Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010 11:05

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΝΑΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΔΑΚΗ

altΟ Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής επέδωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενημερωτικό υπόμνημα για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής, καθώς και ενημερωτικό φάκελο για το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη.

Ακολουθούν το ενημερωτικό υπόμνημα και ο ενημερωτικός φάκελος:

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

με αφορμή την επίσκεψή σας στο Νομό Κοζάνης, καταθέτω το παρόν ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ως Νομάρχης Κοζάνης και ως Πρόεδρος του «Συμφώνου Συνεργασίας – Συνύπαρξης της ΔΕΗ Α.Ε. με την τοπική κοινωνία», στο οποίο περιλαμβάνονται τα παρακάτω :

Α. ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε.

Β. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Γ. ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΜΑΒΕ)

Δ. ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ειδικότερα :

Α. ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε.

1. Δημιουργία ενός καλού βιομηχανικού περιβάλλοντος:

Πρόταση: Η ανάδειξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην επιχειρησιακή και στρατηγική φιλοσοφία της Δ.Ε.Η. αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, με κριτήρια, τόσο αειφορίας, όσο και προσαρμοστικότητας στην εξέλιξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών τεχνολογιών (π.χ. CCS). Η βελτίωση, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της Δ.Ε.Η. είναι καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου, ότι υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας. Τη Δ.Ε.Η. τη θεωρούμε εταίρο και προσβλέπουμε στη δραστηριοποίηση της στην περιοχή μας και μετά την εξάντληση του λιγνίτη, ως Νομός αλλά και Περιφέρεια με κατεξοχήν ενεργειακό χαρακτήρα.

2. Ρύπανση: Η λειτουργία των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η έλλειψη υιοθέτησης και εφαρμογής, όχι μόνον των καλών (σκεπασμένοι ταινιόδρομοι τέφρας) αλλά και των βέλτιστων (π.χ. διαβροχές με γαλακτώματα) περιβαλλοντικών πρακτικών οδηγούν σε σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Είναι γνωστά τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του Νομού μας, τα οποία συμβάλλουν με καθοριστικό τρόπο στην άμεση υποβάθμιση τους, κατατάσσοντας την στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές όχι μόνο της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.

Πρόταση: Η επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, η υιοθέτηση των βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών και η εξάλειψη των επιχειρηματικών ή αντιοικονομικών ανορθολογισμών, προκειμένου να μπορεί Δ.Ε.Η. Α.Ε. να ανταποκρίνεται, τόσο στην εθνική της αποστολή, στις υποχρεώσεις έναντι των μετόχων της,όσο και στις λοιπές υποχρεώσεις έναντι της τοπικής κοινωνίας.

3. Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία: Σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή αποτελούν και οι πυλώνες μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης οι οποίοι είναι σε μεγάλη πυκνότητα. Υπάρχουν πολλές μελέτες από ξένους επιστήμονες και πιθανολογείται από όλους άμεση σχέση με κάποιες ασθένειες, σε περιοχές που βρίσκονται αντίστοιχοι πυλώνες. Η ΔΕΗ Α.Ε. Α.Ε. δεν έχει κάνει κάποια επιδημιολογική έρευνα, για την επίδραση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Πρόταση: Είναι πάγιο αίτημά μας, η υπογειοποίηση του Δικτύου Υπερυψηλής Τάσης, κατά προτεραιότητα αυτού που διέρχεται από τις κατοικημένες περιοχές.

4. Ασφάλεια: Η ενεργοποίηση του χειμάρρου «Θολόλακκα» στο Βελβεντό και το έντονο φυσικό φαινόμενο που την συνοδεύει, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, καθιστά επιτακτική την ανάγκη παρέμβασης με στόχο την προστασία του υδάτινου ταμιευτήρα της λίμνης Πολυφύτου, από την μεταφορά φερτών υλικών.

 

Πρόταση: Η χρηματοδότηση των σχετικών δράσεων και έργων.

5. Λειτουργία Ατμοηλεκτρικών Σταθμών χωρίς Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους: Για όλες τις ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Νομό μας, έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία τους, κάποιων, όμως, έχει λήξει η χρονική ισχύ τους και εκκρεμεί στο Υ.ΠΕ.ΚΑ. η ανανέωση τους. Συγκεκριμένα, έχουν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι για τον ΑΗΣ Καρδιάς από 31-8-08 και η ΔΕΗ Α.Ε. υπέβαλε αίτηση στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων. Οι Περιβαλλοντικοί Οροι του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας έληξαν από 31-8-08 και υπεβλήθη αίτηση για ανανέωσή τους την 3-7-08. Το ίδιο ισχύει και για το εργοστάσιο λιγνιτοπλίνθων και ξηρού λιγνίτη. 

Πρόταση: Επίσπευση των διαδικασιών και έγκαιρος προγραμματισμός, ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των υδάτινων πόρων.

6. Αποκατάσταση και επαναπόδοση εδαφών στην τοπική κοινωνία: Η εξορυκτική δραστηριότητα έχει προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις, όπως καταστροφή της συνέχειας των γεωλογικών επιφανειών, του ανάγλυφου του εδάφους, καθώς επίσης και των εδαφών που δημιουργήθηκαν με φυσικές διαδικασίες, υποβάθμιση των νερών και πτώση του υπόγειου υδροφορέα. Μέχρι σήμερα, έχουν αποκατασταθεί εκτάσεις 32.800 στρέμματα, εκ των οποίων   20.050 στρ. δασικές, 10.000 στρ. γεωργικές, 1.500 στρ. διαστρωθείσες μη αποκατεστημένες και 66.000 τ.μ. στα οποία έχει φυτευτεί οπωρώνας. Υπάρχουν, όμως περίπου 180.000 στρεμμάτων, τα οποία είναι ανοιχτά και μη αποκατεστημένα.

Πρόταση: Η επίσπευση της εκκρεμούς διαδικασίας παραχώρησης, αποκατάστασης και επαναπόδοσης τους στην τοπική κοινωνία, για επιχειρηματική και οικονομική αξιοποίηση, αποτελεί την αιχμή των διεκδικήσεών μας και δίκαιο καθολικό αίτημα της κοινωνίας, που από τα σπλάχνα της διέθεσε έναν δικό της φυσικό πόρο δηλ. τον λιγνίτη, με σκοπό το Εθνικό όφελος. Άλλωστε, η ίδια η Δ.Ε.Η. δεν έχει ιδιαίτερο οικονομικό όφελος από την ιδιοκτησιακή συγκέντρωση, τόσο μεγάλων εκτάσεων. Παράλληλα, ζητούμε την υλοποίηση, την επέκταση και την εντατικοποίηση των προγράμμάτων δενδροφύτευσης.

7. Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Πέραν από τις εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων, ως προϊόντων καύσης στους ΑΗΣ, αλλά και από τη μη ορθολογική λειτουργία των ορυχείων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα της περιοχής, σημαντικός είναι ο ρόλος των ορυχείων, στα οποία εξορύσσονται τεράστιες ποσότητες αδρανών υλικών και λιγνίτη (περίπου ένα εκατομμύριο κ.μ. υλικών/ημέρα). Αυτές μεταφέρονται με ακάλυπτα φορτηγά, με μεγάλες ταχύτητες σε χωμάτινες επιφάνειες, χωρίς να γίνεται διαβροχή. Το σύστημα διαβροχής που υπάρχει στους ακάλυπτους ταινιόδρομους μεταφοράς του λιγνίτη και της τέφρας στους χώρους καύσης και απόθεσής, τις περισσότερες φορές τίθεται εκτός λειτουργίας, λόγω της δυσκολίας αποκόλλησης του υλικού από τους ταινιόδρομους. Παράλληλα, δεν εφαρμόζονται, συχνά, οι βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές, ενίοτε και καμμία που ισχύουν στο εξωτερικό (π.χ. χρήση σκέπαστρου στη μεταφορά της τέφρας, διαβροχή με κατάλληλα γαλακτώματα). Προκαλείται ατμοσφαιρική ρύπανση από τη λειτουργία των ατμοηλεκτρικών σταθμών, τη μη χρήση σωστών φίλτρων, τις εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2,5 και PM10, εξαιρετικά επιβαρυντικών για τη δημόσια υγεία. Ιδιαίτερα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, περίοδο με δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες (ανομβρία-άνεμοι), είμαστε μάρτυρες περιβαλλοντικών συμβάντων, τα οποία έχουν φέρει την τοπική κοινωνία στα όρια της αντοχής της. Πρέπει, όμως να αναγνωρίσω, ότι σημαντική βελτίωση στην κατάσταση της ατμόσφαιρας στις πόλεις της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του θείου και αζώτου, παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση της τηλεθέρμανσης.

Πρόταση: Η επίσπευση όλων των προγραμμάτων εγκατάστασης φίλτρων αλλά κυρίως η άμεση αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων λιγνιτικών σταθμών με νέους, πιο αποδοτικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον. Ζητούμε την ενίσχυση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος (σκέπαστρα ρυπογόνων σημείων, διαβροχές δρόμων, περισυλλογή υλικών, ειδικά γαλακτώματα κατά τη μεταφορά τέφρας, πλύσιμο φορτηγών, συστηματικές μετρήσεις και δράσεις ελέγχου της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα από υπερσύγχρονο δίκτυο σταθμών μέτρησης, μέσω διασύνδεσης, προσπάθεια βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του καυσίμου και αυστηρότερα μέτρα για τη σκόνη και τον περιορισμό στις μετακινήσεις των φορτηγών.

8. Λιγνιτικό Τέλος: Η ΔΕΗ Α.Ε. Α.Ε., μετά από διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας, συμφώνησε στη χορήγηση ανταποδοτικού Τέλους Λιγνίτη. Με το Τέλος Λιγνίτη που καταβάλλεται από τη ΔΕΗ Α.Ε. Α.Ε. στο Νομό μας (0,4% της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας), εκτελούνται έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος, υποδομών και ανάπτυξης, έτσι ώστε ο Νομός να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της επερχόμενης μεταλιγνιτικής περιόδου.

Πρόταση: Διεκδικούμε αύξηση του «Λιγνιτικού Τέλους» από το 0,4% στο 1,2% του κύκλου εργασιών της Δ.Ε.Η. Α.Ε..

9. Δορυφορικές Επιχειρήσεις – Πράσινη Επιχειρηματικότητα: Η ΔΕΗ Α.Ε. Α.Ε. αποτελεί παράλληλα και μία θετική πρόκληση για οργάνωση και συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων μαζί της. Προκειμένου να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που αναπτύσσεται με τη λειτουργία των ενεργειακών εγκαταστάσεων στο Νομό μας, για να καταστεί η συνεργασία αυτή βιώσιμη και εποικοδομητική, η Ν. Α. Κοζάνης προχώρησε στην υπογραφή “Συμφώνου συνεργασίας – συνύπαρξης ΔΕΗ Α.Ε. Α.Ε. με την τοπική κοινωνία”, με αρμοδιότητα τον συντονισμό όλων των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων του Νομού Κοζάνης. Η συνεργασία με τη ΔΕΗ Α.Ε. Α.Ε. θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και στη λειτουργία της στο πλαίσιο αρχών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

 

Πρόταση: Η δημιουργία ενός Συμφώνου Συνεργασίας της Δ.Ε.Η. Α.Ε. με τις τοπικές επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων από τον επενδυτικό νόμο καθώς και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας, τα Επιμελητήρια, την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ, παραγωγικούς φορείς καθώς και με τα ερευνητικά Ινστιτούτα, προκειμένου η περιοχή μας να αποτελέσει σε πλαίσια ανταποδοτικότητας στρατηγικό εταίρο της Δ.Ε.Η. Α.Ε. αλλά και επίκεντρο αειφόρου ανάπτυξης, με έμφαση στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

10. Επιβίωση των τοπικών κοινωνιών: Για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές μας κοινωνίες που «πλήττονται» από την επέκταση των ορυχείων και τη λειτουργία των ΑΗΣ χρειάζεται να υποστηριχθούν συγκεκριμένες δράσεις από την Ελληνική Πολιτεία αλλά και να επανεξεταστεί το νομικό καθεστώς συγκεκριμένων νομικών προβλέψεων:

Πρόταση: α) Να προωθηθεί η αποκατάσταση εδαφών και η επαναπόδοσή τους στην τοπική κοινωνία, για λόγους αγροτικής αποκατάστασης, οικονομικής βιωσιμότητας των τοπικών οικισμών αλλά και αποτροπής ενός ρεύματος αστυφυλίας και εσωτερικής μετανάστευσης (σημειώνεται ότι η ΔΕΗ Α.Ε. Α.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης) και

β) Να προωθηθεί η μετεγκατάσταση οικισμών στο νομό Κοζάνης, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των κατοίκων των Ενεργειακών Δήμων του Νομού μας, με ανθρώπινες συνθήκες και η διατήρηση του κοινωνικού ιστού αυτών των αγροτικών κοινωνιών αλλά και σε όλο το Λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας.

γ) Να εφαρμοστεί ένα δικαστικό μορατόριουμ αναφορικά με τις αντιδικίες της Δ.Ε.Η. με τους κατοίκους, ως προς τις ποινικές διώξεις που ασκούνται εναντίον τους, στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους, τουλάχιστον μη παριστάμενη ως πολιτικώς ενάγουσα στις σχετικές δίκες.

δ) Λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Η. για καταβολή κοινωνικού επιδόματος (20.000 Ευρώ) στους κατοίκους των Δ.Δ. Κλείτους και Κομάνου καθώς και στους κατοίκους όλων των αντίστοιχων περιπτώσεων των υπό μετεγκατάσταση οικισμών (Μαυροπηγή, Ποντοκώμη και Ακρινή), από την ίδια την Επιχείρηση, όπως έγινε στην περίπτωση της Μεσοχώρας Τρικάλων.

11. Μετεγκατάσταση Ποντοκώμη-Μαυροπηγής: Εκκρεμεί η διαδικασία.

Πρόταση: Nα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τη συνολική και ταυτόχρονη απαλλοτρίωση των αγροκτημάτων τους. Ζητούμε νομοθετική ρύθμιση, ανάλογη με αυτήν της «Μεσοχώρας Τρικάλων», η οποία να προσδιορίζει τόσο τις κοινωνικές παροχές όσο και τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης.


12. Μετεγκατάσταση Κλείτου-Κομάνου: Εκκρεμεί η διαδικασία.

Πρόταση: Διενέργεια περιοδικών και τακτικών συναντήσεων – ανασκοπήσεων, αναφορικά με την απρόσκοπτή υλοποίησή τους.

13. Μετεγκατάσταση Ακρινής: Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα.

Πρόταση: Να χρηματοδοτηθεί η μετεγκατάστασή της. Ιδιαίτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο πρόβλημα της μετεγκατάστασης της Ακρινής. Υπάρχει διαθέσιμη τεκμηρίωση για τη λήψη πολιτικής απόφασης, αναφορικά με την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης της Ακρινής.

14. Εποπτεία Εργολαβικών Συμβάσεων: Υπάρχει το φαινόμενο, τόσο της «μαύρης εργασίας» των απασχολούμενων για λογαριασμό της ΔΕΗ Α.Ε., όσο και των ανάριθμων φορτηγών.

Πρόταση: - Καμία ανασφάλιστη εργασία που παραπέμπει σε εργασιακό Μεσαίωνα.

                              - Εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους λειτουργίας της Δ.Ε.Η. Α.Ε..

15. Aπασχόληση-Κατάρτιση:

Πρόταση: Να θεσμοθετηθούν υψηλότερες και ελαστικότερες ρήτρες ποσοστώσεων για προσλήψεις εντοπίων στις σχετικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Επίσης, να αναβαθμιστούν οι Σχολές Ταχύρρυθμης Εκπαίδευσης της ΔΕΗ Α.Ε., να ενταχθεί σημαντικό μέρος των νεοπροσλαμβανόμενων σε εκπαιδευτικά προγράμματα των Σ.Τ.Ε. της περιοχής, να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια των Σχολών για περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού και να αναπτυχθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η χρήση της υποδομής των Σχολών στο πλαίσιο λειτουργίας τους, ως σημαντικά παραρτήματα του ΚΕΚ ΔΕΗ Α.Ε., προκειμένου να εκπαιδεύονται τόσο οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις νέες ανάγκες όσο και οι ανειδίκευτοι άνεργοι, ιδίως των ενεργειακών δήμων, για τους οποίους συνήθως δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης, λόγω έλλειψης εξειδίκευσης. Επίσης, οι Σχολές ΔΕΗ Α.Ε. να αναβαθμιστούν σε ΙΕΚ, να ενταχθούν σε αυτήν την αναβάθμιση και οι Σχολές του Νομού Κοζάνης.

16. Πορεία ανακοινώσεων της ΔΕΗ Α.Ε. Α.Ε. (Δεκέμβριος 2007) για δράσεις και έργα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.)

α. Ολοκληρωμένο Κέντρο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού και εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε..

Πρόταση: Δεδομένου ότι, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συνολική μελέτη θα απαιτηθούν περισσότερα από τα 150 στρ. που αποφάσισε να παραχωρήσει η ΔΕΗ Α.Ε. Συνεπώς, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα ο σχεδιασμός. Αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του Κέντρου (εντός του Ιουνίου) και αφού προσδιορισθούν τα αναγκαία στρέμματα (περίπου 3.000-4.000 στρ.), θα πρέπει να ληφθεί νέα απόφαση από το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. επί συγκεκριμένου τοπογραφικού διαγράμματος.

Ηδη έχουν ολοκληρωθεί :

α.   Μελέτη Σκοπιμότητας για τη δημιουργία ολοκληρωμένου κέντρου μηχανοκίνητου αθλητισμού και εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε.

β.    BusinessPlan του ολοκληρωμένου κέντρου μηχανοκίνητου αθλητισμού και εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε.

γ.     MarketingPlan και Οικονομικός Σχεδιασμός του ολοκληρωμένου κέντρου μηχανοκίνητου αθλητισμού και εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε.

δ.    Χωροταξικός Σχεδιασμός του ολοκληρωμένου κέντρου μηχανοκίνητου αθλητισμού και εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή ων ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε..

ε.     MasterPlan χώρων τέλεσης αγώνων και κτιριακών εγκαταστάσεων του ολοκληρωμένου κέντρου μηχανοκίνητου αθλητισμού και εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε.

β. Παραχώρηση γης σε νέους αγρότες.

Πρόταση:Θα πρέπει να ενημερώσει η ΔΕΗ Α.Ε. για την πορεία των μελετών, έτσι ώστε να προχωρήσουν η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Ν.Α.) Κοζάνης και Φλώρινας τα θέματα αρμοδιότητάς τους.

γ. Αρδευτικό Ελλησπόντου. Παρουσιάσθηκε από στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε. η «Μελέτη διαχείρισης του ισοζυγίου υδάτων της ευρύτερης περιοχής Δήμου Ελλησπόντου και Δήμου Δημ. Υψηλάντη».

            Πρόταση: Με βάση τα παρουσιασθέντα στοιχεία είναι δυνατόν να ξεκινήσει ο σχεδιασμός του αρδευτικού.

δ. Μονάδα επεξεργασίας της τέφρας.

Δημοσιεύθηκε η Προκήρυξη από τη ΔΕΗ Α.Ε. και υποβλήθηκαν φάκελοι συμμετοχής.

Πρόταση: Απαιτείται ενημέρωση για το ενδιαφέρον που προέκυψε από τους ιδιώτες


ε. Ανάπτυξη περιοχής Πολυφύτου.

Πρόταση: Προτείνουμε την ασφαλτόστρωση του παραλίμνιου κεντρικού αγροτικού οδικού άξονα επί της απαλλοτριωμένης από τη ΔΕΗ Α.Ε. περιοχής Βελβεντού, την κατασκευή παραλίμνιου δρόμου στη λίμνη Πολυφύτου, την οργάνωση αναπτυξιακού συνεδρίου με θέμα την αξιοποίηση της λίμνης με την  παρουσίαση της τελικής μελέτης καθώς και τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων προτάσεων από πλευράς της Δ.Ε.Η. Α.Ε.

στ. Αξιοποίηση υδάτων Ορυχείων / Σταθμών.

Πρόταση: Να συνεχιστεί η διάθεση αντλούμενων υδάτων μέσα από υφιστάμενα κανάλια και να δεσμευθεί η ΔΕΗ Α.Ε. για διάθεση ποσοτήτων υδάτων από Ορυχεία και από ΑΗΣ στο βαθμό που επιτρέπουν οι εκάστοτε ισχύοντες Περιβαλλοντικοί Όροι Λειτουργίας.

η. Φράγμα Ιλαρίωνα.

Πρόταση: Διάθεση οικολογικής παροχής 4m3/sec σύμφωνα με τους υφιστάμενους Περιβαλλοντικούς Ορους λειτουργίας του ΥΗΕ Ιλαρίωνα. Παράλληλα, να δρομολογηθεί η κατασκευή υδροληψίας για μελλοντική άρδευση της περιοχής κατάντι της Β. Ζώνης Πολυφύτου με παροχή 1m3/sec και να ενημερωνόμαστε για την πορεία του έργου.

17. Δράσεις ανάπτυξης:

Πρόταση: Ζητούμε: α) την εξέταση της βιωσιμότητας για την περίπτωση ανάπτυξης μικρών υδροηλεκτρικών έργων στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας από τη ΔΕΗ Α.Ε. Ανανεώσιμες και                                                           

β) την εμπεριστατωμένη ανάλυση αναγκών της Επιχείρησης, ώστε να δοθούν ανάλογες κατευθύνσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ν.Α. για την ενίσχυση συνεργασιών των τοπικών επιχειρηματιών με τη ΔΕΗ Α.Ε..

18. Καλλιέργεια ενεργειακών φυτών:

Πρόταση:Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας (κάρντο) είναι σε πλήρη εξέλιξη (4.000 στρ., 6.000 tn ξηρής μάζας το 2010). Απαιτείται η χρονική επέκταση των συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε. – καλλιεργητών, η ολοκλήρωση προμήθειας σχετικού εξοπλισμού από πλευράς ΔΕΗ Α.Ε. και η ενίσχυση της τιμολόγησης, ώστε να δοθούν κίνητρα στους αγρότες της περιοχής.


19. Παροχή θερμικής ενέργειας από τις τηλεθερμάνσεις για τα θερμοκηπιακά πάρκα ή μεμονωμένες επενδύσεις θερμοκηπίων.

Πρόταση: Λήψη απόφασης από τη ΔΕΗ Α.Ε. για παροχή του δικαιώματος αξιοποίησης των τηλεθερμάνσεων, από τους Φορείς Διαχείρισης των έργων και για εξωαστική χρήση, με τους όρους που ισχύουν για την οικιστική χρήση και ειδικότερα για επιχειρηματικές δραστηριότητες ήτοι ενδεικτικά : ξηραντήρια, θερμοκήπια και άλλες γεωργοβιοτεχνικές δραστηριότητες.

Υπάρχει ετοιμότητα δημοπράτησης των έργων υποδομής για τη μεταφορά θερμικής ενέργειας από τον αγωγό τηλεθέρμανσης Κοζάνης και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

20. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) των ορυχείων

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο (Ν.Σ.) Κοζάνης αποφάσισε, επί της κατατεθείσας Μ.Π.Ε., ότι θα πρέπει να συνταχθεί ολοκληρωμένη Μ.Π.Ε. για το σύνολο της έκτασης των 150.000 στρ. περίπου και έθεσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις και παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Είμαστε σε αναμονή αξιολόγησης των Περιβαλλοντικών Ορων (Π.Ο.) που θα εκδοθούν, σε σχέση με την παραπάνω απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (Ν.Σ.) Κοζάνης.


Β. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Κοζάνης ολοκλήρωσε το σχεδιασμό των λυμάτων για το σύνολο του Νομού, μέχρι το επίπεδο των μελετών για δημοπράτηση των έργων.

ü στην περιοχή κατά μήκος του Αλιάκμονα ποταμού και στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης Πολυφύτου και

ü στην περιοχή της Εορδαίας.

Οι οικισμοί ομαδοποιήθηκαν σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια, έτσι ώστε να δημιουργηθούν Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) που θα εξυπηρετούν συγκεκριμένες γεωγραφικές ενότητες ενώ παράλληλα, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Με τον τρόπο αυτό ο σχεδιασμός μας έχει διπλή διάσταση, τόσο περιβαλλοντική όσο και αναπτυξιακή, με την έννοια της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της ελκυστικότητας του Νομού Κοζάνης.

Εχουν υποβληθεί ήδη πλήρεις φάκελοι στο ΥΠΕΚΑ / Ταμείο Συνοχής για χρηματοδότηση των έργων Ε.Ε.Λ. και εξωτερικών αποχετευτικών αγωγών (Κ.Α.Α) για τις ενότητες οικισμών με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατ. ήτοι για τις ενότητες Σερβίων, Βελβεντού, Αιανής, Ασκίου, Σιάτιστας και Νεάπολης.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων καθώς και των υπολοίπων που οι σχετικοί φάκελοι θα υποβληθούν άμεσα σε προγράμματα χρηματοδότησης (Π.Ε.Π.), θα εξυπηρετείται συνολικά περίπου το 92% του πληθυσμού του Ν. Κοζάνης δηλ. περίπου 140.000 κάτοικοι.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ωφελιμότητα για την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος θα είναι τεράστια και ο Νομός Κοζάνης γίνεται πραγματικά πρωτοπόρος.


Γ. ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΜΑΒΕ)

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Κοζάνης, διαχρονικά, αντιμετώπισε συστηματικά το ζήτημα της ρύπανσης από τα Μεταλλεία Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ).

Προς το σκοπό αυτό συνέταξε τις αναγκαίες μελέτες και εντάχθηκε σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ειδικότερα :

1.    Στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE 2003 (συνολικού προϋπολογισμού 4,32 εκατ. €) έκανε τις αναγκαίες μετρήσεις, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, αναπτύχθηκε μεθοδολογία αντιμετώπισης – χειρισμού των αμιαντούχων υλικών και έγινε πιλοτική εφαρμογή σε ΧΥΤΑ που επίσης μελετήθηκε στα πλαίσια του LIFE, με απόλυτη επιτυχία.

Μεταξύ των μελετών περιλαμβάνεται και η «τεχνική μελέτη και Επιχειρηματικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των ΜΑΒΕ ως χώρου απόθεσης αμιαντούχων αποβλήτων».

2.    Στα πλαίσια του Προγράμματος ΕΠΠΕΡ 2000-2006 (συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός 6,2 εκατ. €) έγιναν σημαντικά έργα αποκατάστασης μέρους των αποθέσεων (Α’ Φάση).

3.    Στα πλαίσια του Προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013 εγκρίθηκε έργο ολοκλήρωσης της αποκατάστασης των αποθέσεων (πρανή και οριζόντιες επιφάνειες) και του μεταλλείου των ΜΑΒΕ (Β’ Φάση) συνολικού προϋπολογισμού 14,15 εκατ. €.

H σύμβαση με τον ανάδοχο κατασκευαστή υπογράφεται άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες :

·      Διαμόρφωση για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των αποθέσεων του εργοστασίου (τμήμα Β’), καθώς και των υπόλοιπων αποθέσεων και του μεταλλείου (τμήμα Γ’).

·      Υδραυλικά έργα στράγγισης των ομβρίων υδάτων που συγκεντρώνονται στο υφιστάμενο στα ανατολικά ρέμα, σύμφωνα με την υδρολογική μελέτη. Τα έργα αυτά θα προστατεύουν από τη διάβρωση τα διαμορφωμένα στο ανατολικό τμήμα με βαθμίδες, πρανή.

·      Διαμορφώσεις και έργα αποκατάστασης των παταριών του μεταλλείου (τμήμα Δ’) και των εξωτερικών οριζόντιων επιφανειών στον κύριο εργοταξιακό χώρο των ΜΑΒΕ.

·      Φυτοτεχνική αποκατάσταση όλων των παραπάνω διαμορφωμένων τμημάτων. Εφαρμογή πρόσθετων αντιδιαβρωτικών μέτρων σε πρανή φύτευσης.

·      Βαθμίδες, ειδικά διαμορφωμένες, για αντιδιαβρωτική προστασία των πρανών και δυνατότητα πρόσβασης σε όλους του χώρους φύτευσης, με ράμπες σύνδεσης.

·      Εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού δικτύου σε όλους τους χώρους φύτευσης.

·      Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων.

4.   Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Κοζάνης, την περίοδο που διανύουμε, προετοιμάζεται και για την αποκατάσταση του συνόλου των ρυπασμένων κτιριακών εγκαταστάσεων των πρώην ΜΑΒΕ, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στον Εθνικό στόχο για ορθολογική διαχείριση των αμιαντούχων υλικών με τη δημιουργία επιτόπου ΧΥΤΑ αμιάντου, με βάση την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας που αποκτήσαμε στα πλαίσια του προγράμματος LIFE.

Ο προϋπολογισμός του παραπάνω έργου ανέρχεται, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, στο ύψος των 30,0 εκατ. € περίπου.

Με την ολοκλήρωση και του παραπάνω έργου αποκαθίσταται το σύνολο της περιοχής των ΜΑΒΕ και απομένει η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων αυτού για τα επόμενα 25 χρόνια.


Δ. ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι δράσεις που αναπτύσσονται στο Νομό Κοζάνης σε σχέση με την πράσινη επιχειρηματικότητα είναι οι παρακάτω :

1.   Eφαρμογή πιλοτικού προγράμματος καλλιέργειας αγριαγκινάρας για παραγωγή βιομάζας, που θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο υλικό από τη ΔΕΗ Α.Ε..

Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας (κάρντο) είναι σε πλήρη εξέλιξη για 4.000 στρ. και υποστηρίζεται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (Ε.Α.Π.) Ν. Κοζάνης 2007-2011.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας και τη συμφωνία με τη ΔΕΗ Α.Ε. Α.Ε., τον Οκτώβριο 2010 θα παραδοθούν για μικτή καύση από τη ΔΕΗ Α.Ε., περίπου 5.500 – 6.000 tn ξηρής μάζας αγριαγκινάρας.

Πρόταση : Προτείνουμε την επιχειρηματική αξιοποίηση της βιομάζας από αγριαγκινάρα σε μόνιμη μικτή καύση με το λιγνίτη έτσι ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για καταβολή ποσών για δικαιώματα ρύπων και παράλληλα η ΔΕΗ Α.Ε. Α.Ε. να λειτουργήσει με βάση τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.) συμβάλλοντας επιπρόσθετα στη διαφοροποίηση των εισοδημάτων στην περιοχή.

Η αναγκαία τεχνογνωσία παραγωγής είναι διαθέσιμη στην περιοχή.

2.   Η προετοιμασία για δημιουργία υποδομής οργανωμένης ανάπτυξης της πράσινης επιχειρηματικότητας, με τη σύνταξη Μελέτης σκοπιμότητας για ίδρυση επιχειρηματικού πάρκου πράσινων επιχειρήσεων. (ολοκληρώθηκε)

3.    Η προετοιμασία μας για τη δημιουργία ειδικού ταμείου με στόχο την αξιοποίηση του θεσμού της Χρηματοδότησης Από Τρίτους (Χ.Α.Τ.).

Η μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας για ίδρυση Ταμείου Χ.Α.Τ. έχει ολοκληρωθεί.


κα Υπουργέ
 

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Κοζάνης, έχει αναδείξει έγκαιρα το ζήτημα της περιβαλλοντικής διάστασης της ανάπτυξης.

Στο ερώτημα «προστασία του περιβάλλοντος ή ανάπτυξη;» η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλή και μονοσήμαντη.

Πιστεύουμε εξίσου και στα δύο και αγωνιζόμαστε για την αρμονική τους σύζευξη.

Η χρήση της νέας τεχνολογίας, στην οποία επενδύουμε σαν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δίνει την απάντηση όπως σε πολλά μέρη του κόσμου και ενισχύει την προσπάθειά μας για ανθρωποκεντρική ανάπτυξη.

Η υλοποίηση έργων για την προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Κοζάνης ως «μακροπρόθεσμη παραγωγική επένδυση» και ως η μόνη επιλογή για «βιώσιμη ανάπτυξη».

Mε εκτίμηση

Ο Νομάρχης Κοζάνης
 
Γιώργος Δακής
Πρόεδρος του Συμφώνου Συνεργασίας Συνύπαρξης της ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία
 
 
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
 
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 : Θεσμικό – διοικητικό – νομικό πλαίσιο που ετοιμάσθηκε από την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ και αφορά

-   στους οικισμούς υπό μετεγκατάσταση και στους κατοίκους αυτών και

-   στον τρόπο συνεργασίας των φορέων της περιοχής με το ΥΠΕΚΑ

Eιδικότερα :

α.    Σχέδιο Νόμου για νομοθετική ρύθμιση της μετεγκατάστασης Ποντοκώμης (αντίστοιχο μπορεί να ισχύει και για τη Μαυροπηγή).

β.    Σχέδιο Κ.Υ.Α. και Υ.Α.  (ανάλογα) για μεταφορά του συνόλου των αποζημιώσεων δημόσιας περιουσίας στους αντίστοιχους Ο.Τ.Α.

γ.    Σχέδιο Κ.Υ.Α. για μείωση κόστους μελετών και κατασκευών για τους κατοίκους των υπό μετεγκατάσταση οικισμών.

δ.    Σχέδιο ειδικού άρθρου (συμπεριλαμβανομένης της Αιτιολογικής Εκθεσης και της Γενικής Αξιολόγησης) για τον τρόπο συνεργασίας των Φορέων της περιοχής με τους Κεντρικούς Φορείς (ΥΠΕΚΑ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 : Τεκμηρίωση για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 : Ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης λυμάτων Ο.Τ.Α. Ν. Κοζάνης κατά ομάδες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 : Ενημερωτικά στοιχεία για την καλλιέργεια αγριαγκινάρας (κάρντο) για μικτή καύση από τη ΔΕΗ Α.Ε.

 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5 :    Ενημερωτικά στοιχεία για την αποκατάσταση της περιοχής των Μεταλλείων Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ)

 
Ενημερωτικός φάκελος
ΚΕ.ΠΕ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης
 
 
ΠΡΟΦΙΛ ΑΜΙΓΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

«ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» Ν.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ

 
Η Αμιγής Νομαρχιακή Επιχείρηση “Κέντρο Περιβάλλοντος Ν.Α Κοζάνης” δημιουργήθηκε με την 151/1997 απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ν.Α Κοζάνης (ΦΕΚ B’ 179/25-2-1998), και λειτούργησε τον Αύγουστο του 1999.
 

Το Κέντρο Περιβάλλοντος απασχολεί 10 συνεργάτες – 8 ανώτατης εκπαίδευσης (3 Ph.D, 6 MSc) και 2 απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ΚΕ.ΠΕ διατηρεί διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων ποιότητας υδάτων  για την διεξαγωγή συγκεκριμένων δοκιμών βάση πρότυπων μεθόδων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 17025 ύστερα από περιοδική ετήσια αξιολόγηση από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Το επίσημο πεδίο εφαρμογής της διαπίστευσης αφορά στον προσδιορισμό της αγωγιμότητας, θολερότητας, pH, νιτρικών, νιτρωδών, σκληρότητας και αμμωνίου και αναμένεται να επεκταθεί στο προσεχές μέλλον και με άλλες μεθόδους ανάλυσης (μικροβιολογικά, μέταλλα, COD, BOD κτλ).

Το ΚΕΠΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία πιστοποίησής του σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001 για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει. Η επιθεώρηση πιστοποίησης πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης στις 12-13/6/2008 και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του συστήματος ποιότητας του ΚΕΠΕ εκδόθηκε στις 7/7/2008.

 

Το ΚΕ.ΠΕ λειτουργεί σύστημα διαχείρισης περιβαλλοντικής πληροφορίας για την ποιότητα των υδάτων και του αέρα στην Δυτική Μακεδονία. Η πληροφορία είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕ.ΠΕ www.kepekozani.gr και ενημερώνει άμεσα το κοινό, τους φορείς, τις οργανώσεις και τα κέντρα αποφάσεων με εύκολο και κατανοητό τρόπο.   

 
1. Σκοπός – Αντικείμενο του Κέντρου Περιβάλλοντος
 
1.1   Σκοπός
 

 Σκοπός του Κέντρου Περιβάλλοντος είναι η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος στο Νομό Κοζάνης, μέσα από την παρακολούθηση των παραμέτρων ποιότητας του περιβάλλοντος, τη διενέργεια ελέγχων, την εκπόνηση μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διάδοση περιβαλλοντικής πληροφορίας.

1.2. Αντικείμενο του ‘’Κέντρου Περιβάλλοντος’’
 

Το Κέντρο Περιβάλλοντος έχει τέσσερις βασικές κατευθύνσεις:

1.       Έλεγχος και παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος

2.       Εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών

3.       Πραγματοποίηση εισηγήσεων – γνωμοδοτήσεων

4.       Διάδοση αποτελεσμάτων – Πληροφόρηση – Συνεργασίες

Κάθε μία από τις παραπάνω βασικές κατευθύνσεις περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες συγκεκριμενοποιούν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το κέντρο στη διαδικασία εφαρμογής περιβαλλοντικής πολιτικής στην περιοχή.
 

1.2.1.Έλεγχος και παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος

 
Α) Έλεγχος Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Ακτινοβολιών
  
Β) Έλεγχος ποιότητας υδάτων
 
Γ) Έλεγχος υγρών αποβλήτων
 
Δ) Ποιοτικός έλεγχος εδαφών
 
Ε) Έλεγχος τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων
 
 

1.2.2. Εκπόνηση Ερευνητικών Προγραμμάτων και μελετών

 

Το Κέντρο Περιβάλλοντος συμμετέχει ή καθοδηγεί ερευνητικά ή άλλου τύπου σχετικά προγράμματα και μελέτες από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Πόρους.

 

1.2.3. Πραγματοποίηση Εισηγήσεων – Γνωμοδοτήσεων

 

Το Κέντρο Περιβάλλοντος περιλαμβάνει στις δραστηριότητες του τη διατύπωση εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων προς τα αρμόδια και εκτελεστικά όργανα εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως η Νομαρχία και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ για θέματα στα οποία διενεργεί ελέγχους (με τη συγκρότηση κλιμακίων ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος) και αφορούν :

-την αέρια ρύπανση
-τις ακτινοβολίες
-την ποιότητα των υδάτων
-τα υγρά και στερεά απόβλητα
-τα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα
-την ποιότητα των εδαφών
 

1.2.4. Διάδοση αποτελεσμάτων – Πληροφόρηση – Συνεργασίες

 

Α)   Περιβαλλοντική εκπαίδευση

 

Β)    Παροχή και διάδοση περιβαλλοντικής πληροφορίας

 
Γ)   Συνεργασίες
 
 

2. Άξονες Δράσης του Κέντρου Περιβάλλοντος

 

1. Καθιέρωση του Κέντρου Περιβάλλοντος ως αναγνωρισμένου φορέα περιβαλλοντικής διαχείρισης

 

·    Εγκαθίδρυση της αξιοπιστίας του φορέα σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής

·    Ανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς τον φορέα

·    Ποσοτικοποίηση αποτελεσμάτων

·    Ευθύνη του ΚΕΠΕ να εμπεδώσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και να λειτουργήσει ως αφετηρία για την επίλυσή τους

 

2. Επιχειρησιακή αξιοποίηση και ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων περιβαλλοντικών έργων

 

·    Συνδρομή στην επιχειρησιακή λειτουργία περιβαλλοντικών έργων από τους φορείς και ιδρύματα χωρίς επικαλύψεις και σπατάλη πόρων

·    Απόδοση στον πολίτη

·    Εξιχνίαση νέων περιβαλλοντικών προβλημάτων

3. Περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενεργή συμμετοχή στα προβλήματα του τόπου
·    Παρουσίαση του Κέντρου Περιβάλλοντος στους νέους για την ανάπτυξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης

·    Ενημέρωση του πολίτη, σχολεία και φορείς από το ΚΕΠΕ

·    Ενημέρωση του ΚΕΠΕ από τους προαναφερθέντες

·    Πρωτοβουλίες π.χ. στήριξη παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ποιότητας

4. Σημείο αναφοράς για πολίτες, ερευνητές και φορείς
Συλλογή δεδομένων για τη δημιουργία βάσης δεδομένων ανά τομέα:
1.Ραδιενέργεια
2.Νερά
3.Αέρας
4.Επιδημιολογικά

5.Δραστηριότητα κάθε περιβαλλοντικά σχετιζόμενου φορέα 

 
3. Εργασίες και Δραστηριότητες ΚΕ.ΠΕ
 

3.1 Έλεγχος και παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος

 
3.1.1 Έλεγχος ποιότητας υδάτων

Στον τομέα ελέγχου ποιότητας υδάτων το ΚΕΠΕ έχει συνεχείς επαφές και ανέπτυξε συνεργασία με Δήμους και Κοινότητες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας για τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού σύμφωνα με την ΚΥΑ Υ2/2600/2001 και την τροποποίησή της ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ. 38295/2007 καθώς και τις εγκυκλίους ΔΥΓ2/οικ. 94097/2007 του Υπουργείου Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης περί Παρακολούθησης ποιότητας πόσιμου ύδατος, λειτουργίας συστημάτων ύδρευσης και λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Κα τα την διάρκεια της λειτουργίας του ΚΕΠΕ υπέγραψε συμβάσεις για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού με τους κάτωθι Δήμους/Κοινότητες και Ιδιώτες:
Ø Παρακολουθεί συστηματικά την ποιότητα του πόσιμου νερού των 17 εκ των 19 Δήμων του Ν. Κοζάνης (εκτός Δήμου Πτολεμαΐδας και Κοζάνης). Το εν λόγω έργο αποτελεί συνέχεια έργων παρελθόντων ετών στα πλαίσια των οποίων το ΚΕΠΕ είχε υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις για την παρακολούθηση της ποιότητας πόσιμου νερού και των συστημάτων ύδρευσης τόσο με τη Ν.Α Κοζάνης και την ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης όσο με τους δήμους μεμονωμένα. 

Ø Με το Δήμο Ορεστίδας Ν. Καστοριάς για την παρακολούθηση της ποιότητας πόσιμου νερού και των συστημάτων ύδρευσης όλου του Δήμου Ορεστίδας.

ØΜε τη ΤΕΔΚ ΦΛΩΡΙΝΑΣ για την πραγματοποίηση μίας σειράς ελεγκτικής παρακολούθησης του πόσιμου νερού όλων των Δ. Διαμερισμάτων του Δήμου Φλώρινας. 

ØΜε τη ΔΕΥΑ Φλώρινας για την παρακολούθηση της ποιότητας πόσιμου νερού και των συστημάτων ύδρευσης όλων των Δ. Διαμερισμάτων του Δήμου. 

ØΜε το ΔΕΥΑ Αιγινίου Ν. Πιερίας για την πραγματοποίηση δοκιμαστικής και ελεγκτικής παρακολούθησης του πόσιμου νερού όλων των Δ. Διαμερισμάτων του Δήμου.

ØΜε τη ΔΕΥΑ Απ. Παύλου Ν. Ημαθίας για την πραγματοποίηση δοκιμαστικής παρακολούθησης του πόσιμου νερού όλων των Δ. Διαμερισμάτων του Δήμου.

ØΜε την Κοινότητα Σμίξης Ν. Γρεβενών για την πραγματοποίηση δοκιμαστικής παρακολούθησης του πόσιμου νερού.

Ø Με το ΥΗΣ Πολυφύτου για την εκτέλεση προγράμματος αναλύσεων για την μέτρηση φυσικοχημικών ποιοτικών στοιχείων νερού στον ταμιευτήρα του ΥΗΣ Πολυφύτου.

Το ΚΕΠΕ διατηρεί ωστόσο συνεχή συνεργασία με τοπικούς φορείς και ιδιώτες όταν προκύπτει αίτημα για ανάλυση νερού:

Ø Με τη ΔΕΗ για τη δοκιμαστική παρακολούθηση του πόσιμου νερού στις εγκαταστάσεις των ΑΗΣ και των ορυχείων.

Ø Με ιδιωτικές επιχειρήσεις ΑΕΓΕΚ - ΜΕΤΩΝ, ΣΚΟΥΤΕΛΑΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΞΥΝΟ ΝΕΡΟ, ΙΤΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΑΣΦΑΛΤΟΜΠΕΤΟΝ ΑΤΕ κλπ.

Ø Επίσης το εργαστήριο του ΚΕΠΕ εμπιστεύονται μεμονωμένοι ιδιώτες - αγρότες κλπ.   

Στα πλαίσια προγραμμάτων και μελετών, το ΚΕΠΕ πραγματοποιεί ποιοτικό έλεγχο νερού πηγών & γεωτρήσεων ύδρευσης, ποιοτικό έλεγχο επιφανειακών υδάτων σε επιλεγμένα σημεία δειγματοληψίας πριν και μετά από συγκεκριμένες πηγές ρύπανσης.

Το σύνολο των μετρήσεων που πραγματοποιεί το ΚΕ.ΠΕ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του www.kepekozani.gr

 
3.1.2 Εφαρμογή Συστήματος Ποιότητας
 

 Διαπίστευση του εργαστηρίου αναλύσεων ποιότητας υδάτων κατά ISO/IEC 17025

Το ΚΕ.ΠΕ διατηρεί διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων ποιότητας υδάτων για την διεξαγωγή συγκεκριμένων δοκιμών βάση πρότυπων μεθόδων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 17025 ύστερα από περιοδική ετήσια αξιολόγηση από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Το επίσημο πεδίο εφαρμογής της διαπίστευσης αφορά στον προσδιορισμό της αγωγιμότητας, θολερότητας, pH, νιτρικών, νιτρωδών, σκληρότητας και αμμωνίου και αναμένεται να επεκταθεί στο προσεχές μέλλον και με άλλες μεθόδους ανάλυσης (μικροβιολογικά, μέταλλα, COD, BOD κτλ)..

Οι απαιτήσεις του προτύπου ISO 17025 είναι υψηλές, αφού στηρίζεται στην προφανή παραδοχή ότι για να είναι αξιόπιστη μία μέτρηση θα πρέπει το εργαστήριο που τη διεξάγει να έχει την ικανότητα, αμεροληψία και αξιοπιστία τόσο ως προς την οργανωτική δομή όσο και ως προς τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους και να διασφαλίζει την καλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη συστηματική βελτίωση τους. Το ΚΕΠΕ ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αυτές με απόλυτη εχεμύθεια, υπευθυνότητα και αξιοπιστία.

Για τον συνεχή έλεγχο της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που διενεργούνται στο εργαστήριο, το ΚΕΠΕ συμμετέχει ετησίως σε τρία προγράμματα διεργαστηριακών συγκρίσεων. Τα δείγματα στέλνονται σε ανεξάρτητο οργανισμό διοργάνωσης διεργαστηριακών αναλύσεων της Αγγλίας και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των προγραμμάτων το εργαστήριο του ΚΕΠΕ επιβεβαιώνει με απόλυτη επιτυχία την ικανότητά του να διεξάγει ακριβείς και αξιόπιστες αναλύσεις.

3.1.3 Ποιότητα Αέρα

Το δεύτερο εξάμηνο του 2008 ξεκίνησε ο σχεδιασμός ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης της περιβαλλοντικής πληροφορίας σχετικά με την ποιότητα αέρα της περιοχής. Το σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από τις αρχές του 2009, συλλέγει, επεξεργάζεται και διαδίδει την πληροφορία με εύκολα προσβάσιμο για τον πολίτη τρόπο. Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε διασύνδεση με τους ήδη υπάρχοντες σταθμούς μέτρησης της ΔΕΗ και του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη ενώ εγκαταστάθηκε σταθερός σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον αύλιο χώρο του ΚΕ.ΠΕ.

Παράλληλα το ΚΕ.ΠΕ προμηθεύτηκε δύο επιπλέον σταθερών και ενός κινητού σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το προσεχές διάστημα.

Μέσω της ιστοσελίδας του Κέντρου Περιβάλλοντος www.kepekozani.gr σε καθημερινή βάση γίνεται παρουσίαση των μετρήσεων των διασυνδεδεμένων σταθμών με κατανοητούς για το ευρύ κοινό δείκτες. 

 
3.2 Υποβολή και υλοποίηση ερευνητικών, αναπτυξιακών προγραμμάτων και μελετών
 

3.2.1 Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά & Εθνικά Αναπτυξιακά Προγράμματα

Το Κέντρο Περιβάλλοντος κατά την διάρκεια λειτουργίας του υπέβαλε προτάσεις, υλοποίησε και υλοποιεί πλήθος Εθνικών και Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. 

 
 
Α/Α
Τίτλος
Δράση
Κατάσταση
1

«Διαχείριση περιβαλλοντικής πληροφορίας με χρήση GIS»

Κοινωνία της πληροφορίας ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας
Ολοκληρώθηκε
2

Water Map «Aνάπτυξη και αξιοποίηση των χαρτών τρωτότητας για την παρακολούθηση των υπογείων υδατικών πόρων στην περιοχή του Archimed»

Archimed

 INTERREG ΙΙΙΒ

Ολοκληρώθηκε
3

Grinmed «Διαχείριση της επικινδυνότητας της νιτρορύπανσης για μια αειφόρο γεωργία στην Μεσόγειο»

MEDOCC
INTERREG IIIB
Ολοκληρώθηκε
4

ReRegions «Αποκατάσταση

και επαναχρησιμοποίηση των ορυχείων
λιγνίτη στην Ευρώπη»
INTERREG IIIC
Ολοκληρώθηκε
5

EURE «Χρήση των ανανεώσιμων πηγών

ενέργειας στην Ευρώπη»
SMART / INTERREG IIIC / RFO
Ολοκληρώθηκε
6

Proraes «Προώθηση των δυνατοτήτων των ανανεώσιμων αγροτικών ενεργειακών

πηγών»
SMART / INTERREG IIIC / RFO
Ολοκληρώθηκε
7
ΝEST «Δημιουργία Δικτύου Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης»
MEDITERRITAGE
INTERREG IIIC / RFO.
Ολοκληρώθηκε
8

«Αειφόρος διαχείριση στερεών αποβλήτων σε τουριστικές περιοχές»

Promotion of the Civil Society Dialogue Between EU and Turkey
Ολοκληρώθηκε
9
«Παρακολούθηση της αέριας ρύπανσης με
δορυφορικά συστήματα» SMAQ
LIFE Environment
Ολοκληρώθηκε
10

«Ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού με τη Δημιουργία Δικτύου Περιπατητικών Μονοπατιών στο Νομό Κοζάνης»

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου «ΠΙΝΔΟΣ»

Σε εξέλιξη
11
MED–IPPC–NET, «Network for
Strengthening and improving the
implementation of the IPPC European

Directives regarding the Integrated Pollution Prevention and Control in the

Mediterranean»
MED Programme
Σε εξέλιξη
12
«Οργάνωση κεντρικού συστήματος
διαχείρισης ποιότητας αέρα στην ευρύτερη
περιοχή Πτολεμαϊδας-Κοζανης»
Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης
Σε εξέλιξη
13

«Ανάπτυξη συστήματος για την εκτίμηση

των μακροπρόθεσμων περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις απορροές εξορυκτικών δραστηριοτήτων»

(ECOMINE)
Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης
Σε εξέλιξη
14

«Έλεγχος πόσιμου νερού και συστημάτων

ύδρευσης και λήψη μέτρων για την

προστασία της δημόσιας υγείας στο

Ν. Κοζάνης»
Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης
Εγκρίθηκε
15

«Ανακαίνιση – Αναβάθμιση κτιρίου

Κέντρου Περιβάλλοντος Ν.Α Κοζάνης»

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης
Εγκρίθηκε
16

«Εκπόνηση Επιδημιολογικής μελέτης στην

περιοχή Πτολεμαΐδας- Κοζάνης»

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης
Εγκρίθηκε
17
«Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Σύστημα
Διαχείρισης Περιβαλλοντικής Πληροφορίας»
ΕΣΠΑ 2007-2013
Σε αναμονή
18
«Εφαρμογή Βιοκλιματικών Πρακτικών σε

Δημόσια Κτίρια: Εγκατάσταση Γεωθερμικού

–Φωτοβολταϊκού συστήματος στο ΚΕ.ΠΕ»
ΕΣΠΑ 2007 - 2013
Προς Υποβολή
19

«Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Ποιότητας

Αέρα (ΣΔΕΠΑ) στο Νομό Κοζάνης»

ΕΣΠΑ 2007 - 2013
Προς Υποβολή
20
«Ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης
ορυχείων»
ΕΣΠΑ 2007 - 2013
Προς Υποβολή
 
 
 
3.2.2 Εκπόνηση μελετών

Το ΚΕ.ΠΕ ολοκλήρωσε ή βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης των παρακάτω μελετών:

 

1.   Μελέτη με τίτλο «Συμβολή στη διερεύνηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την πυρκαγιά στον ΑΗΣ Αγ. Δημητριου στις 25/12/01».

2.   Τεχνική Έκθεση με τίτλο «Μελέτη ρύπανσης ποταμού «Σουλού» λόγω διαρροής ποσότητας πετρελαίου από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου (ΔΕΗ) στις 01/03/2009».

3.   «Ηλεκτρομαγνητικά πεδία γραμμών υψηλής τάσης και Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία στην περιοχή Κοζάνης». Μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης

4.   Τεχνική έκθεση προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης του έργου με τίτλο«Βελτίωση οδού Αυγερινός– Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Βυθού».

5.   Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο με τίτλο «Βελτίωση οδού Πεντάλοφος – Δίλοφο».

6.   Μελέτη για την εκτίμηση των μέτρων προστασίας του υπό ένταξη δικτύου πηγών υδροδότησης (Μουντού, Ράτσκου και Μάνου) της Κοινότητας Κρυσταλλοπηγής του Νομού Φλώρινας. 

7.   Μελέτη για την ίδρυση Κέντρου Περιβάλλοντος στον Νομό Εύβοιας.

8.   Επίσης το Κέντρο Περιβάλλοντος υλοποίησε περισσότερες από 30 Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανόρυξη υδρευτικών και αρδευτικών γεωτρήσεων και αξιοποίησης υδατικών πόρων. 

 
3.3 Διάδοση αποτελεσμάτων – Πληροφόρηση – Συνεργασίες
3.3.1 Επαφές με φορείς

·    Ανάληψη πρωτοβουλίας προς τους φορείς και τα ιδρύματα της περιοχής για την στήριξη παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και τη διάδοση της περιβαλλοντικής πληροφορίας με εύκολο τρόπο.

·    Συμμετοχή σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με σχολεία Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ. Τις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΕ επισκέπτονται κατά μέσο όρο 400 μαθητές ετησίως 

·    Συνεργασία με ΙΤΕΣΚ, ΔΙΑΔΥΜΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, Δήμους, ΤΕΔΚ, ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ, ΑΝΚΟ, ΤΕΙ, για συμμετοχή από κοινού σε αναπτυξιακά προγράμματα.

3.3.2 Διάδοση Αποτελεσμάτων - Χορηγίες

·    Ανάρτηση των παραδοτέων των προγραμμάτων τα οποία έχει εκπονήσει το ΚΕΠΕ, στην ιστοσελίδα του www.kepekozani.gr,  ώστε να είναι διαθέσιμα και εύκολα προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

 

·         Το ΚΕ.ΠΕ παρέχει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να απευθύνει ερωτήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του και απασχολούν την ευρύτερη περιοχή.

 

·         Συμμετοχή σε ημερίδα του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας στις 30 Μαρτίου 2008. Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ των αποτελεσμάτων του προγράμματος Grinmed / Medocc.

 

·    Συμμετοχή στην ημερίδα με θέμα: «Περιβαλλοντικός Απολογισμός Λεκανοπεδίου 2008» στα πλαίσια του «1ο Αγώνα Δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, σε ένα καθαρότερο και ποιοτικότερο περιβάλλον» στην Ποντοκώμη, στις 16 Νοεμβρίου 2008.

 

·    Συμμετοχή στην ετήσια Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιείτε στα Κοίλα Κοζάνης κάθε Σεπτέμβριο, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάζονται οι δράσεις του ΚΕ.ΠΕ.

 

·       Το ΚΕΠΕ ήταν χορηγός της εκδήλωσης Διήμερο Μουσικών Εκδηλώσεων, Τοπικό Συμβούλιο νέων Δ. Πτολεμαϊδας.

 
 
 
4. Οργάνωση & Λειτουργία ΚΕΠΕ
 
4.1 Οργάνωση και λειτουργία Εργαστηρίων
 

Η οργάνωση του Εργαστηρίου Αναλύσεων Νερού του ΚΕΠΕ συνοψίζεται στα εξής:

 

Το Κέντρο Περιβάλλοντος διαθέτει χημικό και μικροβιολογικό εργαστήριο ανάλυσης νερού διαπιστευμένο κατά ISO 17025. Οι χημικές αναλύσεις που πραγματοποιούνται είναι: Νιτρικά, Νιτρώδη, Αμμωνιακά, Αγωγιμότητα, Θολερότητα, SO4, Cl, Na, K, Al, Fe, Ca, DO κτλ. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις που πραγματοποιούνται είναι: total coliform, E-coli, streptococcus, totalbacteria at 270 & 36 0C κτλ .

 

Ο βασικός εργαστηριακός εξοπλισμός του εργαστηρίου είναι:

·   Φασματοφωτόμετρο
·   Αγωγιμόμετρο
·   Φλωγοφωτόμετρο
·   Θάλαμος νηματικής ροής
·   Επωαστικοί Θάλαμοι
·   Πεχάμετρο
·   Θολερόμετρο

·   Ατομική απορρόφηση

 

Επιπλέον το Κέντρο Περιβάλλοντος διαθέτει συσκευή Ατομικής Απορρόφησης (ZEEnit 700) με φλόγα, φούρνου γραφίτη και υδριδίου με την δυνατότητα ανάλυσης 20 διαφορετικών μετάλλων K, Na, Ca, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Al, Ag, Mg, Pb (I, II), Sb, As, Ba, Cd, Se, HG. 

Οι μετρήσεις του εργαστηρίου υδάτων αποστέλλονται στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕ (www.kepekozani.gr) από όπου είναι προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο.

 

Η οργάνωση του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΚΕΠΕ συνοψίζεται στα εξής:

Το Κέντρο Περιβάλλοντος διαθέτει τρεις σταθερούς σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των μετεωρολογικών παραμέτρων και ένα κινητό.

Ο βασικός εργαστηριακός εξοπλισμός του εργαστηρίου είναι:

·         Αναλυτής Μονοξειδίου του Ανθρακα 

·         Αναλυτής Οξειδίων του Αζώτου

·         Αναλυτής Όζοντος

·         Αναλυτής Διοξειδίου του Θείου

·         Αναλυτής Αιωρούμενων Σωματιδίων ΑΣ2,5

·         Αυτόματο σύστημα δειγματοληψίας με πολλαπλά φίλτρα για συλλογή αιωρούμενων σωματιδίων στο περιβάλλον για ΑΣ 10 και για ΑΣ 2,5 

·         Αναλυτές ταυτόχρονης μέτρησης ΑΣ10 και ΑΣ2,5

·         Αισθητήρια διεύθυνσης και ταχύτητας ανέμου

·         Αισθητήρια θερμοκρασίας και υγρασίας

·         Αισθητήρια μέτρησης θερμοκρασίας εδάφους σε βάθος 20cm και 100cm.

·         Αισθητήρια μέτρησης ατμοσφαιρικής πίεσης

·         Αισθητήρια μέτρησης ολικής ηλιακής ακτινοβολίας

·         Ηλεκτρικό βροχόμετρο

Οι μετρήσεις των αέριων ρύπων και των μετεωρολογικών παραμέτρων αποστέλλονται στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕ (www.kepekozani.gr) σε πραγματικό χρόνο. Για την αποστολή, αποθήκευση και επεξεργασία των δεδομένων το ΚΕΠΕ διαθέτει κατάλληλα λογισμικά.

 

Ξεκίνησε η οργάνωση εδαφολογικού εργαστηρίου με την προμήθεια των κάτωθι οργάνων:

§Ζυγός ακριβείας για τη ζύγιση εδαφικού υλικού.

§Φορητό αγωγιμόμετρο και Φορητό πεχάμετρο

§Συστοιχία ανάλυσης εδαφικού βορίου

§Συσκευή Μηχανικής Ανάλυσης εδάφους με τη μέθοδο Βουγιούκου

§Συσκευή κοσκίνησης

§Εργαστηριακός μύλος άλεσης

 

Ο παραπάνω εξοπλισμός δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης πέντε βασικών εδαφολογικών αναλύσεων σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Παράλληλα ξεκίνησε η εισαγωγή των μεθόδων ανάλυσης. Έγιναν σχετικές ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί αίθουσα στο κτίριο για την εγκατάσταση του εδαφολογικού εργαστηρίου.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010 11:17