Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 15:16

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ.

Η εισήγηση έχει ως εξής:

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι.
Το φετινό Γενικό Συμβούλιο έχει μία μοναδική δυσκολία για τους παγκοσμίως πλέον γνωστούς δυσχερείς, για την πατρίδα μας, οικονομικούς λόγους. Οικονομικούς λόγους που συμπαρέσυραν όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους σε οικονομικά αδιέξοδα, εργασιακά, συνταξιοδοτικά. Η σημερινή κυβέρνηση δυστυχώς πήρε την πρωτοβουλία να μας βάλει κάτω από τα νύχια μιας εξωτερικής κατοχής που το ονοματεπώνυμό της είναι γνωστό  Τρόικα.

Η Τρόικα λοιπόν έχει να φέρει σε πέρας μία εντολή, να κάνει τον Ελληνικό λαό φτωχότερο και αυτό αποδεικνύεται από την Σύμβαση που υπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση με την Τρόικα – το γνωστό σε όλους μας μνημόνιο- που μέσα από εκεί δίνονται οι κατευθύνσεις για μια σειρά από απαράδεκτα αντεργατικά και ασφαλιστικά Νομοσχέδια που μοναδικό στόχο έχουν να κατασπαράξουν τους μισθούς των εργαζόμενων έως και 40% και τις συντάξεις το ίδιο, αυξάνοντας παράλληλα τα όρια ηλικίας, καθώς και τον εργασιακό βίο στα 40 έτη.

Βέβαια δε σταματά εδώ καθώς υπάρχουν και μία σειρά από άλλες αρνητικές εξελίξεις που μας οδηγούν για πολύ ακόμα χρόνο σε αλλεπάλληλα αδιέξοδα.

Το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ παρόλα τα οικονομικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά αδιέξοδα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με μια σειρά ενεργειών που θα τις αισθανθούν -ποικιλοτρόπως- όλοι όσοι είναι αντίθετοι με τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. 

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, όλοι οι εργαζόμενοι, σε καμία περίπτωση, δε φέρουν την ευθύνη για τις λαθεμένες πολιτικές των τελευταίων ετών που οδήγησαν την χώρα στον πάτο το βαρελιού.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα σταθεί δυναμικά και ανένδοτα - όπως πάντα έκανε- απέναντι σε όλες τις πολιτικές που βάλλουν ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ όλοι εμείς δηλαδή με θέσεις, προτάσεις, αποφασιστικότητα, γνώσεις και πάνω από όλα με συμμετοχική διάθεση παραθέτουμε τους κεντρικούς στόχους του Συνδικάτου και το προς υλοποίηση πρόγραμμα δράσης για την επόμενη περίοδο.

 

Η ΔΕΗ, ο κύριος πυλώνας ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας.

 

Δημόσια – Ενιαία – Καθετοποιημένη, με το 51% στο κράτος.

Στην προμετωπίδα του προγράμματός μας δε θα μπορούσε παρά να βρίσκεται ως απαίτησή μας η ΔΕΗ να παραμείνει δημόσια, ενιαία και καθετοποιημένη, με το 51% να ανήκει στο κράτος.

Ένα θέμα το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άγγιξε και ευελπιστούμε να μην τολμήσει να το αγγίξει και η τωρινή, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση υποσχόμαστε να γίνουμε ο χειρότερός τους εφιάλτης.

 

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Κυρίας Μπιρμπίλη στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας, το λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε αυτολεξεί ότι, το πλειοψηφικό πακέτο, 51%, των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει στο Δημόσιο και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο,

το ευχόμαστε, γιατί για εμάς το 51% είναι κόκκινη γραμμή και δεν το διαπραγματευόμαστε.  

 
Λιγνίτης σημαίνει, εθνικό καύσιμο – με φθηνό κόστος παραγωγής
 
Ο λιγνίτης, το Εθνικό και μοναδικό εγχώριό μας καύσιμο που βάλλεται από τα γνωστά συμφέροντα. 

Σήμερα δε που η οικονομία της χώρας βρίσκεται « επί ξυρού ακμής» το να υποκατασταθεί ο εθνικός αυτός ενεργειακός πόρος από εισαγόμενα καύσιμα θα πρέπει να εξευρεθούν χρηματικά ποσά και μάλιστα απολύτως συναλλαγματοβόρα, της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ / έτος.

Άραγε;  η χώρα μας έχει την πολυτέλεια να στερηθεί τον πάντοτε δυναμικό αυτό ενεργειακό της Πόρο;

Άραγε η γενιά μας μπορεί να αποδεχθεί την έλλειψη σοφίας από τις επόμενες γενιές;

Αν δεν πράξουμε τώρα εθνικά οι επερχόμενες γενεές θα έχουν όλο το δικαίωμα να μας κατηγορούν για έλλειψη πράγματι σοφίας.

Διότι έτσι μονάχα θα μπορούν να μας βλέπουν και να μας κρίνουν οι επόμενες γενιές όταν θα ξέρουν ότι αφήσαμε χωρίς να κάνουμε κάτι για την αξιοποίησή του λιγνίτη, όταν μπορούσαμε και υπήρχε ακόμη το περιθώριο για κάτι τέτοιο και εξ αυτού η ελληνική γη θα εξακολουθεί να εγκλείει 4.500.000.000 τόνους αυτού του «απαξιωμένου θησαυρού» που τότε θα έχουν πια μηδενική αξία.

Πιστεύω πώς βασική αρχή της ανθρώπινης σκέψεως είναι.

Ο άνθρωπος να χρησιμοποιεί τον πλούτο που του παρέχει η φύση ανάλογα με τις ιστορικές στιγμές και αντίστοιχες ανάγκες.

Εμείς ως συνδικάτο έχουμε αποδείξει με την βοήθεια  ιδικών επιστημόνων μέσα από ημερίδες στο παρελθόν, ότι μπορεί για τα επόμενα 60 περίπου χρόνια να αποτελεί το κύριο καύσιμο για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας.

Γ΄αυτό θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την εξόρυξη λιγνίτη μέχρι το τελευταίο κιλό του που υπάρχει στην Ελληνική γη, για σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας.

Αποδείξαμε ότι με μονάδες σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και με βαθμό απόδοσης 42% περίπου, ο λιγνίτης μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, με σεβασμό –πρωτίστως- στο περιβάλλον και συμβάλλοντας παράλληλα στην φθηνή αντιρρυπαντική τηλεθέρμανση της περιοχής.
 
Άμεσος στόχος

Σύγχρονες αντιρρυπαντικές μονάδες  Πτολεμαΐδα V- Μελίτη ΙΙ με καύσιμο τον εγχώριο λιγνίτη είναι η λύση για τα επόμενα χρόνια και μάλιστα με αυτάρκεια και επάρκεια φθηνής Κιλοβατώρας.

 
Στόχος

Σύγχρονες αντιρρυπαντικές μονάδες Άγιος Δημήτριος VI - Αμύνταιο ΙΙΙ για να έχει μέλλον η περιοχή.

 

 

Παράλληλη ανάπτυξη, εγκληματική καθυστέρηση που θα την πληρώσουν τα παιδιά μας.

 

 

Η παράλληλη ανάπτυξη της περιοχής μας,  είναι γνωστό της πάση ότι θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από χθες.

Τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αφήσουμε ούτε λεπτό να πάει χαμένο εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει το μέλλον της περιοχής μας και των παιδιών μας και κατ΄ επέκταση το μέλλον και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

 

 Άμεσος στόχος

Παράλληλη ανάπτυξη με επιχειρήσεις που έχουν άμεση και έμμεση σχέση με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, την ανάπτυξη και χρήση Α.Π.Ε, φωτοβολταϊκών πάρκων από την Επιχείρηση σε δικές τις εγκαταστάσεις.

 
 
Αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αποτύχαμε προς το παρόν
 

 

Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στα ορυχεία είναι κάτω του μετρίου μέχρι σήμερα.

Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν επιτρέπετε σε μία επιχείρηση όπως η ΔΕΗ Α.Ε να εκμεταλλεύεται τον λιγνίτη και να αφήνει πίσω της εδάφη ακατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση χρυσώνοντας μάλιστα το χάπι με την δημιουργία κάποιων άναρχων και μη προσβάσιμων μικρών δασών.

 
Στόχος

Για εμάς αποκατάσταση εδαφών σημαίνει θέσεις εργασίας είτε στον πρωτογενή είτε στον δευτερογενή τομέα.

Σημαίνει πρότυπες αναπλάσεις φιλικές προς το περιβάλλον, την δημιουργία πρότυπων Τ.Ε.Ι (πριν από πολλά χρόνια) μέσα στους αποκαταστημένους χώρους με μοναδικό μαθησιακό αντικείμενο την ορθολογική αποκατάσταση εδαφών μετά από κάθε εξορυκτική δράση της ΔΕΗ.

 
Μετεγκαταστάσεις οικισμών, αν υπήρχε προγραμματισμός, σήμερα θα είχαμε μια πόλη πρότυπο

Άμεση μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης στις νέες εγκαταστάσεις που έχουν επιλεγεί με παράλληλη ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων τους, σε σημερινές φυσικά τιμές.

Εξάλλου αυτή ήταν και η προεκλογική δέσμευση του σημερινού Πρωθυπουργού. Χρόνια τώρα οι κάτοικοι των οικισμών ταλανίζονται ανάμεσα στις ανάγκες τους, τις δεσμεύσεις που απλόχερα λαμβάνουν από τους υπευθύνους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, στο γεγονός ότι –στο όνομα και στην προοπτικής της μετεγκατάστασης- έχει αναστατωθεί-αποδιοργανωθεί η ζωή τους και εκείνο το οποίο επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί, να γίνει δηλαδή η μετεγκατάσταση, καθυστερεί με τρόπο προκλητικό, κουραστικό και με σοβαρότερες από ότι αρχικά, ίσως, διαφαίνεται συνέπειες. 

 
 
Προσλήψεις άμεσα, μας σκοτώνετε
 
 
Προσλήψεις στην ΔΕΗ.

Ως γνωστόν το καθεστώς των προσλήψεων διέπεται από τον κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού (ΚΚΠ) ΔΕΗ Α.Ε και τις ΕΣΣΕ.

Ο Νόμος 3429/05 επιχείρησε να δημιουργήσει νέο καθεστώς προσλήψεων, δηλαδή προσωπικό πρόσληψης με άλλη σχέση εργασίας.

Με την ΕΣΣΕ 2006-2007 που υπογράφτηκε και μετά την ψήφιση του Ν.3429 η Διοίκηση της ΔΕΗ συμφώνησε ρητά ότι το προσωπικό που θα προσλαμβάνεται στη ΔΕΗ θα διέπεται από τον ΚΚΠ, τις ισχύουσες ΕΣΣΕ, τις κανονιστικές διατάξεις και τον ίδιο ασφαλιστικό φορέα με όλους τους εργαζόμενους.

 

 Προσλήψεις στην περιοχή σε σταθμούς παραγωγής και ορυχεία.

Μετά από την εγκληματική καθυστέρηση των προσλήψεων 1/1/2007, 1/2/2007 και 1/1/2008 η ΔΕΗ έχει την ανάγκη, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά, να προβεί στην πρόσληψη 2000 ακόμα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού υπό το εργασιακό καθεστώς που διέπει σήμερα την λειτουργία της για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν εργαζόμενοι διαφόρων ταχυτήτων στους χώρους εργασίας, στο ίδιο πόστο.

Άμεσος στόχος

Η νέα προκήρυξη θέσεων είναι σημαντικό να έχει γίνει μέσα στο χρόνο που διανύουμε προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό.

 
 
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αδιέξοδο και πρωτόγνωρες εξελίξεις για τον κόσμο της εργασίας. Εύλογα οι συνάδελφοί μας νιώθουν οργή και θυμό για τους κυβερνώντες, γιατί άλλα έλεγαν όταν ζητούσαν τη ψήφο τους στις 4 Οκτωβρίου το 2009.

Εμείς τώρα τους λέμε ότι με την ισχύ του παρόντος Νόμου 3655/08 ζητάμε και διεκδικούμε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στο Νόμο Πετραλιά στο άρθρο 3, παρ. 6, δίνοντας αυτοτελή νομική προσωπικότητα στον ΤΑΠ/ΔΕΗ, μαζί με τη λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια, έτσι ώστε να μπορεί σαν αυτοτελής τομέας ασφάλισης να διεκδικεί πλήρως τα συμφέροντά του, ακόμη και όταν αυτά συγκρούονται με το ΙΚΑ ΕΤΑΜ. 

Δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα άλλο.
 
 
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα πάντα γύρω μας φαντάζουν μαύρα και ότι όλα οδηγούν σε αδιέξοδα.

Ο Ελληνικός λαός βιώνει την απαξίωση σε όλα τα μέτωπα με την βάναυση επιδρομή του Δ.Ν.Τ.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το Συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση, άμεσα και αποτελεσματικά.

Να χτυπήσει τα κακό, στη ρίζα του.

Αν θέλουμε πραγματικά να λεγόμαστε Συνδικαλιστές, αν πραγματικά μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα των εργαζόμενων που εκπροσωπούμε, τότε θα πρέπει να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους.

Θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί και να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ενότητα του Συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί μονόδρομο για την κατάκτηση των αιτημάτων μας.

Οι ανάγκες πολλές, οι δυσκολίες μεγάλες και τα εργασιακά μέτωπα θα συνεχίσουν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο.

Ασφαλιστικό, εργασιακά, θεσμικά, οικονομικά κεκτημένα, ενεργειακός σχεδιασμός ΔΕΗ αποτελούν κεφάλαια που απαιτούν ετοιμότητα, συνεργασία, κοινή δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορθά.

Στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ έχουμε τις υποδομές, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, τις συνθήκες, το δυναμικό, τα στελέχη, τις γνώσεις και την δυναμική να πετύχουμε στον προγραμματισμό και στους στόχους που βάζουμε. Δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τη φωνή του σωματείου μας δημιουργούμε ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις: Για τους εργαζόμενους, την επιχείρηση, την τοπική κοινωνία γιατί:

 
ΜΟΝΟ Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΧΑΡΤΙ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 15:42