούν και μοιραίες. «Είναι ισορροπία τρόμου η απόλυτη έκθεση. Εφόσον δεν υπάρχουν συμπαίκτες και διάλογος, πρέπει να κερδίσεις το κοινό. Κάθε βράδυ είναι διαφορετικό, κάθε παράσταση μια διαφορετική ενέργεια. Θέλοντας και μη, κάνεις διάλογο μαζί της. Ειδικά σ' αυτόν τον μονόλογο που ισορροπεί ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό».

 

Πολιτική εισιτηρίων
Με πίστη στον παιδευτικό ρόλο του θεάτρου και με στόχο τη συμμετοχικότητα και την προσφορά σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης προτείνει μια πολιτική χαμηλών εισιτηρίων στο φεστιβάλ «Μέρες Θεάτρου» αλλά και ελεύθερη είσοδο σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα:
Ελεύθερη είσοδο θα έχουν στο φεστιβάλ:

μέλη συλλόγων Ατόμων με αναπηρία,

ειδικά σχολεία, εργαστήρια και κέντρα αποκατάστασης

Γ. μέλη των ΚΑΠΗ

Δ. άνεργοι

Επιλεγμένες παραστάσεις του φεστιβάλ που απευθύνονται και σε παιδικό και εφηβικό κοινό θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ως ένδειξη αναγνώρισης από μέρους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της συνεισφοράς των ερασιτεχνικών ομάδων στην ανάδειξη της θεατρικής τέχνης στην τοπική κοινωνία, θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος σε όλες τις παραστάσεις του φεστιβάλ στα μέλη αυτών των ομάδων.

Γενική είσοδος σε όλες τις παραστάσεις: 7 Ευρώ.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Το φεστιβάλ «Μέρες Θεάτρου» θα πλαισιωθεί από μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης:
http://dipethekozanis.gr/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Τηλ. 24610 24062
http://dipethekozanis.gr/ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/press/events/item/25088-festival-meres-theatrou-2015-apo-to-dipethe-kozanis

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαϊος 2015 17:01