Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010 12:16

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

altΣχετικά με άρθρα, σχόλια και δηλώσεις που είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας με τίτλο και αφορούσαν την ποιότητα του νερού της Πτολεμαΐδας και γενικότερα του υδροφόρου ορίζοντα αυτής, που οφείλεται κυρίως στην έντονη εκμετάλλευση λιγνιτών, της καύσης και της αιωρούμενης τέφρας και ότι παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις Αρσενικού (Αs) 20,00 mg/L, Υδραργύρου (Hg) 5,00 mg/L, Μόλυβδου (Ρb) 20,00 mg/L και Καδμίου (Cd) 5,00 mg/L, προκαλώντας σύγχυση στους Δημότες, η ΔΕΥΑ Πτολεμαΐδας αναφέρει τα εξής:

Η Επιχείρηση διαθέτει δικό της Χημικό Εργαστήριο στο οποίο σχεδόν καθημερινά πραγματοποιεί μικροβιολογικές αναλύσεις για τον έλεγχο της ποιότητας του ύδατος της πόλης  της Πτολεμαΐδας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Οι αναλύσεις αυτές πάντοτε έδειχναν ότι το νερό της Πτολεμαΐδας είναι αρίστης ποιότητας και ένα από τα καλύτερα νερά της Ελλάδας, πολύ καλύτερο από την συντριπτική πλειοψηφία των εμφιαλωμένων που κυκλοφορούν στην χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η έκθεση του κ. Γ. Ζαμπετάκη Επίκουρου Καθηγητή Χημείας Τροφίμων, δόθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το μήνα Σεπτέμβριο 2009 και είδε το φως της δημοσιότητας στις 6 Ιουνίου 2010, δηλαδή τη χρονική περίοδο που αυξάνεται και η κατανάλωση πόσιμου ύδατος από τα δίκτυα ύδρευσης, άρα αυξάνεται και η κατανάλωση των εμφιαλωμένων νερών.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος) έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στην έκθεση του κ. Ζαμπετάκη, διαστρεβλώνοντας το περιεχόμενο της μελέτης του, η οποία δεν αφορούσε το πόσιμο νερό της Πτολεμαΐδας, είχε όμως ως αποτέλεσμα να θορυβηθούν δικαιολογημένα οι Δημότες του Δήμου Πτολεμαΐδας.

Προκειμένου να σταματήσει η ανασφάλεια του κόσμου σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού, αναγκαστήκαμε -πέραν των αναλύσεων που πραγματοποιούμε στο Χημικό Εργαστήριο του Βιολογικού Καθαρισμού Πτολεμαΐδας- να αναθέσουμε τη διενέργεια αναλύσεων ύδατος, στο διαπιστευμένο εργαστήριο περιβάλλοντος και αναλύσεων με την επωνυμία AGROLAB για τον προσδιορισμό βαρέων μετάλλων.

Η ημερομηνία παραλαβής των δειγμάτων του νερού που αντλείται από όλες τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΠ από το εν λόγω εργαστήριο, ήταν η 15η Ιουνίου 2010, οι κωδικοί δειγμάτων 15610 – 11052 έως/to – 11061.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν τα κάτωθι:

1)    Μόλυβδος (Ρb) με ανώτατο νομοθετικό όριο 0,010 mg/L, στο πόσιμο νερό της πόλης βρέθηκε μηδέν (0) N.D. (δεν ποσοτικοποιήθηκε στο όριο αναφοράς της μεθόδου) .

2)    Κάδμιο (Cd) με ανώτατο νομοθετικό όριο 0,005 mg/L, στο πόσιμο νερό της πόλης βρέθηκε μηδέν (0) N.D. (δεν ποσοτικοποιήθηκε στο όριο αναφοράς της μεθόδου) .

3)    Αρσενικό (Αs) με ανώτατο νομοθετικό όριο 0,010 mg/L, στο πόσιμο νερό της πόλης βρέθηκε μηδέν (0) N.D. (δεν ποσοτικοποιήθηκε στο όριο αναφοράς της μεθόδου) .

4)    Υδράργυρος (Hg) με ανώτατο νομοθετικό όριο 1,0 mg/L, στο πόσιμο νερό της πόλης βρέθηκε μηδέν (0) N.D. (δεν ποσοτικοποιήθηκε στο όριο αναφοράς της μεθόδου) .

Δηλαδή από τα αποτελέσματα των αναλύσεων αποδείχθηκε περίτρανα ότι το νερό της πόλης της Πτολεμαΐδας είναι αρίστης ποιότητας και ένα εκ των κορυφαίων της Ελλάδας.

Δηλαδή με παντελή έλλειψη βαρέων μετάλλων και ανυπαρξία βακτηριδίων, η δε σκληρότητά του και το PH είναι σε ιδανικές τιμές.

Επειδή όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, προκάλεσαν φόβο και ανησυχία για την ποιότητα του πόσιμου νερού στους πολίτες του Δήμου Πτολεμαΐδας και έβλαψαν την φήμη και την αξιοπιστία της ΔΕΥΑΠ, γι’ αυτό το λόγο απαιτούμε -όπως προβλέπεται άλλωστε από την ισχύουσα νομοθεσία- από τα ΜΜΕ (έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) να προχωρήσουν σε άμεση διάψευση των όσων αναληθών και ανακριβών δημοσίευσαν για την ποιότητα του πόσιμου νερού του Δήμου Πτολεμαΐδας, γνωστοποιώντας τις αναλύσεις δειγμάτων από τις οποίες προέκυψε παντελής έλλειψη βαρέων μετάλλων (Μόλυβδου, Καδμίου, Αρσενικού και Υδραργύρου) στο πόσιμο νερό της Πτολεμαΐδας.

Δηλώνουμε δε ότι επιφυλασσόμεθα να προσφύγουμε κατά παντός υπευθύνου στα αρμόδια Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, διότι από τα δημοσιεύματα προκλήθηκε φόβος και ανησυχία για την ποιότητα του νερού της Πτολεμαΐδας, επλήγη δε η φήμη και η αξιοπιστία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΥΑΠ), η οποία είναι αρμόδια για την Ύδρευση και Αποχέτευση του Δήμου Πτολεμαΐδας και των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Πτολεμαΐδας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010 12:23